Οι μάρτυρες δεν αναγνωρίζουν κατηγορούμενους και μιλούν για επινόηση των «ποσοστών αναγνώρισης» από την ΕΛ.ΑΣ. The Case
Η δίκη των «Ληστών του Διστόμου» έχει φτάσει στους οκτώ μήνες από την έναρξή της και βρίσκεται στην 13η συνεδρίαση.
Μέσα στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις έχουν καταθέσει μόλις 9 μάρτυρες και έχει ολοκληρωθεί, μέσα σε αυτές, μόνο η εξέταση της ληστείας της Εθνικής Τράπεζας στο Βελεστίνο, της Τράπεζας Πειραιώς στον Αμπελώνα, ενώ στην τελευταία, 13η συνεδρίαση, έχει ξεκινήσει και η εξέταση της ληστείας στην Eurobank Σαρωνίδας. Στις προηγούμενες (πριν την 10η) συνεδριάσεις, επίσης είχε ολοκληρωθεί η εξέταση μαρτύρων από τις ληστείες: στην Alphabank Σπετσών, στην Τράπεζα Πειραιώς Ηρακλείου Αττικής και στην Eurobank Παλαιού Φαλήρου.
Αν κάποιο συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κάποιος παρατηρητής από την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής είναι η πλήρης αναντιστοιχία του περιεχομένου με το όνομα της.
Αν κάτι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επωδός των μαρτύρων είναι οι φράσεις «εγώ δεν είπα ποτέ αυτό», «εγώ δεν αναγνώρισα κανέναν ως δράστη», «αναγκάστηκα να δώσω στην τύχη ένα ποσοστό αναγνώρισης» και «αυτό το έγραψε η αστυνομία». Σε διάφορες μικρές παραλλαγές.
Αν κάτι μπορεί να επισημάνει κανείς, είναι η έκδηλη αμηχανία μιας έδρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ογκωδέστατη, πλην όμως χωρίς πραγματικό περιεχόμενο δικογραφία. Είναι γεγονός επίσης ότι πρόκειται για μια διαδικασία που προχωράει με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς, όχι μόνο λόγω του μεγάλου πλήθους υποθέσεων, κατηγορουμένων, συνηγόρων υπεράσπισης και μαρτύρων αλλά και επειδή η εξέταση πραγματοποιείται με πλήρη διεξοδικότητα.
10η συνεδρίαση – 29 Νοεμβρίου 2018
Ξεκίνησε η εξέταση μαρτύρων από την υπόθεση της ληστείας στην Εθνική Τράπεζα Βελεστίνου στις 14 Αυγούστου 2013.
Κατέθεσε ο προϊστάμενος του καταστήματος Ε.Β., ο οποίος περιέγραψε τα γεγονότα:
Εισήλθε ένα άτομο. Ο διευθυντής απουσίαζε. Εισήλθε, πήγε στο πρώτο ταμείο ένας εκ των ληστών. Είχε μόνο έναν πελάτη και τρεις υπαλλήλους. Ο πελάτης ήταν στο ταμείο. Ο δράστης με την ιδιότητα του πελάτη πήγε προς το ταμείο και είπε «ληστεία, μην πατήσει κανείς το κουμπί». Τότε μπήκε και δεύτερος δράστης. Μας ακινητοποίησαν όλους και μετά εισήλθαν και άλλοι δυο. Δεν είχαν σκοπό να φύγουν. Τους είπα ότι δεν είναι ο διευθυντής και δεν μπορούμε να ανοίξουμε χρηματοκιβώτια. Είπα στους ταμίες να δώσουν ότι έχουν. Έπρεπε να είναι ο διευθυντής για να ανοίξουν. Μας έβαλαν με τον υποδιευθυντή να καθόμαστε κανονικά για να δίνουμε την εντύπωση ότι όλα λειτουργούν κανονικά. Όποιος πελάτης έμπαινε του έλεγε «καθήστε, δεν θα σας ενοχλήσουμε, θα πάρουμε τα λεφτά και θα φύγουμε». Ήταν ομιλητικοί και ήθελαν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ηρεμίας μέσα. Εκείνη την ώρα ήρθε ο διευθυντής, οπότε μπόρεσαν να πάρουν τα λεφτά και έφυγαν.
Δυο σημεία της κατάθεσης του μάρτυρα, μετά από ερωτήσεις της έδρας, είναι χαρακτηριστικά:
Πρόεδρος: Είπατε στην πρώτη κατάθεση της «αν τον δω τον δεύτερο θα τον αναγνωρίσω σίγουρα».
Μάρτυρας: Έτσι έλεγα εκείνη τη στιγμή. Μόνο με τον δεύτερο είχα επαφή πολλή. Την κατάθεση την έδωσα μαζί με αυτά που έβλεπα στο βίντεο. Δεν ήταν από μνήμης. Κάποια πράγματα στην κατάθεσή μου τα είπα και με βάση αυτά που μου είχε πει ο ταμίας.
Πρόεδρος: Δώσατε αρχικά αυτή την κατάθεση και τελείωσε. Μετά, τον Ιούνη του 2015, σας κάλεσαν ξανά για κάποιες αναγνωρίσεις και αναγνωρίσατε δύο από τους κατηγορούμενους. Σε ποιο Α.Τ. πήγατε;
Μάρτυρας: Στο Τμήμα στο Βελεστίνο. Μου έδειξαν πολλές φωτογραφίες. Δεν θυμάμαι ποιους αναγνώρισα.
Πρόεδρος: Δεν μπορεί να μην θυμάστε.
Μάρτυρας: Δεν νομίζω να αναγνώρισα. Μου έλεγαν «μοιάζει ή όχι»; Έλεγα «δεν μπορώ να πω». Μου έλεγαν «δώσε ένα ποσοστό». Και όρισα ένα ποσοστό. Είπα «σαν να φέρνει. 60%».
Πρόεδρος: 70% είχατε πει.
Μάρτυρας: Μου είπε ο αστυνομικός «αφού νιώθεις ότι φέρνει, δώσε ένα ποσοστό» και εγώ αυθαίρετα είπα 70%.
Πρόεδρος: Γυρίστε να κοιτάξετε. Σας θυμίζει κάποιος κάποιον, έστω και λίγο; Έστω να φέρνει;
Μάρτυρας: Δεν μου θυμίζει κάποιος κάποιον. Ο πρώτος [Γρηγόρης Τσιρώνης] απλά ομοιάζει ως προς τον σωματότυπο, αθλητικός, ψηλός, μέχρι εκεί. Είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να το έχουν όλοι.
Πρόεδρος: Ο πίσω [Γιώργος Πετρακάκος]; Σας θυμίζει κάτι;
Μάρτυρας: Όχι
Πρόεδρος: [δείχνει στον μάρτυρα φωτογραφία της Σήμανσης] Αναγνωρίσατε αυτούς τους δύο στην αρχική σας κατάθεση [δείχνει Χριστοδούλου και Τσιρώνη].
Μάρτυρας: Από το στυλ. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Έπρεπε να πω ένα ποσοστό. Ήταν μεγάλο το ποσοστό που έδωσα.
Πρόεδρος: Τώρα για τον Τσιρώνη τι ποσοστό θα δίνατε;
Μάρτυρας: 10%
Πρόεδρος: Και γιατί είπατε 70%;
Μάρτυρας: Ήταν αυθαίρετο. Αυτό ήταν το νούμερο που έπρεπε να έχω πει.
Πρόεδρος: Τώρα, ζωντανά, μπορείτε να πείτε;
Μάρτυρας: Όχι, δεν μπορώ να πω ότι είναι αυτός.
Εισαγγελέας: Είπατε πιο πριν ότι δεν πήραν λεφτά από το τσαντάκι του πελάτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήθελαν να ασχοληθούν με τους πελάτες;
Μάρτυρας: Ναι αλλά κρατούσαν όπλο, οπότε λογικό είναι να φοβηθούν. Τους είπα «προσέξτε τον αυτόν μη πάθει τίποτα» και τους έδειξα τον ταμία που ήταν πολύ τρομαγμένος γιατί η γυναίκα του ήταν έγκυος και του είπαν «άντε με το καλό» και να μην φοβάται.
11η συνεδρίαση – 3 Δεκεμβρίου 2018
Εξετάστηκαν οι μάρτυρες της ληστείας στην τράπεζα Πειραιώς στον Αμπελώνα Λάρισας στις 30 Απριλίου 2015.
Πρώτη κατέθεσε η ταμίας Ε.Κ.:
Είχε πολλή δουλειά εκείνη την ώρα και ήμασταν σκυμμένοι στη δουλειά. Ήταν ημέρα συντάξεων. Εκεί που δουλεύαμε, ακούμε μια φωνή «πίσω, πίσω, ληστεία» και ένα σύρσιμο να πάμε πίσω από τα γραφεία μας. Φορούσε μια μάσκα πλαστική και είχε όπλο. Φώναζε να ανοίξουμε τα ταμεία. Μας λέγανε να βγάλουμε τους συναγερμούς και τις πόρτες να τις έχουμε ξεκλείδωτες. Βάλανε τα λεφτά στα σακ-βουαγιάζ. Αυτός που ήταν στο ΑΤΜ δεν είχε όπλο. Σύνολο κράτησε 20 λεπτά. Φεύγοντας πήραν την διευθύντρια, μαζί τους, μέχρι την άκρη της πλατείας όπου και την άφησαν.
Πρόεδρος: Η συμπεριφορά τους;
Μάρτυρας: Έλεγαν να μην φοβόμαστε, ότι τα λεφτά θέλουν μόνο.
Πρόεδρος: Στις 11 Ιουνίου σας έδειξαν φωτογραφίες. Είπατε για κάποιους ότι δεν σας θυμίζουν τίποτα και για έναν είπατε ότι κάτι μπορεί να σας θυμίζει.
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι ημερομηνία. Δεν θυμάμαι να αναγνώρισα.
Πρόεδρος: Δεν γίνεται να μη θυμάστε…
Μάρτυρας: Θυμάμαι ότι ήρθαν αλλά δεν θυμάμαι ότι αναγνώρισα κάποιον… Εγώ είπα ότι δεν μου θυμίζουν και πολλά και μου είπαν «βάλε έναν βαθμό, πόσο σου θυμίζει» και είπα 50%. Δεν έγινε στην αστυνομία αυτό αλλά ήρθε η αστυνομία στην τράπεζα.
Πρόεδρος: Σας θύμισε κάποιος κάτι;
Μάρτυρας: Μα πώς γίνεται να μου θυμίσει κάποιος κάτι; Αφού ήταν μεταμφιεσμένοι.
Πρόεδρος: Και πώς είπατε ότι σας θυμίζει κάτι, έστω και 50% τότε;
Μάρτυρας: Μου είπαν να βάλω ένα ποσοστό.
Πρόεδρος: Έστω αυτό το 50% τι σας έκανε να πείτε ότι «κάτι μου θυμίζει»;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω.
Πρόεδρος: Κοιτάξτε πίσω. Σας θυμίζει κανείς;
Μάρτυρας: Τι να πω; Όχι. Έτσι μασκαρεμένοι που ήταν, πώς να τους αναγνωρίσω;
Πρόεδρος: Σας θυμίζει κανένας κάποιον;
Μάρτυρας: Όχι.
Δεύτερη μάρτυρας η Α.Π. κατέθεσε:
Ήμουν υπάλληλος στη τράπεζα. Καθώς δουλεύαμε, μπήκαν κάποιοι κύριοι και λέγανε να πάμε πίσω και ότι γίνεται ληστεία. Είχαμε σοκαριστεί. Δεν το συνειδητοποίησα από την αρχή. Ζήτησαν από την διευθύντρια να βάλει τους κωδικούς στα χρηματοκιβώτια. Φώναζαν πολύ, υπήρχε μια σύγχυση μεταξύ τους. Μετά ζήτησαν και τους κωδικούς του ΑΤΜ. Μετά ζήτησαν και από μένα να πάω να ανοίξω το χρηματοκιβώτιο. Έκαναν πολλή φασαρία και τους είπα ότι έτσι δεν θα ακούσω πότε χτυπάει η ειδοποίηση ότι άνοιξε το χρηματοκιβώτιο. Στο ΑΤΜ βάλανε λάθος τους κωδικούς και έτσι το ξαναβάλαμε από την αρχή να μετράει. Μου ζήτησαν να βάλω εγώ τον κωδικό και μετά, όταν άνοιξε, έβγαλα τις κασέτες με τα χρήματα, τους τις έδωσα και έφυγαν. Ο ένας ήταν σωματώδης και φορούσε μια μάσκα.
Πρόεδρος: Το καταλάβατε από την αρχή ότι ήταν μάσκα;
Μάρτυρας: Ναι, φαινόταν ότι είναι μάσκα. Είχε μούσι περιποιημένο.
Πρόεδρος: Μούσι είχε;
Μάρτυρας: Σκούρο.
Πρόεδρος: Η συμπεριφορά τους πώς ήταν;
Μάρτυρας: Απλά ζήτησαν στον κόσμο να καθίσουν και τους είπαν ότι δεν θα τους πειράξουν.
Πρόεδρος: Ευχηθήκανε και καλή πρωτομαγιά φεύγοντας;
Μάρτυρας: [γελώντας] Ναι.
Πρόεδρος: Ήρθε η αστυνομία μετά για να αναγνωρίσετε κάποιον;
Μάρτυρας: Την πρώτη φορά δώσαμε κανονικά κατάθεση. Δεν αναγνώρισα κάποιον. Μετά ήρθαν πάλι τον Ιούνιο και μας έδειχναν φωτογραφίες από ένα τάμπλετ. Πάλι δεν αναγνώρισα κανένα.
Πρόεδρος: Μπορείτε να κοιτάξετε πίσω, αν σας θυμίζει κάποιος κάποιον;
Μάρτυρας: [κοιτάζοντας τους κατηγορούμενους] Όπως σας είπα, δεν μπόρεσα να συγκρατήσω κανένα χαρακτηριστικό. Δεν αναγνωρίζω.
Τρίτη μάρτυρας η Α.Π., εργαζόμενη στην ίδια τράπεζα.
Πρόεδρος: Με θρησκευτικό ή με πολιτικό όρκο;
Μάρτυρας: Ποια η διαφορά;
Πρόεδρος: Θα έπρεπε να ξέρετε.
Μάρτυρας: Ορκίζομαι να πω την αλήθεια! Εγώ είμαι ταμίας. Μπήκε ο ένας πρώτος και οι επόμενοι μετά. Ήρθε ο πρώτος σε μένα με το πιστόλι και με έσπρωξε. Με κοψοχόλιασε. Πήρα εγώ την πρώτη κρυάδα.
Πρόεδρος: Κοιτάξτε πίσω. Σας θυμίζει κανένας κανέναν;
Μάρτυρας: Τώρα τι να πω; Δεν μου θυμίζει κάποιος κάποιον. Δεν ξέρω.
Πρόεδρος: Σίγουρα;
Μάρτυρας: Ίσως το παιδί αυτό [δείχνει τον Παναγιώτη Ασπιώτη, που δεν κατηγορείται για καμιά ληστεία – γέλια στο ακροατήριο]
Με αφορμή αυτήν την «αναγνώριση» από πλευράς της μάρτυρα, ζήτησε τον λόγο η συνήγορος του Παναγιώτη Ασπιώτη, Άννυ Παπαρρούσου, η οποία σχολίασε:
Αυτό που έγινε, αυτή η αναγνώριση, είναι ενδεικτικό του πώς γίνονται οι αναγνωρίσεις. Δεν υπάρχει μια δομή που να παρέχει τα εχέγγυα για κάποιου είδους αξιόπιστη αναγνώριση.
Η συνεδρίαση τελείωσε με την κατάθεση της Μ.Θ., επίσης ταμία:
Λίγο πριν το κλείσιμο της τράπεζας, μπήκαν 3 άτομα και έκαναν τη ληστεία. Έχουν περάσει 3,5 χρόνια και έχω κάποια κενά στη μνήμη μου. Μπήκε ένας και φώναξε «ληστεία, ληστεία». […] Ήμουν πολύ ταραγμένη και ο ένας δράστης με παρηγορούσε, ότι να μην ανησυχώ και όλα θα πάνε καλά. Μετά μας είπαν και καλή Πρωτομαγιά».
Πρόεδρος: Είχατε αναγνωρίσει κάποιον τότε;
Μάρτυρας: Ναι εκείνον με το κόκκινο μπουφάν.
Πρόεδρος: Μάθατε ποιος ήταν αυτός;
Μάρτυρας: Ναι, αυτός που αυτοκτόνησε μετά.
Πρόεδρος: Σας θυμίζει κάποιος κάποιον; Από τους κατηγορούμενους;
Μάρτυρας: Όχι.
12η συνεδρίαση – 12 Δεκεμβρίου 2018
Συνεχίστηκε η εξέταση μαρτύρων για τη ληστείας στην Εθνική Τράπεζα Βελεστίνου, η εξέταση της οποίας είχε διακοπεί από την 10η συνεδρίαση στις 29 Νοεμβρίου 2018, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξέταση της ληστείας στην Τράπεζα Πειραιώς στον Αμπελώνα. Οι μάρτυρες κινήθηκαν στο ίδιο ακριβώς μοτίβο.
Πρώτος μάρτυρας ο Α.Ν.:
Πρόεδρος: Είχατε αναγνωρίσει κάποιους;
Μάρτυρας: Είχαμε δει το βίντεο τότε οπότε τα είχαμε φρέσκα.
Πρόεδρος: Στην ασφάλεια κάποιον αναγνωρίσατε.
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι. Και να είπα κάτι τότε δεν το θυμάμαι.
Πρόεδρος: Αυτό που λέτε δεν γίνεται πιστευτό. Προσπαθήστε να τους περιγράψτε
Μάρτυρας: Από όσο θυμάμαι είχαν περούκες και γυαλιά.
[…]Πρόεδρος: Για κοιτάξτε τους κατηγορούμενους; Σας θυμίζει κάτι κάποιος;
Μάρτυρας: Κανένας.
Εισαγγελέας: Ήταν μια διαδικασία που σας τρόμαξε ή το θεωρήσατε ανώδυνο;
Μάρτυρας: Τι ανώδυνο; Τρόμαξα!
Τα ίδια επαναλήφθηκαν και με τους άλλους δύο μάρτυρες οι οποίοι δεν αναγνώρισαν κανέναν από τους κατηγορούμενους ως κάποιον εκ των δραστών, εξηγώντας ότι, οι αναγνωρίσεις με ποσοστά επί τις εκατό που έκαναν προανακριτικά, ήταν αποτέλεσμα κάποιου συνδυασμού ψυχολογικής πίεσης και αυθαιρεσίας από την αστυνομία.
13η συνεδρίαση – 20 Δεκεμβρίου 2018
Το μεγαλύτερο κομμάτι της 13ης συνεδρίασης κατέλαβε η εξέταση του αιτήματος του Γρηγόρη Τσιρώνη για ελάφρυνση των περιοριστικών του όρων το οποίο και με την σύμφωνη πρόταση της εισαγγελέως έγινε δεκτό.
Έτσι, το αναγκαστικό παρών έξι φορές τον μήνα και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες αντικαταστάθηκε από δύο παρών εντός του πρώτου πενθημέρου και εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου κάθε μήνα. Άρθηκε επίσης ο πρωτοφανής όρος της υποχρεωτικής διανυκτέρευσης στην οικία του, ο οποίος λειτουργούσε σαν μια ελαφριά εκδοχή κατ’ οίκον περιορισμού.
Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης συνεδρίασης εξετάστηκαν δύο μάρτυρες, Α.Ρ. και Ι.Κ. για την ληστεία στην Eurobank στην Σαρωνίδα. Αφού περιέγραψαν τα γεγονότα της ληστείας και αναφέρθηκαν στο σοκ που υπέστησαν, δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν κανέναν από τους κατηγορούμενους ως κάποιον από τους δράστες της συγκεκριμένης ληστείας.
***
Η δίκη θα συνεχιστεί με την 14η συνεδρίαση αύριο, 10 Ιανουαρίου 2019 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με την εξέταση των υπόλοιπων μαρτύρων της ληστείας της Σαρωνίδας.
Επόμενες συνεδριάσεις που έχουν οριστεί για τον Ιανουάριο είναι στις 17, 21 και 24 του μήνα.
via omniatv.com