Δ. Κουφοντίνας: Κίνδυνος για μη αναστρέψιμες βλάβες!

0
390

Κίνδυνο για μη αναστρέψιμες βλάβες του οργανισμού του διαπιστώνει ο γενικός ιατρός, διευθυντής ΕΣΥ, Θόδωρος Σδούκος, που εξέτασε σήμερα, 17η μέρα απεργίας πείνας, τον Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού. Εχοντας την κλινική εικόνα του ασθενούς και τις προ τετραημέρου εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στο νοσοκομείο Λαμίας, ο Θ. Σδούκος, προειδοποιεί -όπως και η συνάδελφός του Κατερίνα Ντουζέπη– για ενδείξεις που μπορούν να επιφέρουν αιφνίδιο θάνατο από σοβαρή καρδιακή αρρυθμία.

Γι’ αυτό ο γιατρός σύστησε τη μεταφορά του απεργού πείνας στο νοσοκομείο για τη συνεχή παρακολούθησή του από εξειδικευμένους και έμπειρους γιατρούς.

Αυτό και πρέπει να γίνει άμεσα. Για την ακρίβεια, έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Το ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δε δέχεται την τοποθέτηση ενδοφλέβιας γραμμής, δήλωση που επανέλαβε και στον Θ. Σδούκο, ο οποίος την περιλαμβάνει στην ιατρική του γνωμάτευση, κάθε άλλο παρά απαγορεύει την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Αντίθετα, την επιβάλλει. Μια ματιά στη Διακήρυξη της Μάλτας για τους απεργούς πείνας, της Παγκόσμιας Ιατρικής Συνέλευσης (την παραθέτουμε στο τέλος, στα Αγγλικά, με επισημάνσεις σε βασικά σημεία) δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την υποχρέωση μεταφοράς και εισαγωγής του Δ. Κουφοντίνα σε νοσοκομείο.

Βέβαια, το σωστό και δίκαιο θα ήταν να μη μιλάμε για νοσοκομεία, αλλά να γίνει δεκτό το αίτημα του απεργού πείνας πολιτικού κρατούμενου να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό, όπως προβλέπει ο νόμος. Από πλευράς κυβέρνησης Μητσοτάκη, όμως, έχουμε ψέματα και βρόμικη προπαγάνδα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Οικονόμου και Χρυσοχοΐδη περί «προνομιακής μεταχείρισης» που δήθεν ζητάει ο Κουφοντίνας, από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και από το κατάπτυστο άρθρο της Νικολάου, που προσπάθησε προβοκατορολογώντας και ψευδόμενη να αποκρούσει την παρέμβαση-κόλαφο του Συνηγόρου του Πολίτη.

Επί τη ευκαιρία να διευκρινίσουμε, σε σχέση με χτεσινή μας ανάλυση, ότι στον Κορυδαλλό δεν υπάρχουν απλώς και κατάδικοι, αλλά η πλειοψηφία των φυλακισμένων είναι κατάδικοι. Δεν πρόκειται για «φυλακή υποδίκων», όπως ισχυρίζεται η Νικολάου, αλλά για φυλακή κυρίως καταδίκων. Κι αυτό γιατί οι φυλακές της χώρας είναι υπερπλήρεις.

Μαζί με τα ψέματα έχουμε και το βασανισμό του Δ. Κουφοντίνα μέσα στη φυλακή. Γιατί είναι βασανισμός να παίρνεις έναν απεργό πείνας, παρά τη θέλησή του, από το κελί του, στερώντας του τη βοήθεια που του προσέφεραν οι συγκρατούμενοί του, και να τον κρατάς απομονωμένο, κλειδωμένο μόνο του σε ένα κελί και παρακολουθούμενο συνεχώς από κάμερα, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου (για ανθρωπιά δεν μιλάμε καν, είναι είδος εν πλήρη ανεπαρκεία).

Η γνωμάτευση του γιατρού Θ. Σδούκου

ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ

Σήμερα 24/01/2021 και ώρα 12.00 εξέτασα εντός του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού, στο χώρο του εξεταστήριου τον κρατούμενο απεργό πείνας κο Δημήτριο Κουφοντίνα 63 ετών, ο οποίος διανύει την 17η μέρα απεργίας πείνας με καθολική αποχή από οποιαδήποτε λήψη τροφής και πίνοντας μόνο καθαρό νερό χωρίς την προσθήκη σάκχαρου ή άλατος.

Ο κρατούμενος είναι πολύ καταβεβλημένος, παρουσιάζει έντονη δυσανεξία στο ψύχος και μεγάλη ορθοστατική υπόταση (110/75 mmHG στην ύπτια θέση, 90/70 στην καθιστή και 70/5mm HG στην όρθια θέση). Σφύξεις 92/min στην ύπτια θέση και 110 στην όρθια. Κορεσμός αρτηριακού αίματος με παλμικό οξύμετρο (SPO2) 95%

Από την αδρή νευρολογική εξέταση παρουσιάζει διπλωπία τόσο στην αριστερή όσο και στη δεξιά στροφή του βλέμματος και πλήρη αδυναμία να εκτελέσει τη δοκιμασία Barre στα κάτω άκρα. Μύση οφθαλμών άμφω (ιστορικό χρόνιου γλαυκώματος σε αγωγή με κολλύριο Xalatan).

Ευαισθησία στην ψηλάφηση της κάτω κοιλιακής χώρας κυρίως δεξιά και λιγότερο αριστερά σε έδαφος πολύ έντονης δυσκοιλιότητας (δεν αναφέρει κένωση εντέρου τις τελευταίες 15 ημέρες). Συνεστήθη άμεσα θεραπευτικά η χορήγηση SIR DUPHALAC 10CC για την αντιμετώπιση της.

Με βάση την παραπάνω κλινική εικόνα και με δεδομένο ότι η σημερινή ζύγιση δείχνει απώλεια σωματικού βάρους κοντά στο 15% του αρχικού (65 κγρ σήμερα έναντι 74,5 του αρχικού) ο κρατούμενος εισέρχεται στο στάδιο που κινδυνεύει με μη αναστρέψιμες βλάβες του οργανισμού του και με επικίνδυνες ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Ηδη στον εργαστηριακό έλεγχο προ 4 ημερών, στις 20/01/2021, η τιμή Καλίου και Νατρίου ήταν οριακά εντος του φυσιολογικού, ενώ υπήρχε παράταση του χρόνου προθρομβίνης και του ΙΝR (αρχόμενη διαταραχή του πηκτικού μηχανισμού). Σε συνδυασμό με την κετοξέωση που πάντα παρατηρείται από νωρίς στους απεργούς πείνας μπορεί να επιφέρουν αιφνίδιο θάνατο από σοβαρή καρδιακή αρρυθμία.

Επομένως, και με δεδομένη τη δήλωση του κρατουμένου απεργού πείνας ότι θα συνεχίσει μέχρι τη δικαίωση του αιτήματός του χωρίς να δέχεται (παρά τις επίμονες συστάσεις μου) την τοποθέτηση ενδοφλέβιας γραμμής για υποστήριξη των ζωτικών του σημείων:

Συστήνεται η μεταφορά του Κουφοντίνα Δημήτριου σε νοσηλευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιο για την συνεχή παρακολούθησή του με καθημερινή λήψη εργαστηριακών εξετάσεων (Ηλεκτροκαρδιογραφήματος, αιματολογικών, βιοχημικών και ορμονικών εξετάσεων) και για τη δυνατότητα άμεσης σύνθετης παρέμβασης από εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους.

Δομοκός 24/01/2021
ΖΔΟΥΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΥ

Αρχική δημοσίευση 24/01/2021 από eksegersi.gr