Covid-19: δόγμα του σοκ και καπιταλιστική αναδιάρθρωση

0
382

Λάβαμε 28/04/2020 via erganidekp.wordpress.com

Covid-19: δόγμα του σοκ και καπιταλιστική αναδιάρθρωση.

Πολιτικά αδιέξοδα και ψευδαισθήσεις, ζητούμενο η ακηδεμόνευτη οριζόντια συντονισμένη εργατική απάντηση

Αν ο Covid–19 είναι μια ασθένεια που προσβάλλει το αναπνευστικό, καθώς και άλλα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, η διαχείριση της εργατικής μας δύναμης και των ζωών μας από το κράτος και το κεφάλαιο βλάπτει εξίσου την υγεία μας, καθώς και τη νοημοσύνη μας. Από την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κυβέρνηση και εργοδότες προσπαθούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν μια παράλληλη πραγματικότητα, να ξηλώσουν εργατικές κατακτήσεις, να επιβάλουν με πρόσχημα την υγειονομική κρίση ένα εργασιακό καθεστώς απόλυτης επιτήρησης, ελέγχου και υποταγής.

Η «επιτυχία» της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους σχετικά χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποδίδοντάς τους στην «έγκαιρη» κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιβολή αυστηρών μέτρων κυκλοφορίας και λειτουργίας επιχειρήσεων και οργανισμών, ενώ τώρα σπεύδει να ανακοινώσει την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της «επιτυχούς προστασίας» του πληθυσμού από τον Covid–19. Στην πραγματικότητα μιλάμε για μια επίπλαστη εικόνα. Γνωρίζοντας εξαρχής ότι σε μια κατάσταση έξαρσης του ιού θα υπήρχε ολοκληρωτική κατάρρευση του ΕΣΥ και πιθανά  κατάσταση ανάλογη της Ιταλίας ή της Ισπανίας, το κράτος επέβαλε όχι μόνο το χουντικού τύπου μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και μια ουσιαστική ομερτά αναφορικά με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων.

Πέρα από την παραπληροφόρηση ότι ο Covid–19 εκδηλώνεται μόνο με υψηλό πυρετό, βήχα ή δύσπνοια που έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να έχουν συμπτώματα που θεωρούνται «άτυπα», δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών με συμπτώματα που κάλεσαν στη γραμμή του ΕΟΔΥ για να ζητήσουν εξέταση για Covid–19 και οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν απαξιωτικά. Κατ’ εντολή του υπουργείου Υγείας αρνήθηκαν να τους παραπέμψουν σε νοσοκομείο με πρόσχημα ότι δεν έχουν υψηλό πυρετό ή δεν είναι στα πρόθυρα του θανάτου. Έτσι, πάρα πολλοί άνθρωποι είναι φορείς του ιού ή πέρασαν την ασθένεια χωρίς να έχουν καταγραφεί και με πιθανότητα να διασπείρουν τη νόσο εν αγνοία τους. Η συνειδητή αποτροπή της εξέτασης για Covid–19 έχει καθαρά πολιτικά και ταξικά κίνητρα, που αποσκοπούν στη συνέχιση της υποχρηματοδότησης και απαξίωσης της δημόσιας περίθαλψης, στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η υγεία των εργαζομένων, καθώς και στην καλλιέργεια θριαμβευτικού κλίματος από την κύβερνηση, για να το εκμεταλλευτεί εκλογικά στο εγγύς μέλλον, ώστε να διαμορφώσει όρους συναίνεσης στις μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Το επίδομα των 800 ευρώ και το συγχωροχάρτι στη μαύρη ή απλήρωτη εργασία

Είναι κοινό μυστικό ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης που δήλωσαν αναστολή λειτουργίας και αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων συνέχισαν και συνεχίζουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, ώστε να λαμβάνουν δίδακτρα μαζί με τις κρατικές παροχές. Σε κάποιες από αυτές τα μαθήματα παραδίδονται αποκλειστικά από τους εργοδότες, αλλά στις περισσότερες τα μαθήματα γίνονται από τις/τους εκπαιδευτικούς, σε πολλές περιπτώσεις με τη συγκατάθεση των εργαζομένων, ώστε να λάβουν και τα 800 ευρώ και τα μαύρα. Μετά από καταγγελίες που έγιναν για μαύρη εργασία σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, τα οποία είχαν δηλώσει αναστολή, και ενώ οι δηλώσεις των εργαζομένων για το επίδομα είχαν ξεκινήσει, το υπουργείο εργασίας προχώρησε σε κραυγαλέα στήριξη της μαύρης εργασίας. Αντί να επιβάλει βαριά πρόστιμα στα αφεντικά που όχι μόνο απασχολούσαν αδήλωτους ή και απλήρωτους εργαζομένους αλλά ζητούσαν από πάνω και κρατικές επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις, η κυβέρνηση ακύρωσε τις προηγούμενες δηλώσεις αναστολής λειτουργίας, χαρακτηρίζοντας τες σαν «μη γενόμενες», δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υποβάλουν νέες, ενώ φυσικά συνεχίζουν και μετά από αυτές να λειτουργούν κανονικά. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση ακόμη και μέχρι τώρα να μην έχουν λάβει το επίδομα, αν και ήταν από τους πρώτους που είδαν τις συμβάσεις τους να αναστέλλονται.

Από την άλλη, το απαύγασμα του κρατικού–εργοδοτικού συνδικαλισμού, η ΟΙΕΛΕ, μετά από τον «υπέρ πάντων αγώνα» που έδωσε με ανακοινώσεις και καταγγελίες για την παραβατικότητα των εν λόγω επιχειρήσεων, εξαίρει τη «σχετικά άμεση ανταπόκριση της πολιτείας»[i] να ρυθμίσει τη μαύρη εργασία και να βγάλει «διευκρινιστική» εγκύκλιο σχετικά με την επανυποβολή αιτήσεων από τους εργαζομένους, χωρίς να λέει κουβέντα για το συγχωροχάρτι που δίνεται στους «πειρατές στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης», όπως τους αποκαλεί.

Ο κρατικός–εργοδοτικός συνδικαλισμός της ΟΙΕΛΕ πανηγυρίζει[ii] για το ότι με πιέσεις της υπήρξε ρύθμιση για να συμπεριληφθούν στο επίδομα και εργαζόμενες/οι στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης (ΦΜΕ), τα κέντρα ξένων γλωσσών (ΚΞΓ) και τα ΙΕΚ με πολλαπλούς εργοδότες υπό την προϋπόθεση ότι οι ώρες εργασίας τους δεν θα ξεπερνούν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας. Αποκρύπτει όμως ότι από αυτήν αποκλείονται οι συνάδελφοι στους υπόλοιπους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και εκείνοι/ες των οποίων οι ώρες εργασίας τους ξεπερνούν το… δυσθεώρητο 30%, ενώ δεν λέει κουβέντα για το ότι το επίδομα των 800 ευρώ προοικονομεί την επιβολή υποκατώτατου μισθού λόγω «έκτακτης ανάγκης» ακυρώνοντας την εργατική/εκπαιδευτική νομοθεσία, η οποία ορίζει το κατώτατο ωρομίσθιο στα ΦΜΕ και τα ΚΞΓ στα 7,43 ευρώ μεικτά.

Τηλεκπαίδευση και τηλεργασία: κροκοδείλια δάκρυα για την ψυχολογία των μαθητ(ρι)ών και άφθονη εθνική ενότητα

Η πιο καινοφανής εξέλιξη στη διαχείριση του Covid–19 είναι η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση, η οποία ειδικά στα ιδιωτικά σχολεία και στα ΦΜΕ ξεκίνησε αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων. Στα δημόσια σχολεία οι δυσλειτουργικές πλατφόρμες ανάγκασαν τις/ους εκπαιδευτικούς να ξενυχτούν προσπαθώντας να εγγραφούν και να ανεβάσουν υλικό. Γενικά, φαίνεται ότι πολλοί/ές εκπαιδευτικοί αποδέχτηκαν ή αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν την τηλεκπαίδευση.

Εκπαιδευτικοί που εφαρμόζουν τη σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία ισχυρίζονται ότι το κάνουν «για να δώσουν ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά που είναι οι κύριοι πληττόμενοι του εγκλεισμού, για να κρατήσουν οι μαθήτριες/μαθητές επαφή με τη μάθηση και να μην αποβλακωθούν από τα video games, αλλά και ακόμα και γιατί νιώθουν άσχημα να πληρώνονται και να κάθονται». Στην προώθηση της τηλεργασίας στα σχολεία πρωτοστάτησαν οι συνδικαλιστές του Σύριζα που σε πολλές περιπτώσεις έδειξαν και υπερβάλλοντα ζήλο ξεκινώντας διδασκαλία μέσω κάμερας χωρίς καν να δοθούν οδηγίες γιʼ αυτό από το υπουργείο και μέσω των σωματείων όπου πλειοψηφούν προώθησαν διδακτικό υλικό στις/ους εκπαιδευτικούς. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών με «ταξικό πρόσημο» στήριξε την τηλεργασία[iii] ζητώντας την χορήγηση laptops σε όλους τους μαθητές για να μην υπάρξουν ταξικοί αποκλεισμοί, ενώ έστειλε και σχετικό κείμενο υπογραφών στο υπουργείο παιδείας![iv] Από κοντά και οι Παρεμβάσεις–Συσπειρώσεις–Κινήσεις που, ενώ αρχικά μιλούσαν για αποχή από τις πλατφόρμες και κατήγγειλαν την τηλεργασία ως αντεργατική και αντιεκπαιδευτική συνθήκη,[v] στη συνέχεια μέσω των εκπροσώπων τους στη ΔΟΕ καλούσαν το υπουργείο σε υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης ζητώντας τη χορήγηση Η/Υ στους μαθητές.[vi]

Αν και όλοι τους αναγνωρίζουν τον κίνδυνο η τηλεκπαίδευση να μονιμοποιηθεί και να αποτελέσει μέσο αξιολόγησης, απολύσεων και ελαστικοποίησης του ωραρίου εργασίας, καθώς και διεύρυνσης των ταξικών ανισοτήτων εις βάρος της μαθητικής κοινότητας, έσπευσαν να δώσουν στήριξη στην κυβερνητική πολιτική, ακολουθώντας πλήρως το πνεύμα της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής ευθύνης απέναντι στον αόρατο υγειονομικό εχθρό που δεν αναγνωρίζει κοινωνικοταξικές διαστρωματώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι καμία από τις αριστερές παρατάξεις δεν έθεσε το ζήτημα της ακύρωσης των πανελλαδικών εξετάσεων και της ελεύθερης  πρόσβασης των μαθητ(ρι)ών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εξάλλου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση νομού Αττικής «Βύρων», ενώ κατήγγειλε το πάρτι της μαύρης και απλήρωτης εργασίας που στήθηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση μέσω της τηλεργασίας, ανάρτησε κείμενα συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σε ΔΟΕ–ΟΛΜΕ[vii] που καλούν σε συμμετοχή στις πλατφόρμες του υπουργείου παιδείας και απορρίπτουν την κριτική στην τηλεκπαίδευση, με γνώμονα πάντα την… ψυχολογική και παιδαγωγική υποστήριξη των μαθητ(ρι)ών, καταγγέλλοντας ότι όσοι είναι «ενάντια στην τηλεργασία δεν έχουν καμία επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία»!

Εμείς έχουμε να απευθύνουμε σε όλους αυτούς τους μεγάλους παιδαγωγούς και φωστήρες του εργατικού και εκπαιδευτικού κινήματος το εξής ερώτημα: η ηγεσία του υπουργείου παιδείας και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και κέντρων μελέτης βάζουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα επειδή νοιάζονται για την ψυχολογική τους υγεία και την καλλιέργεια της γνώσης;

Η θέση μας ενάντια στην τηλεκπαίδευση δεν πηγάζει από κάποια τεχνοφοβική αντίληψη, αν και πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για τους πολλαπλούς κινδύνους της υπερέκθεσης των παιδιών από μικρή ηλικία σε υπολογιστές στη σωματική και ψυχική τους υγεία, αλλά και στην γνωσιακή τους ανάπτυξη, καθώς πολλές έρευνες και μελέτες έχουν τεκμηριώσει τον αρνητικό αντίκτυπό της στη μάθηση.

Η τηλεκπαίδευση αποτελεί ένα απόλυτα αντιπαιδαγωγικό εφεύρημα που ουσιαστικά αφαιρεί τον διαδραστικό χαρακτήρα της μάθησης, εντείνει την άνιση σχέση ισχύος ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και τους/ις μαθητές/μαθήτριες δημιουργώντας ένα πλήρως καθηγητοκεντρικό περιβάλλον. Άλλωστε η υπουργός παιδείας δεν ήταν αυτή που ισχυρίστηκε ότι η καινοτομία της τηλεκπαίδευσης είναι η δυνατότητα του εκπαιδευτικού να κάνει mute στους μαθητές που κάνουν φασαρία; Επιπλέον, η σύχρονη διδασκαλία (με κάμερα) οδηγεί στην καταπάτηση του ιδιωτικού χώρου και των προσωπικών δεδομένων διδασκόντων και διδασκομένων, καθώς υπάρχει δυνατότητα καταγραφής του μαθήματος από τους εργοδότες ή το κράτος. Η δυνατότητα της παρακολούθησης του μαθήματος από κάποιον τρίτο δημιουργεί όρους επιτήρησης, πειθάρχησης και αξιολόγησης, στοιχεία που γίνονται συνεχώς και πιο έντονα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης.

Όσον αφορά τα εργασιακά, η τηλεκπαίδευση θα χρησιμοποιηθεί για εντατικοποίηση της εργασίας πέραν των διδακτικών ωραρίων με τους εργοδότες να ζητάνε από τους/ις εκπαιδευτικούς να κάνουν διασκέψεις με γονείς οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, καθώς και ως εργαλείο απολύσεων και κριτήριο προσλήψεων, αφού θα απαιτούν από τις/ους καθηγήτριες/καθηγητές, αλλά και τους/τις γραμματείς, να αποδείξουν ότι έχουν «πιστοποίηση» για να δουλέψουν.

Οι ταξικοί διαχωρισμοί που δημιουργεί η τηλεκπαίδευση είναι ήδη ορατοί, καθώς οικογένειες ντόπιων και μεταναστών που δεν έχουν πρόσβαση σε Η/Υ είτε δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα είτε αναγκάστηκαν να αγοράσουν, ώστε τα παιδιά τους να μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως είτε δεν έχουν πολλές συσκευές για να κάνουν τα μαθήματά τους όλα τα παιδιά.  Εξάλλου, μαθητές μικρής ηλικίας από οικογένειες μεταναστών και προσφύγων ενδεχομένως δεν μπορούν να εγγραφούν στις πλατφόρμες λόγω μη γνώσης της ελληνικής γλώσσας από τους γονείς τους. Επίσης, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για μαθητές/μαθήτριες με μαθησιακές δυσκολίες.

Το νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία: Lasciate ogne speranza voi ch intrate[viii]

Όπως η κυβέρνηση πέρασε την απαγόρευση των απεργιών εν μέσω καραντίνας για να μην υπάρξει καμία αντίδραση, έτσι και με το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία δείχνει για μια ακόμη φορά την προσήλωσή της στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση και τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητ(ρι)ών από την εκπαίδευση. Καταρχάς, παρά τη θριαμβολογία για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της «κοινωνικής αποστασιοποίησης», αυξάνεται ο αριθμός των μαθητ(ρι)ών ανά τμήμα σε 26 οδηγώντας σε συγχώνευση τμημάτων και απολύσεις εκπαιδευτικών, καθώς και σε υποβάθμιση της ποιότητας του μαθήματος. Ως πιστός υπηρέτης των ταξικών φραγμών το υπουργείο παιδείας επαναφέρει τη βάση της προαγωγής στο 10, ενώ, αν ένας μαθητής έχει βαθμολογία σε 4 μαθήματα κάτω από τη βάση, θα πρέπει να έχει μέσο όρο 13. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τους άρρηκτους δεσμούς της με τα αφεντικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης επαναφέροντας την τράπεζα θεμάτων, με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική διαδικασία να μετατρέπεται σε κυνήγι επίλυσης εξεζητημένων προβλημάτων, κατακερματίζοντας τη γνώση και κάνοντας την εκπαίδευση, τώρα και με τη βούλα, εργοστάσιο κατάρτισης δεξιοτήτων για ημιμαθείς, ανασφαλείς και αναλώσιμους εργαζομένους, αλλά και χώρο πειθάρχησης. Θέτει ως ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ. τα 17 έτη, οδηγώντας περίπου 36.000 μαθητές/μαθήτριες είτε στα ΙΕΚ είτε στην ανεργία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και της κυβέρνησης επαναφέρει τον κοινωνικό στιγματισμό της αναγραφής της διαγωγής στο απολυτήριο, αλλά και αντιμετωπίζει ρατσιστικά τις μαθήτριες και τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ, καθώς στην αιτιολογική έκθεση για το όριο ηλικίας στα 17 έτη αναφέρει ότι πήρε αυτή την απόφαση «με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών», στοχοποιώντας τους ενήλικους μαθητές ως… «εγκληματικά στοιχεία».[ix]

Είναι σαφές πια σε όλες/ους ότι σταθεροποιείται καθεστώς έκτακτης ανάγκης με την επιβολή του κράτους ως του μόνου ρυθμιστή της ζωής μας. Επιχειρείται η άγρια καπιταλιστική αναδιάρθρωση, σε συνθήκες γενικευμένης ανεργίας και φτώχειας, να παρουσιαστεί ως προϊόν εθνικής ενότητας και ομοψυχίας χωρίς ταξικές αντιθέσεις. Εργαζόμενες/οι, άνεργες/οι είναι ανάγκη να φτιάξουμε αναχώματα στον κοινωνικό εκφασισμό και κανιβαλισμό, στον ρατσισμό και στον εθνικισμό. Χρειάζεται να απαντήσουμε με ταξική και ιστορική συνείδηση, ενάντια στους μηχανισμούς προπαγάνδας και στην κρατική τρομοκρατία, να μην υποταχθούμε στη «νομιμότητα», να μην αναθέσουμε τον αγώνα στους «ειδικούς» που έχουν επάγγελμα τον συνδικαλισμό, αλλά οι ίδιες/οι να πάρουμε τη ζωή και τον αγώνα στα χέρια μας με αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης, με εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες από τα κάτω, με ανιδιοτέλεια, αξιοπρέπεια και ταξική αλληλεγγύη να αναζητήσουμε το μονοπάτι του ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση.

[i] https://www.oiele.gr/ektakto-ekdothike-diefkrinistiki-egkyklios-apo-to-ypourgeio-ergasias-gia-tis-ek-neou-ypovoles-diloseon-stin-ergani/
[ii] https://www.oiele.gr/evnoiki-rythmisi-gia-oromisthious-id-ekpaidevtikous-kata-kyrio-logo-se-frontistiria-kentra-ksenon-glosson-kai-idiotika-iek-me-pollaplous-ergodotes/
[iii] http://edupame.gr/content/stekomaste-dipla-stoys-mathites-me-ola-ta-mesa
[iv] http://edupame.gr/content/epistoli-diamartyrias-pros-ypoyrgeio-paideias
[v] Εδώ ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, http://paremvaseisde.gr/?p=9313 και εδώ των Παρεμβάσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, http://www.paremvasis.gr/?p=8424
[vi] http://www.paremvasis.gr/?p=8458
[vii] Εδώ, http://vyrwnas.edu.gr/?p=3423 και εδώ, http://vyrwnas.edu.gr/?p=3503
[viii] «Εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα όλοι εσείς που εισέρχεστε» (η επιγραφή στην είσοδο της Κόλασης στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη.
[ix] http://www.opengov.gr/ypepth/wp-content/uploads/downloads/2020/04/%CE%91%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%95%CE%9A%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%97_22.4.20_%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-1.pdf (το αναφερόμενο εδάφιο: σελ. 52).

Πρωτοβουλία Εργαζομένων & Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση
[email protected]www.erganidekp.wordpress.com

Εδώ η ανακοίνωση σε pdf.