Χανιά: «Περίπατος στην ιστορία»

Σάββατο 1 Ιούνη

Λάβαμε 23/05/2019

Στο πλαίσιο του 14ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων, το Σάββατο 1η Ιούνη θα γίνει περίπατος στη Ζούρβα Χανίων.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων οργανώνει την 1η Ιούνη περίπατο στα ανταρτολημέρια της περιοχής μας. Με εκκίνηση το χωριό Ζούρβα προς την πηγή της Τρομάρισσας, σ’ ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, σκαλίζουμε την ιστορία και ζωντανεύουμε τη μνήμη.

Η περιοχή έπαιξε κομβικό ρόλο για τη δυτική Κρήτη την περίοδο της κατοχής και πολλών χρόνων αργότερα. Εκεί υπογράφτηκαν από τις οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΟΚ οι συμφωνίες Θερίσσου -Τρομάρισσας, το Νοέμβρη του 1943 και το Σεπτέμβρη του 1944 αντίστοιχα, οι οποίες όριζαν «συνεννόηση και συνεργασία στα πλαίσια της εθνικής ενότητας». Πρόκειται για εκείνες τις συμφωνίες που πάντα οι καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις («κεντρώες» και δεξιές) της εποχής  και οι πολιτικοί απόγονοι και υπερασπιστές των συνεργατών των ναζί  χρησιμοποιούν ως ντοκουμέντο για να δημιουργείται η εντύπωση πως έτσι «αποτράπηκε ο εμφύλιος στην Κρήτη».

Βέβαια κανένας εμφύλιος δεν αποτράπηκε με κανένα έγγραφο. Οι ταξικές διαφορές που έπρεπε να κρυφτούν κάτω απ’ την ομπρέλα της «εθνικής συνεννόησης» δεν άργησαν ν’ αποκαλυφτούν.  Παρά τη συμφωνία του ΕΑΜ για κοινή στρατιωτική δράση, η ΕΟΚ κατ’ απαίτηση των Αγγλων αξίωνε να μη γίνονται χτυπήματα στους Γερμανούς αν δεν είχε δοθεί έγκριση από την Κοινή Διοικητική Επιτροπή. Στα χρόνια 1947-49 γράφτηκαν μαύρες σελίδες για την ιστορία της Κρήτης. Η δράση των αντάρτικων ομάδων εξοντώνεται από την πίεση των παρακρατικών ομάδων και τους «χωροφύλακες άνευ θητείας» του Γύπαρη στα Χανιά. Δολοφονίες, πυρπολήσεις σπιτιών, εκτοπίσεις, καταστροφές ΕΑΜικών τυπογραφείων, τρομοκράτηση των χωριών της ενδοχώρας των Χανίων και οι κανιβαλιστικοί πανηγυρισμοί με τα κομμένα κεφάλια ανταρτών στον Κλαδισό και αλλού περιλαμβάνονται στα ανδραγαθήματά τους.

Επειδή η ιστορία δεν είναι μόνο για τους ιστορικούς και η οικοδόμηση συλλογικής μνήμης ενάντια στη διαστρέβλωση των γεγονότων και τη λήθη μας αφορά όλους και όλες, ας περπατήσουμε μαζί, φωτίζοντας στιγμές του αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο 
τηλ. 694 143 4754 (καθημερινά, μετά τις 14:00)

Όμως οι δρόμοι καθόλου δεν τελειώνουν
Τα οράματα θα συνεχίσουν την τροχιά τους
κι οι εξεγέρσεις αλλεπάλληλες
σαν τις εκρήξεις του άστρου της ημέρας
αέναα θα ξεσπούν
Και χωρίς εμάς, Βικτωρία Θεοδώρου

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων
Χ»Μιχάλη Νταλιάνη 5, Χανιά
E-mail: stekichania@gmail.com
Web: www.stekichania.gr

 

Απαντήστε

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες