Δυστοπία δεν είναι οι άδειοι δρόμοι αλλά το μέλλον που μας ετοιμάζουν…

0
914

Λάβαμε 29/04/2020 από proledialers.espivblogs.net

Δυστοπία δεν είναι οι άδειοι δρόμοι αλλά το μέλλον που μας ετοιμάζουν…

Σύμβαση εργασίας βγαλμένη μέσα από τους χειρότερους εφιάλτες μας…

Λίγα λόγια για την ως τώρα πραγματικότητα:

H εταιρεία Teleperformance έχει γίνει πλεον γνωστή για την “εποικοδομητική” αντεργατικότητα που επιδεικνύει σε απόλυτη συνεργασία με το κράτος. Οι μέθοδοι που ακολουθεί όμως από την 11η Μαρτίου με το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο για τον κορονοϊό έχουν ενταθεί κατά πολύ. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία λέει διαρκώς ψέματα και προβαίνει σε μια συνεχόμενη διαστρέβλωση της πραγματικότητας στα μέηλ επικοινωνίας προς τους εργαζόμενους.
Είναι ψέματα τα όσα διατείνονται οι εκπρόσωποι της εταιρείας για την άμεση λήψη μέτρων. Από την 13η Μάρτη που ανακοινώθηκαν οι ειδικές οδηγίες, η εταιρεία δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο (εκτός από την καθόλα άχρηστη θερμομέτρηση κατά την είσοδο). Οι τηλεφωνητές/τριές καθόμασταν ο ένας δίπλα στον άλλη, καθώς είμαστε τόσες πολλοί/ές που δεν χωράγαμε να κρατήσουμε αποστάσεις. Το μόνο που έφτασε ήταν ένα μέηλ που μας έλεγε, εάν και εφόσον υπάρχει χώρος, να κρατάμε απόσταση μιας θέσης μεταξύ μας. Για μην μιλήσουμε για τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους που όποιος/α δουλεύει σε τηλεφωνικό κέντρο ξέρει ότι είναι αδύνατο να κρατηθούν οι αποστάσεις.

Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από την Πέμπτη 19 Μαρτίου, όπου άρχισαν να τηλεφωνούν σε εργαζόμενους είτε να μην έρθουν καθόλου γιατί δεν χωράνε, είτε να έρθουν αργότερα για να μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Το γεγονός δε μας φαίνεται τυχαίο καθώς μια μέρα πριν ήρθαν μπάτσοι μετά από ανώνυμη καταγγελία για μη τήρηση των μέτρων στο πιο κυριλέ project και κτίριο της εταιρείας, την Apple. Φαίνεται ότι στους εκπροσώπους της Teleperformance πρέπει κάποιος/α να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ του αμέσως και του μια εβδομάδα μετά.

Από την επόμενη εβδομάδα ξεκίνησε η άτακτη τηλεργασία. Στα πιο αποδοτικά για αυτούς ‘’σε χρήμα’’ project έφτασε πιο γρήγορα και με αποστολή με κουριερ εξοπλισμός (υπολογιστές, οθόνες ακουστικά κα.) ενώ στα υπόλοιπα αυτά έγιναν σταδιακά και με παραλαβή υπολογιστών από την εταιρεία. Στους εργαζόμενους/ες που δεν είχαν μεταφορικό μέσο και ζητούσαν την αποζημίωση για το ταξί, οι μανατζαρέοι γελούσαν στα μούτρα τους, έχοντας μια συμπεριφορά του τύπου ‘’για ποια αποζημίωση μιλάς;’’ ‘’και χάρη σου κάνουμε’’. Την ίδια απάντηση είχαν και τα άτομα που έπρεπε να γυρίσουν πίσω τον υπολογιστή επειδή είχαν τεχνικό πρόβλημα και έπρεπε να πάρουν άλλον ενώ η εταιρεία αρνήθηκε επίμονα και επανειλλημένα την παροχή καρέκλας στους/ις εργαζομένους/ες που τη ζήτησαν.

Η παραπάνω απαράδεκτη συμπεριφορά των προϊσταμένων έχει ενταθεί ακόμα περισσότερ από την τηλεργασία και μετά. Δεδομένου ότι εξαιτίας της καραντίνας όλο και περισσότεροι άνθρωποι καλούν στις γραμμές εξυπηρέτησης πελατών, ο φόρτος εργασίας είναι τριπλάσιος και έχουμε γίνει αντικείμενο εκτόνωσης των πελατών.
Και παρόλο που τα συστήματα τους μετράνε την κάθε μας κίνηση και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορέσεις να λουφάρεις, λαμβάνουμε συνέχεια επιθετικά μέηλ από τα τσιράκια της διοίκησης. Σε περίπτωση που αργήσεις έστω και ένα λεπτό να μπεις το πρωί έρχεται αμέσως ειδοποίηση στο προσωπικό σου μέηλ όπου σου υπενθυμίζεται πως το ότι δουλεύεις από το σπίτι δεν σου επιτρέπει να μπαίνεις αργότερα. Και φυσικά εσύ αργείς 1 λεπτό αλλά σου αφαιρούν 15 λεπτά από το μισθό σου. Ίδιου τύπου μέηλ λαμβάνεις και αν τυχόν επειδή δεν αντέχεις να μιλάς συνεχόμενα στο τηλέφωνο βγεις για κάποια λεπτά εκτός σύνδεσης.

Όταν προκύψει κάποιο τεχνικό πρόβλημα και μείνεις εκτός συστήματος, λαμβάνεις μέηλ ότι δεν θα μπορέσεις να πάρεις διάλειμμα ενώ προσφεύγουν συνέχεια σε αντιστροφή της πραγματικότητας χρησιμοποιώντας το ανήθικο επιχείρημα-καραμέλα ότι οι παραπάνω συμπεριφορές φορτώνουν με περισσότερη εργασία τους/τις συναδέλφους/ισσες σου.

Εάν τώρα θέλουν να εγκαταστήσεις κάποιο επιπλέον εφαρμογή ή εξάρτημα στον υπολογιστή (γιατί τώρα είμαστε και τεχνικοί) και απαντήσεις ότι έχεις ρεπό και θα το κάνεις την επόμενη μέρα, η απάντηση που παίρνεις είναι ότι εν μέσω καραντίνας αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία καθώς δουλεύεις από το σπίτι και θα έπρεπε να είσαι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή σου ζητηθεί. Η τηλεργασία ορίζεται ξεκάθαρα ως χάρη της εταιρείας προς τους εργαζόμενους και εφόσον δουλεύεις από το σπίτι είσαι εν δυνάμει λουφαδόρος που χρειάζεται μαστίγωμα.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλη αυτή η κατάσταση εν μέσω πανδημίας σημαίνει για την Teleperformance business as usual και ίσως με μεγαλύτερο ζήλο από πριν, διότι πρέπει φυσικά να αποδείξει στην εκάστοτε εταιρεία της οποίας διαχειρίζεται το κομμάτι της εξυπηρέτησης, ότι όχι μόνο μπορεί να συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες, αλλά ίσως και πιο αποδοτικά, πιο εξαιρετικά από πριν. Teleperfomance on steroids σα να λέμε. Γιατί ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Όλα αυτά όπως εύκολα φαντάζεστε θα μετακυλιστούν για μία ακόμα φορά στους τηλεφωνητές και τηλεφωνήτριες της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι καλούνται όχι μόνο να μην παίρνουνε ανάσα από τον τεράστιο όγκο εργασίας που έχει προκύψει σε διάφορα project, αλλά και να κάνουν και υπερωρίες με τη δικαιολογία ότι όντας σπίτι τους πλέον (οι περισσότεροι) μπορούν να διαθέσουν κάποιο χρόνο ακόμα… Λες και ένα φουλ οκτάωρο απίστευτου φόρτου και άγχους σε τρομακτικές συνθήκες εγκλεισμού δεν είναι πλέον αρκετό. Λες και η συνθήκη εργασία από το σπίτι συνεπάγεται φυσικά καθισιό και λούφα. Επιπλέον η εταιρεία θέλει να κάνει τους εργαζόμενους της πολυεργαλεία. Κληθήκαμε όχι μόνο να κάνουμε τηλέφωνα, τσατ, μέιλ αλλά και να γίνουμε τεχνικοί και ΙΤ ή ότι άλλο επιθυμούν τα αφεντικά για να καλύψουμε οποιεσδήποτε τρύπες. Και όταν τα ‘’νούμερα’’ πέφτουνε θα πρέπει πάντοτε να λογοδοτούμε. Γιατί για την Teleperformance είτε με cοvid-19 είτε χωρίς, μία είναι η ουσία. Πώς θα φέρεις καλά νούμερα. Για να διασφαλίσεις ως εργάτης ή εργάτρια απλά την παραμονή σου στην εργασία και την επόμενη σύμβαση σου

Και στο σήμερα:

Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και το τροποποιητικό συμβόλαιο για την τηλεργασία σαν κερασάκι στην τούρτα. Στο χαρτί αυτό καλούμαστε να υπογράψουμε ότι ο χώρος ο προσωπικός μας είναι προς έλεγχο από την εταιρεία ‘’κατόπιν βέβαια συνεννόησης’’ για να διαπιστώνουν αν η τηλεργασία μας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους. Το ελάχιστο που έχουμε να δηλώσουμε είναι μην το διανοηθείτε. Ως μέλη των proledialers και αρκετοί από εμάς εργαζόμενοι στο εν λόγω τηλεφωνικό κάτεργο αν για κάτι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε έπειτα από την κατάπτυστη αυτή σύμβασης εργασίας είναι να συλλογικοποιήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις όσες περισσότερες αντιστάσεις μπορούμε να βρούμε και θα βρούμε. Μέσα και έξω από τους χώρους δουλείας.

Προσπαθούνε μέσω της τηλεργασίας επίμονα να φορτώσουν στη πλάτη μας το κόστος εργασίας και μαζί με αυτό έχουν το θράσος να προσπαθούν να μας επιβάλλουν ε ενάν μεγάλο αδελφό στα σπίτια μας με κάμερες και με έλεγχο από τους επιστάτες τους. Θα αγωνιστούμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα μας για να γίνει μη γίνει πραγματικότητα η δυστοπία που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.

Αντίσταση στην κατάπτυστη συλλογική συμβάσης εργασίας τύπου big brother μέσα στους προσωπικούς μας χώρους.

Αλληλεγγύη στα ταξικά μας αδέρφια, στους έγκλειστους/ες μετανάστες/στριες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στους έγκλειστους/ες στις φυλακές που βιώνουν αυτές τις ακραίες στιγμές εντονότερα απ’ όλες/ους μας.

Aλληλεγγύη στους εργαζόμενους στις ταχυμεταφορές (courier, delivery κ.α), στους εργαζόμενους στα super market, σε όσους κλάδους εξακολουθούν να εργάζονται και όλους/ες όσους/ες πλήττονται οικονομικά με απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία.

Επιτροπή βάσης εργαζομένων στη Teleperfomance
Συνέλευση εργαζομένων και ανέργων τηλεφωνητ(ρι)ών ενάντια στα τηλεφωνικά κάτεργα Proledialers
proledialers.espivblogs.net
[email protected]