Χανιά: Κάλεσμα για αντιρατσιστική συγκέντρωση

0
1294

Λάβαμε 25/06/2020

Ο ρατσισμός, η μπότα στον λαιμό μας. Η αλληλεγγύη, η ανάσα μας!

Στις 25/5, ο μαύρος George Floyd αφήνει την τελευταία του πνοή, 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα αφότου ο λευκός αστυνομικόςDerek Chauvinτον κρατούσε ακινητοποιημένο με το γόνατο στον λαιμό του.

Τα τελευταία λόγια του ήταν «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Ο θάνατός του Floyd δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Είναι ένα ακόμα θύμα του συστημικού ρατσισμού,ο οποίος χρίζει τον λευκό «φύσει ανώτερο» και τον αξιώνει να δολοφονεί απρόσκοπτα.

Κύμα διαδηλώσεων ξεσηκώθηκε αυθόρμητα και ακαριαία στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, με κυρίαρχα συνθήματα “I Can’t Breathe” και “Black Lives Matter”. Το κίνημα για ίσα δικαιώματα μεταξύ μαύρων και λευκών αναβιώνει σε μια εποχή όπου η νομική ισότητα είναι δήθεν κατοχυρωμένη και εγγυημένη. Όμως, είδαμε για μία ακόμα φορά πως κανένας νόμος και κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να προστατεύσει τον καταπιεσμένο στον δρόμο. Η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, έχει χρώμα λευκό και αστική προέλευση. Η κοινωνική αποδοχή είναι ακόμα απούσα, ενώ τα κατώτερα στρώματα περιθωριοποιούνται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο.

Το γεγονός αυτό έρχεται να κουμπώσει στον έντονο θεσμικό ρατσισμό και την κρατική και κοινωνική βία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι/ες οι πρόσφυγες/ισσες και οι μετανάστες/ριες στην Ελλάδα: Αιματηρός φράχτης υψώνεται ξανά στον Έβρο, τα νερά του Αιγαίου γίνονται κοιμητήριο «αποδημητικών» ψυχών, διάγγελμα Τσιόδρα διαχωρίζει τα κρούσματα Covid-19 σε ελληνικά και ξένα, πολιτικοί εξαγγέλλουνότι «οι μετανάστες είναι κινητές βόμβες εν μέσω πανδημίας». Η «λύση» τους; Κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χιλιάδες εξώσεις προσφύγων από διαμερίσματα προγραμμάτων στέγασης και καταλήψεις στέγης.

Η αστική δημοκρατία όχι μόνο δεν μπορεί, αλλά δε θέλει κιόλας να προασπιστεί τοδικαίωμαστη ζωή, παρά μόνο για τους κυρίαρχους. Η αστική δημοκρατία καπηλεύεται τις έννοιες της ισότητας και της ελευθερίας στο όνομα μιας  δικαιοσύνης η οποία ξεπλένει τους βιαστές, τους δολοφόνους, τους αστυνομικούς τύπου Chauvin και Κορκονέα, τους ναρκέμπορους. Η αστική δημοκρατία καταδικάζει τους έγχρωμους, τις μετανάστριες, τα θύματα βιασμού, τις δολοφονημένες, τους χρήστες.

Απέναντιστην ξενοφοβία, το μίσος, τον ρατσισμό και τον φασισμό,προτάσσουμε την αλληλεγγύη.

Την Παρασκευή, 26/6, 7μμ, στην Πλατεία Αγοράς,ενώνουμε τα βήματά μας, δυναμώνουμε τη φωνή μας, ελευθερώνουμε την ανάσα μας.

Διεκδικούμε με τους πρόσφυγες, τις μετανάστριες, τους καταπιεσμένους, τις εξεγερμένες, τους αόρατους, τις αζήτητες: Ίσα δικαιώματα, δικαιοσύνη, νομιμοποιητικά έγγραφα, ελεύθερη μετακίνηση, ζωή με αξιοπρέπεια.

Με τους/τις απότα κάτω είμαστε μαζί!

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

Κείμενο-Καλεσμα Συγκέντρωση 26-6 1