Earth Strike 2019: Σε τροχιά κίνησης για τη δική μας Γη

0
883

Λάβαμε 16/09/2019

Earth Strike 2019:

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΗ

«Ιστορικά, ήταν οι IWW που έσπασαν την ασφυκτική πίεση των βαρόνων ξυλείας στους υλοτόμους και τους εργάτες των μύλων, στους έφηβους δεκαεννιάριδες» (Bari 1994: 18).

Mια ριζοσπαστική προοπτική της εργατικής τάξης πρέπει να περιέχει την ριζοσπαστική οικολογική προοπτική και να συμβάλει σε μια βαθύτερη κατανόηση των γενεσιουργών αιτίων της οικολογικής καταστροφής.

Οι τρεις βασικοί παράγοντες για τη διατήρηση της ισορροπίας στο κλίμα της γης, είναι η ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στην ατμόσφαιρα, μικροσωματίδια που εμποδίζουν την ακτινοβολία αυτή και τέλος τα αέρια του θερμοκηπίου, όπως για παράδειγμα το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, που παγιδεύουν την ηλιακή ακτινοβολία μέσα στην ατμόσφαιρα. Η ισορροπία στο κλίμα του πλανήτη μας, συνεπάγεται και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του. Όσο λοιπόν κάποιος από τους τρεις παραπάνω παράγοντες χαλάει την ομοιόσταση, τόσο ο πλανήτης και κατά συνέπεια όλα τα έμβια και άβια όντα σε αυτόν κινδυνεύουν να καταστραφούν. Τα τελευταία χρόνια, πολλαπλές μελέτες έχουν αναδείξει το γεγονός ότι ο σημαντικότερος και πιο πιεστικός παράγοντας από τους παραπάνω, είναι η συσσώρευση αερίων στην ατμόσφαιρα από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Χιλιάδες βιομηχανίες και τεχνολογίες ανά τον κόσμο, βελτιώνουν καθημερινά την ποιότητα της ζωής μας, εις βάρος όμως της ισορροπίας του πλανήτη μας και κατά συνέπεια στην ουσία και της ίδιας μας της ζωής. Μπροστά στα κέρδη τους λησμονούν τις βλάβες που προκαλούν στον πλανήτη και τη ζωή μας την ίδια, χρησιμοποιώντας ουσίες μη φιλικές προς το περιβάλλον, μειώνοντας έτσι το κόστος για τις επιχειρήσεις τους. Αποτέλεσμα όλης αυτής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης και κατά συνέπεια το λιώσιμο των πολικών πάγων, αλλάζει η κατανομή του καιρού γύρω από τη γη, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τυφώνες και πλημμύρες, σημαντική άνοδος της στάθμης της θάλασσας, με συνέπεια εκατομμύρια άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, ξηρασίες, λιμοί, επικίνδυνα κύματα καύσωνα, με χιλιάδες ανθρώπους να οδηγούνται στο θάνατο εξαιτίας της θερμοπληξίας και της αφυδάτωσης, καταστροφικές πυρκαγιές για τους ανθρώπους και τη φύση, διάδοση ασθενειών που θα ευδοκιμούν στα ζεστά και υγρά κλίματα από τα νερά και τα έντομα όπως για παράδειγμα ο ιός του Δυτικού Νείλου και η λίστα δε θα μπορούσε να τελειώνει κάπου εδώ.

Μερικές βασικές πρακτικές επίλυσης του προβλήματος υπερθέρμανσης του πλανήτη που βάζουν ως προτεραιότητα τη ζωή και όχι το κέρδος είναι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως για παράδειγμα η αιολική και η ηλιακή παρά το αυξημένο κόστος εγκατάστασης και χρήσης των αντίστοιχων τεχνολογιών, διεθνές μπλοκάρισμα των εταιρειών που δρουν εις βάρος του πλανήτη μας και μπλοκάρισμα της αποψίλωσης κάθε δασικής έκτασης.

Με αφορμή την 27η του Σεπτέμβρη, είναι παραπάνω από αναγκαίο να δράσουμε άμεσα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Καθένας και καθεμιά ξεχωριστά προάγοντας έναν τρόπο συμβίωσης με τη φύση και τα ζώα. Να δεσμευτούμε για μια ζωή με σεβασμό στον πλανήτη που μας φιλοξενεί και σε κάθε έμβιο ή άβιο ον πάνω σ’ αυτόν. Τα αφεντικά εξακολουθούν να στοχεύουν στο κέρδος με κάθε κόστος και τρόπο, καταλύοντας κάθε έννοια σεβασμού ακόμη και απέναντι στην ζωή του πλανήτη. Προωθώντας τους πολέμους, την κατασπατάληση φυσικών πόρων, την εκμετάλλευση καυσίμων και ορυκτών, τη διατάραξη του οικοσυστήματος με άμεσες συνέπειες στις ζωές μας. Καθημερινά, σε κάθε χώρο να δράσουμε και να μπλοκάρουμε κάθε ενέργεια που βλάπτει εμάς και τον κόσμο γύρω μας, κόντρα στα κέρδη τους.

Υπενθυμίζουμε, ότι η εργατική τάξη και η τάξη των εργοδοτών δεν έχουν τίποτα κοινό. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, όσο υπάρχει πείνα και ανέχεια στα εκατομμύρια των ανθρώπων που εργάζονται και οι λίγοι, που απαρτίζουν την εργοδοτική τάξη, κατέχουν όλον τον παραγόμενο πλούτο.

Ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι οι εργαζόμενοι του κόσμου οργανωθούν ως τάξη, πάρουν στην κατοχή τους τα μέσα παραγωγής, καταργήσουν το σύστημα της μισθωτής εργασίας και ζήσουν σε αρμονία με τη Γη.

Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου -IWW
Περιφερειακή Οργανωτική Επιτροπή Ελλάδος (GreROC)
15/9/2019