Χειρονομία, Αντιεξουσιαστική Κίνηση: Λευτεριά στου Πηλίου τα νέρα

0
208

Στις 24 Μαϊου 2017 δικάζεται συναγωνιστής αγρότης στο Βόλο, για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ στις 13 Μαρτίου του 2015. Την ημέρα εκείνη εκατοντάδες κάτοικοι του Βόλου και του Πηλίου συγκεντώθηκαν έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ για να παραστούν στο Δ.Σ, το οποίο θα αποφάσιζε για ζητήματα άρδευσης, όπως η ιδιωτικοποίησή της και η υποβάθμιση του πόσιμου νερού. Ο μαφιόζος δήμαρχος Βόλου, Μπέος, γνωστός για την εγκληματική του δραστηριότητα στη «νύχτα» και στην ποδοσφαιρική «παράγκα», έστησε τα ΜΑΤ έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ με σκοπό να αποκόψει τους διαδηλωτές. Είναι γνωστή άλλωστε η επιδίωξη του Μπέου, αλλά και προηγούμενων δημάρχων της περιοχής να υποβαθμίσουν και να χλωριώσουν τα νερά του Πηλίου, κάτι που εδώ και δεκαετίες δεν έχει προχωρήσει μπροστά στην οργανωμένη αντίσταση των κατοίκων της περιοχής.

Οι μαφιόζικες ενέργειες των παραγόντων της περιοχής, η στοχοποίηση αγωνιστών-ριων, η προσπάθεια για αλλοίωση του αρμονικού οικοσυστήματος του Πηλίου είναι λίγα από τα πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στο Βόλο. Αυτές οι πρακτικές είναι συνηθισμένες σε πάμπολλες περιπτώσεις που κράτος και κεφάλαιο προσπάθησαν να υποβαθμίσουν μια περιοχή, αντλώντας από αυτήν όλα τα πιθανά κέρδη για τους ίδιους, ερημώνοντας ή καταστρέφοντάς την. Αυτό, λοιπόν που ευαγγελίζονται οι εραστές της εξουσίας και τα αρπακτικά του κέρδους είναι η έννοια της ανάπτυξης. Μία έννοια καθαγιασμένη από την πλευρά της κυριαρχίας αλλά και ποτισμένη με αίμα χιλιάδων ανθρώπων που ξεζουμίστηκαν για να έρθει. Μία έννοια που θυμίζει «αγίασμα» αλλά που ισοπεδώνει τεράστιες γεωγραφικές εκτάσεις με ιδιαίτερη ομορφιά, κουλτούρα και ιστορία.

Ενάντια, λοιπόν στη λογική της ανάπτυξης, στη λογική της απομύζησης ολόκληρων περιοχών στο βωμό του κέρδους, υπάρχουν οι κοινωνίες που αντιστέκονται. Από τη Χαλκιδική έως τη Βόρεια Ντακότα και από τα δάση του Αμαζονίου μέχρι το Πήλιο, το μόνο σοβαρό εμπόδιο στα σχέδιά τους είναι η δική μας αντίσταση. Αλλά όχι μόνο αυτό. Παράλληλα, είναι και η δυνατότητα που έχουν οι άνθρωποι, οι κοινότητες να αυτοδιαχειρίζονται τους πόρους τους, να αποφασίζουν αμεσοδημοκρατικά για τα κοινά ζητήματά τους και για την ίδια τους τη ζωή. Να δημιουργούν μία στέρεη απεικόνιση για το πώς θα μπορούσε να είναι μία κοινωνία χωρίς κάθετους διαχωρισμούς. Ως Χειρονομία – Αντιεξουσιαστική Κίνηση στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που αντιστέκονται και εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο διωκόμενο συναγωνιστή.

ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ