Χανιά: Πορεία στο κέντρο και κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης

0
1151

Χανιά 22/02/2021: (με πληροφορίες και φωτογραφίες από την σελίδα της Ενωτικής και το ΚΡαΧ Radio): Πορεία στο κέντρο των Χανίων μετά από κάλεσμα του Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ το πρωί έγινε κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η πορεία – πέρα από την αντίθεση στις νέες κυβερνητικές πολιτικές ταξικών και κοινωνικών αποκλεισμών από την παιδεία – γίνεται και στο πλαίσιο των πανελλαδικών αντιδράσεων μετά την εισβολή των ΟΡΚ της αστυνομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την βάναυση καταστολή της φοιτητικής διαμαρτυρίας και τις κακοποιήσεις φοιτητών και φοιτητριών, μετά από εντολή της πρυτανικής αρχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η καταγγελία των φοιτητριών και των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης για τον Αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Ναπολέων Βοναπάρτη. Το ρεσιτάλ του Αντιπρύτανη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς (σύμφωνα με την καταγγελία), ο Κομισάριος φέρεται να προαναγγέλλει μαζικές διαγραφές από το Πολυτεχνείο, στην συνέχεια να παραδίδει πρωτότυπα ερασιτεχνικά μαθήματα Ποινικού Δικαίου του Μίκυ Σίτυ, αλλά και να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την δηλωμένη πρόθεση της ακροδεξιάς κυβέρνησης να τελειώνει με τις παθογένειες της μεταπολίτευσης: δηλώνοντας πως δεν είναι και πολύ σίγουρος αν οι καταλήψεις κατά την διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών ήταν τελικά και πολύ δίκαιες, μιας και η αφεντιά του δεν ήταν εκεί, ώστε να κρίνει τα γεγονότα αντικειμενικά…

Αναλυτικά από την σελίδα της Ενωτικής:

«…Το πρωϊ κινητοποίηση του φοιτητικού συλλόγου, στην πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως Χρυσοχοΐδη. Ωστόσο για άλλη μια φορά ο πρύτανης δεν ήταν παρών με πρόσχημα την πανδημίας, ενώ η κινητοποίηση έγινε σε ανοιχτό χώρο με μάσκες. Στη θέση του βρέθηκε ο αντιπρύτανης Λαγουδακης, ο οποίος δεν δίστασε να τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου!

Γίναμε μάρτυρες σε μια σειρά από κατάπτυστες δηλώσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης θα διαγραφούν, ότι καταλήψεις ένα παράνομες καθώς επίσης ότι η κατάληψη του Πολυτεχνείου το ’73 δεν ξέρει αν ήταν δίκαιη γιατί δεν ήτανε εκεί.

Η κοροϊδία δε σταμάτησε εκεί αφού δήλωσε ότι δεν υπάρχει διαβάθμιση στην παραβατικότητα βάζοντας στην ίδια κλίμακα περιστατικά βιασμού και κακοποίησης, με τις καταλήψεις και την αφισοκόλληση. Μάλιστα ισχυρίστηκε -την στιγμή που όλη η χανιώτικη κοινωνία γνωρίζει ότι η εγκληματικότητα στο Πολυτεχνείο Κρήτης είναι μηδενική- ότι οι εγκληματικές πράξεις είναι πολλές, και αρνήθηκε επανειλημμένα να αναφέρει ποιες είναι αυτές.

Την ίδια στιγμή συνάδελφοι μας στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιούσαν κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΑΠΘ για το ίδιο ζήτημα, ξυλοκοπήθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας, της οποίες και κάλεσε ο ίδιος ο πρύτανης Παπαϊωάννου, με αποκορύφωμα να υπάρχουν προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών!

Ο αντιπρύτανης Λαγουδάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά να καταγγείλει τα γεγονότα , με πρόσχημα ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη, παρά τις φωτογραφίες που του υποδείξαμε. Ως ένδειξη αλληλεγγύης οι φοιτητές προέβησαν σε συμβολική κατάληψη της πρυτανείας.

Παρόλο που του ζητήθηκε επανειλημμένα να καλεστεί σύγκλητος ώστε να υπάρξει θεσμική απόφαση για το νομοσχέδιο, αρνήθηκε να το εισηγηθεί!

Γίνεται ξεκάθαρη η στόχευση του νομοσχεδίου! Ποιες πράξεις θεωρούνται εγκληματικές και ποιους θέλουν να καταστείλουν. Οι μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στα Χανιά, όλου του προηγούμενου διαστήματος δηλώνουν περίτρανα ότι το νομοσχέδιο Κεραμέως Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά!

ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΣΥΛΗΨΕΙΣ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪ́ΔΗ

καλούμε σε εκ νέου κινητοποίηση στη Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης αύριο…»

Πηγές:

KΡαΧ Radio:
https://www.facebook.com/kpaxradio/

Ενωτική Πρωτοβουλία Πολυτεχνείου Κρήτης:
https://www.facebook.com/enotikiprotovouliafoititonpolitexneioykrhths/

Αρχική δημοσίευση στις 22/02/2021 στο Αυτοοργανωμένοι Δημόσιοι Χώροι