Διαπολιτισμική Κουζίνα στην πλ. Μικρασιατών Ρεθύμνου την Κυριακή 21/10

0
256

Την Κυριακή 21 Οκτώβρη στην πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμών, κάτοικοι της πόλης κάθισαν στο ίδιο  τραπέζι και μοιράστηκαν τα αρώματα και τις γεύσεις των χωρών τους.

Φαλάφελ, πίτσα, ζυμαρικά, χωριάτικη σαλάτα αλλά και ξινόγαλα βρέθηκαν στον ίδιο πάγκο και αποτέλεσαν μέρος του μενού.

Ο τόπος που επιλέχθηκε δεν ήταν τυχαίος: η πλατεία Μικρασιατών βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης. Είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες, (όπως αποκαλύπτει και το όνομα της) έγινε από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, ένας εναλλακτικός χώρος με αυτοσχέδιες προβολές, αυτοσχέδια και μη δρώμενα, όπως συναυλίες, κουκλοθέατρα, θέατρα σκιών, χώρος διανομής τροφίμων προς τους άπορους κτλ. Ταυτόχρονα αποτέλεσε χώρο συνάντησης ντόπιων και μεταναστών και δημιουργούσε τις βάσεις για μια πολυπολιτισμική κοινωνία, βλέποντας τα παιδιά να παίζουν μαζί, καταργώντας όλες τις ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις.

Πέραν της κουζίνας στον ίδιο χώρο στήθηκε και χαριστικό παζάρι ρούχων και βιβλίων.

Την ιδέα αλλά και τον συντονισμό της δράσης την είχε το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ρεθύμνου. Τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτό, αλλά και εθελοντές έφεραν από το σπίτι τους ότι μπορούσαν. Άλλος ένα ταψί με φαγητό, άλλος βιβλία τα οποία πλέον δεν του χρησίμευαν (κυρίως ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά και παραμύθια) και ήθελε να τα αποκτήσει κάποιος που τα είχε ανάγκη, άλλος ενα ρούχο.

Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν γύρω στις 17,00. Τραπέζια στήνονταν, ανοίγονταν κατσαρόλες, διαχωρίζονταν ρούχα και βιβλία του χαριστικού παζαριού και φυσικά τσιμπολογούσαν όλοι τα σπιτικά φαλάφελ, τα οποία έφεραν κυρίες από τις αραβικές χώρες

Σε μια γωνιά στήθηκε με την βοήθεια ενός μικρού πετρογκάζ αυτοσχέδια κουζίνα, στην οποία ένας Άραβας τηγάνιζε φαλάφελ τα οποία προσφέρονταν στους παρευρισκόμενους.

Ενώ η ώρα περνούσε άρχισε να μαζεύεται κόσμος. Άνθρωποι με καταγωγή από διαφορετικές ώρες μοιράστηκαν το ίδιο τραπέζι. πολλοί ήταν  οι περαστικοί και οι τουρίστες που σταμάτησαν εκεί, τσίμπησαν κάτι, αλλά και ενημερώθηκαν για τον χαρακτήρα της γιορτής.

Βέβαια μια γιορτή χρειάζεται και την μουσική της. Αυτό ανέλαβε μια παρέα μουσικών.

Η βραδιά κύλησε ομαλά, με μοναδική παρενόχληση ένα ψιλόβροχο που έπεσε στο τέλος της γιορτής