Χανιά: Φύγετε! Μας χαλάτε την όμορφη τουριστική πόλη μας!

0
535

Λάβαμε 07/06/2018

Φύγετε! Μας χαλάτε την όμορφη τουριστική πόλη μας!

Η παγκόσμια οικονομική ανισότητα και αδικία, τα αυταρχικά καθεστώτα και ο πόλεμος αναγκάζουν ανθρώπους να παίρνουν το δύσβατο δρόμο της προσφυγιάς, ένα ταξίδι γεμάτο κακοτοπιές και εμπόδια. Η αδιάκοπη μετακίνηση πληθυσμών δεν πρόκειται να λήξει σύντομα, ειδικά όταν ο δυτικός κόσμος ηθελημένα αγνοεί τα πραγματικά αίτια που οδηγούν τους συνανθρώπους μας σε ξεριζωμό, όταν επιτρέπει τις κυβερνήσεις του να υποδαυλίζουν τον πόλεμο που μαίνεται δίπλα μας, εκχωρώντας βάσεις στρατηγικής σημασίας και συμμετέχοντας σε απάνθρωπες διακρατικές συμφωνίες.

Τυχαίνει να ζούμε σ’ έναν τόπο που συναντιούνται οι θύτες και τα θύματα του πολέμου. Φιλοξενούμε μια στρατιωτική βάση-γίγαντα, το στολίδι του ΝΑΤΟ, όπως συχνά αναφέρεται στα παγκόσμια συνέδρια πολεμοχαρών και κάθε τόσο επισκέπτονται την πόλη μας αεροπλανοφόρα με χιλιάδες μισθοφόρους-επιδρομείς που σκορπούν το θάνατο κι επιτίθενται σε αμάχους. Απ’ την άλλη περνούν από τον τόπο μας οι “άλλοι”, οι “ανεπιθύμητοι”, οι “ξένοι”, οι εξαθλιωμένοι, που χαλάνε τη μόστρα των τοπικών αρχών και τη σούπα του τουριστικού θέρετρου. Τότε είναι που θάβεται η λέξη φιλοξενία. Τότε επιστρατεύεται η κακόβουλη φαντασία των αρχών παράλληλα με εσπευσμένες και βεβιασμένες κινήσεις από μεριάς τους, για το πως θα κάνουν αβίωτο το βίο των μεταναστ(ρι)ών και των προσφύγων που έτυχε να καταλήξουν μ’ ένα σαπιοκάραβο εδώ. Χωρίς ποτέ να έχουν σκεφτεί ή να έχουν καταρτήσει πλάνο για τέτοιες περιπτώσεις

Οι 69 πρόσφυγες της τελευταίας καραβιάς στοιβάχτηκαν στις άθλιες συνθήκες του εγκαταλελειμμένου για χρόνια τώρα κολυμβητήριου στο Ακρωτήρι, χωρίς ρεύμα και νερό κι εκδιώχτηκαν από τα Χανιά με διαδικασίες fast track . Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο αποβιβάστηκαν στον Πειραιά μόνο οι οικογένειες και αφέθηκαν στη τύχη τους. Τη Δευτέρα το βράδυ έδιωξαν και τους υπόλοιπους των οποίων η τύχη παραμένει άγνωστη.

Η δημοτική αρχή και η Αντιπεριφέρεια δεν έχουν καμιά βούληση για την εύρεση ενός χώρου, μιας μόνιμης ανοιχτής δομής που θα φιλοξενεί πραγματικά με αξιοπρεπείς συνθήκες τους ανθρώπους αυτούς που δικαιούνται νομική και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη, σίτιση, άσυλο και στέγη. Για άλλη μια φορά έδειξαν την απανθρωπιά τους, ενώ ο Δήμος Χανίων προέβη γρήγορα- γρήγορα στην έκδοση εισιτηρίων για τις οικογένειες, μήπως και μας ξεμείνουν. Η κίνηση αυτή επιβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν πρόβλημα για τις αρχές, στόχος είναι να “ξεκουμπιστούν”, μην τυχόν και βρουν πάλι κανένα μπελά εν μέσω τουριστικής σεζόν, όπως έγινε με την περίπτωση των 150 προσφύγων, που μετά από πίεση αλληλέγγυων εξασφαλίστηκαν ξενοδοχεία για τη διαμονή τους.

Πιστεύουμε ότι η απάντηση σε κάθε ανθρώπινη δυστυχία πάντα ήταν και θα είναι μόνο μία: η έμπρακτη αλληλεγγύη.

Μόνιμη και ανοιχτή δομή υποδοχής στον ιστό της πόλης

Ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη μετακίνηση για τους πρόσφυγες,

Άσυλο στη χώρα που επιθυμούν, ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια υγεία και εκπαίδευση, στην εργασία.

Κατάργηση της αντιμεταναστευτικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα στους μετανάστες, ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ