Δεν έχουμε κοινά συμφέροντα με τα αφεντικά – ούτε τα μεγάλα ούτε τα μικρά

(κείμενο που μοιράζεται στις γειτονιές μας)

Λάβαμε 17/02/2020

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
…ούτε τα μεγάλα ούτε τα μικρά…

Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε για μεροκάματα και μισθούς που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά. Ένσημα μισά ή καθόλου, άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και ωράρια λάστιχο σε εξοντωτικούς ρυθμούς. Εξευτελισμοί στις συνεντεύξεις, απλήρωτες εκπαιδεύσεις, μαθητείες και πρακτικές, part-time απασχόληση στην άλλη άκρη της Αθήνας, προγράμματα voucher, οκτάμηνες συμβάσεις. Βρισκόμαστε συνεχώς σε καθεστώς επισφάλειας και περιπλάνησης από τη μία δουλειά στην άλλη.

Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις των πολιτικών διαχειριστών ευνοούν διαχρονικά τους εργοδότες,κάνοντας τα έστω κι ελάχιστα μέχρι πρότινος αυτονόητα να φαίνονται σαν πολυτέλεια. Οι αυθαιρεσίες είναι καθημερινότητα, ενώ αντίθετα η δυνατότητα συνδικαλισμού και διεκδίκησης ποινικοποιείται. Βρισκόμαστε δηλαδή μετέωροι, σε μια αγορά που θυμίζει ζούγκλα και ισχύουν οι νόμοι των ισχυρών. Είμαστε ευάλωτοι/ες απέναντι σε όλα τα τερτίπια των αφεντικών που βγάζουν από τη μύγα ξύγκι,ενώ παράλληλα δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε το ενοίκιο, το σούπερ μάρκετ, τη ΔΕΗ, την ηλεκτρονική κάρτα στα μέσα.

Τα αφεντικά απαιτούν τη σιωπή μας απέναντι σε τραμπουκισμούς, υποτιμητικές συμπεριφορές, σεξιστικά αστειάκια. Απαιτούν το χαμόγελο μας, παρά τις παράλογες απαιτήσεις και την κούραση. Όταν γκρινιάζουμε, όταν αντιδρούμε και συνασπιζόμαστε απέναντι στην αδικία, μας λένε ότι δεν έχουμε εργασιακή ηθική, μας ρίχνουν απειλές (και κάποιες φορές ξυλοδαρμούς) έως και απολύσεις. Όταν γίνονται λάθη η ευθύνη είναι δικιά μας, ενώ όταν έχουν ζημιές πρέπει να βάλουμε εμείς πλάτη. Αντίθετα, όταν έχουν κέρδη, αυτά είναι προϊόν του κόπου και της ευφυίας τους! Τέλος, όταν σκοτώνονται εργαζόμενοι εν ώρα δουλειάς λόγω περικοπών της εταιρείας και της εντατικοποίησης, το ονομάζουν «εργατικό ατύχημα»…

Από τα αφεντικά λοιπόν δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, παρά μόνο την περεταίρω όξυνση της επίθεσης εναντίον μας. Αλλά η λύση δεν θα έρθει ούτε από τον ουρανό! Η πεποίθηση μεγάλου μέρους κόσμου της εργασίας και της τάξης μας, ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν με αριστερή κυβέρνηση διαψεύστηκε πλήρως. Ενώ η ανάθεση των διεκδικήσεων σε αντιπροσώπους και εργατοπατέρες είναι όνειρο απατηλό και ευνοεί την απραγία και την συνέχιση της εκμετάλλευσης..

Η λύση είμαστε εμείς, οι συλλογικές μας εμπειρίες, η οργή και η αξιοπρέπειά μας, οι συλλογικές μας απαντήσεις…

Σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά να συναντηθούμε και να συζητήσουμε για όλα αυτά που μας ενώνουν. Μόνο έτσι θα αντιληφθούμε ότι όλος ο κόσμος της εργασίας, όλοι/ες μαζί ντόπιοι και μετανάστες έχουμε κοινά συμφέροντα. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τις λογικές του ανταγωνισμού και του κανιβαλισμού. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί κλίμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Γιατί όταν υπάρχουν συναδελφικές-αγωνιστικές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων ακόμα και η πιο μικρή ατομική άρνηση στις παράλογες απαιτήσεις μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Γιατί όταν βάζουμε πλάτη για τον συνάδελφο μας σπάει το κλίμα φόβου. Γιατί όταν δημιουργούνται κοινότητες αγώνα (από άτυπες ομαδοποιήσεις σε κάποιο εργασιακό χώρο, μέχρι και εργατικές ομάδες συλλογικότητες και , σωματεία βάσης) τα αφεντικά να είναι πιο δυνατά από εμάς.

Η λύση είναι οι συλλογικές αρνήσεις, η οργάνωση και οι αγώνες
Τα ταξικά συμφέροντα βάζουμε μπροστά

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων/Ανέργων στα νότια αποτελείται από εργαζομένους/ες και άνεργους/ες που ζουν ή/και εργάζονται στις νότιες περιοχές της Αθήνας. Ασχολείται με εργατικά ζητήματα και αγώνες τόσο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε ευρύτερο από κοινού με άλλες εργατικές συλλογικότητες και σωματεία. Είναι ανοιχτή σε όποια και όποιον αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα κάπως έτσι. Αυτό το διάστημα η Πρωτοβουλία ανοίγει στις γειτονιές μας το ζήτημα της διακλαδικής και οργανωμένης από τα κάτω απεργίας που διοργανώνουν διάφορα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στις 19/3/2020.
Η επόμενη της κουβέντα ανοιχτή συνέλευση είναι την Τετάρτη 19/2 στις 19:30 στο Υπόστεγο – Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αργυρούπολης.

Πρωτοβουλία εργαζομένων/ανέργων στα νότια
prwterganenotia.wordpress.com | [email protected]

keimeno-pergan

Δεν έχουμε κοινά συμφέροντα με τα αφεντικά - ούτε τα μεγάλα ούτε τα μικρά

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες