Dax Associazione: Μάρτης 2003-Μάρτης 2016: Όσοι αγωνίζονται δεν πεθαίνουν ποτέ

2
234

dax

Μάρτης 2003-Μάρτης 2016: Όσοι αγωνίζονται δεν πεθαίνουν ποτέ

Αφιερώνουμε αυτήν την δέκατη τρίτη επέτειο της δολοφονίας του Dax στον σύντροφο Renato Biagetti, που δολοφονήθηκε από φασίστες στις 27 Αυγούστου του 2006 στο Focene. Λίγο περισσότερο από τρία χρόνια είχαν περάσει από τη φασιστική δολοφονία του Dax και τις συγκρούσεις στο νοσοκομείο San Paolo, και στο O.R.So (κοινωνικό κέντρο στην οδό Via Gola του Μιλάνο). Η είδηση ότι το χέρι των φασιστών είχε δολοφονήσει ξανά, την νοιώσαμε ξανά σαν ένα δυνατό χτύπημα. Ένας ακόμα νεκρό, μια ακόμη οικογένεια σε κατάρρευση, περισσότεροι αδελφοί και αδελφές συγκλονισμένοι μέσα τον πόνο. Παρευρεθήκαμε ως ένα στις κηδείες και στις δράσεις, καταδεικνύοντας την ανθρώπινη και πολιτική αλληλεγγύη μας. Εκείνες τις ημέρες ενίσχυσαν τους δεσμούς της αδελφοσύνης και, σήμερα όπως και χθες, η μνήμη του Dax είναι ενωμένη με εκείνη του Renato. Πριν από δέκα χρόνια χρησιμοποιήσαμε αυτές τις λέξεις:

“Ο Dax ήταν ένας μαχητικός αντιφασίστας και, μαζί με άλλους συντρόφους, στοχωποιήθηκε γιαυτήν του την ιδιότητα. Ο Renato, ωστόσο, δεν ήταν ένας πολιτικός ακτιβιστής, αλλά βρέθηκε  “στο λάθος μέρος”, στη θέση του θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε από όσους βρίσκονταν στο μέρος. Οι δολοφόνοι του Renato, επιτέθηκε σε μια ομάδα που θεωρούσαν πως αποτελούνταν από “διαφορετικούς” και “κατακάθια” και ως εκ τούτου εχθρούς. (…) Τα γεγονότα της 16 Μαρτίου 2003, και τα όσα βιώσαμε φαινόταν να αποτελούν ένα μεμονωμένο περιστατικό, μια ξαφνική επιστροφή στα “Χρόνια του Μόλυβδου” (στμ αναφορά στην περίοδο της συνεργασίας κρατικών και παρακρατικών φασιστικών κατασταλτικών μηχανισμών εναντίον του κινήματος στην ιταλία που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 60 και διήρκησε μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80). Η δολοφονία του Renato, ωστόσο, εμφανίστηκε περισσότερο σαν το προϊόν της κλιμάκωσης της βίας των ταγμάτων εφόδου, την οποία έχει επιτραπεί στη φασιστική ναζιστική δεξιά να τροφοδοτήσει με εμπρησμούς, μαχαιρώματα και επιθέσεις σε συντρόφους, μετανάστες, κοινωνικά κέντρα και πολιτικές θέσεις, (…). Οφείλουμε απέναντι στην οικογένεια, τους φίλους και τους συντρόφους του Renato, να κινητοποιηθούμε και να ανταποκριθούμε με δέσμευση και αποφασιστικότητά, έτσι ώστε κανείς να μην υπάρξει ξανά κανείς που να αναγκαστεί να θρηνήσει έναν φίλο, έναν αδελφό, ένα σύντροφο.”

Δυστυχώς, μετά τον Renato υπήρξαν και άλλοι θάνατοι, όπως αυτοί του Nicola Tommasoli ή του Abba, δολοφονημένοι από τον φασισμό και τον ρατσισμό. Μεταξύ των πιο πρόσφατων επεισοδίων εκφοβισμού ή επίθεσης, θυμόμαστε την επίθεση στον Emilio στην Κρεμόνα λίγο περισσότερο από από ένα χρόνο πριν και τα φοβερά επεισόδια στη Νάπολη. Ενώ η είδηση της επίθεσης της ομάδας Lealtà Azione Hammerskins ενάντια σε μαθητές κοντά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου αποτέλεσε μια ακόμα ανησυχητική προειδοποίηση. Εδώ, όπως και σε όλη την Ευρώπη, γινόμαστε μάρτυρες μιας αύξησης της ακροδεξιάς, η οποία διεισδύει σε νέες περιοχές και θεσμούς, και της δυσκολίας αντιμετώπισης της επέκτασης αυτή από τα αντιφασιστικά κινήματα.

Υπό αυτή την έννοια μπορούμε να λάβουμε υπόψη ότι και φέτος, όπως και πριν από τρία χρόνια σε αυτά τα μέρη, στις ημέρες μνήμης του Dax, του Fausto και του Laio, το Μιλάνο θα πλημμυρίσει και πάλι από φασιστικά αποβράσματα. Στις 16 Μάρτη του 2016 μια δημόσια συνάντηση ανακοινώθηκε μεταξύ του Salvini της Lega Νοrde και του Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, με τη συμμετοχή της Lepen, Marion Marechal Le Pen. Πέρυσι, όπως πάντα σε αυτές τις ημέρες, o Roberto Fiore ( στμ ιδρυτής της φασιστικής Forza Nuova) εξελέγη στην Περιφερειακή Κυβέρνηση, ενώ το προηγούμενο έτος είχαμε μια πρωτοβουλία από την Casa Pound (στμ η δεύτερη γνωστή φασιστική οργάνωση της ιταλίας μετά την Forza Nuova, και οι δυο έχουν κυρίως ανεπίσημες σχέσεις με την Lega Norde)  μαζί με την Χρυσή Αυγή στο Μιλάνο, και της Lealtà Azione και Forza Nuova στη Monza. Μια επαναλαμβανόμενη πρόκληση για την οποία δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι και στην οποίο πρέπει να βρούμε την κατάλληλη απάντηση.

Ως μέλη της Associazione Dax διακρίνουμε αυτές τις συνθήκες, προσπαθώντας τουλάχιστον να προκαλέσουμε τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση. Συνεχίζουμε να οικοδομούμε ένα πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών, που γεννήθηκε χάρη στις εκτεταμένες προσπάθειες που έχουν ως αποτέλεσμα τις διάφορες βραδιές οικονομικής ενίσχυσης, tiw συζητήσεις και την πορεία στις 16 του Μάρτη στους δρόμους της Ticinese (στμ περιοχή του Μιλάνου, όπου σκοτώθηκε ο Dax), παιρνόντας από διάφορα σημεία μνήμης, όπως από το μνημείο για τον Roberto Franceschi (στμ έναν νεαρό φοιτητή που σκοτώθηκε από τους μπάτσους στο Μιλάνο το 1952) και τις  αναμνηστικές επιγραφές των παρτιζάνων που υπάρχουν σε όλη τη ζώνη, και φθάνοντας στην Via Gola (στμ γειτονία με έντονη κινηματική παρουσία και αρκετές καταλήψεις). Κατά τη διάρκεια της πορείας, θα γίνει ομιλίες σχετικά με τρέχουσα ζητήματα: ο αγώνας για τη στέγαση, τα εργατικά δικαιώματα, το κουρδικό ζήτημα, η καταστολή και η φυλακή, οι κρατικές δολοφονίες και ο αντιρατσισμός. Στην πορεία θα βρίσκονται σύντροφοι του Renato, η μητέρα του Stefania Zuccari, μέλη της Fausto e Laio Associazione (οι Fausto Tinelli και Lorenzo “Iaio” Iannucci δολοφονήθηκαν από φασίστες στις 18/3/78 στο Μιλάνο), και Saverio Ferrari.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δράσεων θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με αντιφασίστες από την Αγγλία και την Ελλάδα, που θα μιλήσουν για την κατάσταση σε αυτές τις χώρες, το επίπεδο της παρουσίας τον φασιστικών οργανώσεων, τις δράσεις του αντιφασιστικού κινήματος και την κρατική καταστολή από το κράτος.

Τα έσοδα από τις βραδιές οικονομικής ενίσχυσης θα πάνε στην Marina, μια συντρόφισσα που εκτίει ποινή για ζημιές και λεηλασίες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στη G8 στη Γένοβα, καθώς και για την καμπάνια “130.000” (στμ η συγκεκριμένη καμπάνια γίνεται για τους σύντροφους του Dax που την βραδιά της δολοφονίας του Dax του απαγγέλθηκαν σορεία κατασκευασμένων κατηγοριών για τα επισόδεια στο νοσοκομείο San Paolo για τις οποίες καταδικάστηκε σε 20 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 130.000). Από το 2011 έως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί  20.000 €, απευθείας από τον μισθό του καταδικασμένου συντρόφου. Τα χρήματα που προορίζονται για το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο πρέπει να λάβει άλλα 40.000 ευρώ, θα ακολουθήσουν μετά από την κατάθεση των χρημάτων στους κρατικούς δικηγόρους και τους τραυματισμένους παράγοντες.

Χάρη στην ενεργό αλληλεγγύη που έρχεται από όλη την Ιταλία και πέρα, αυτή η σύντροφος έχει καταφέρει να καταθέτει τις πληρωμές στην ώρα τους. Ευχαριστούμε όλους εκείνους οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για να διαβιβάσουν την καμπάνια των “130.000” και οι οποίοι, σήμερα όπως και χθες, δεν μας ξεχάσαν και δεν μας άφησαν ποτέ.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση των πρωτοβουλιών της φετινής χρονιάς, φέρνοντας τη συμβολή τους και κρατώντας ζωντανή την μνήμη.
Εμείς επιθυμούμε να συμμετάσχουμε συλλογικά στην 10η επέτειο της δολοφονίας του Renato Biagetti, οργανώνοντας έναν ή περισσότερα λεωφορεία για τη Ρώμη στις ημέρες της μνήμης.

Με τους Dax και Renato στις καρδιές μας,

Dax Associazione, 16 Μάρτη 2003

Μετάφραση kostav

Στα ιταλικά

Στα αγγλικά