Χανιά: Ενημέρωση από την αντιφασιστική διεθνιστική συγκέντρωση

0
275

Λάβαμε 10/07/2018

Η πανκινητοποίηση όλης της δυτικής Κρήτης, δεξιών – φασιστών – ακροδεξιών, δεν κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει περισσότερα από 350 – 400 άτομα στα Χανιά, 100 εκ των οποίων από το νομό Ρεθύμνου.

Όσες και όσοι επένδυσαν στα εθνικιστικά πανηγύρια, μάλλον θα απογοητεύτηκαν καθώς οι δηλωμένες προσδοκίες των εθνικιστών ήταν “να βουλιάξει η Κρήτη”.

Άλλωστε για εβδομάδες τώρα γινόταν έμμισθη προπαγάνδα με αυτοκίνητα ντουντούκες και περιοδείες σε χωριά, υπήρχαν κράχτες συνδιοργανωτές πολιτιστικοί και χορευτικοί σύλλογοι, δεξιές οργανώσεις λαμόγιων επιχειρηματιών, μερίδα του τοπικού τύπου προπαγάνδιζε ανοιχτά τη φασιστοσύναξη γράφοντας παράλληλα ανιστόρητα άρθρα εθνικιστικού μίσους, ενώ γνωστός μουσικάντης συμμετείχε στο γλέντι με την μπάντα του, με αποτέλεσμα να σκάσουν και κάποιοι που αλλιώς δεν θα πήγαιναν αν το εθνικιστικό πανηγύρι ήταν ξεροσφύρι.

Το θέαμα ήταν αποκρούστικό για όσο κόσμο πέρναγε από την πλατεία: εθνικιστές νεοδημοκράτες, ακροδεξιοί, χιτλεραυγήτες, καμιά 5 – 6 παπάδες με ραφτά πάνω στο ράσο. Όλοι σε παραλλήρημα εθνικιστικών έως και νεοναζιστικών συνθημάτων, συνοδεία χορευτικού φολκλόρ συνόλου και γνωστής έντεχνης κρητικής μπάντας που διακόπτονταν από αντικομμουνιστικούς ύμνους ή το…”..της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ..”.

Στο κέντρο ένα γιγαντοπανώ του Χουντόδουλου, ο οποίος μάλιστα “έβγαλε λόγο” μέσα από τον ψηφιακό τάφο των αρχιεσκοπικών mp3 αρχείων. Μια τεράστια σημαία απλωμένη στο πλακόστρωτο, για να πιάνει χώρο και να φαίνονται πολλοί, που την κούναγαν σταθερά και αμείωτα πάνω κάτω σαν να ξεσκονίζουν κουρελού και γύρω – γύρω από την πλατεία μπάτσοι, μπάτσοι κι’ άλλοι μπάτσοι και ασφαλίτες.

Η αντιφασιστική – διεθνιστική κινητοποίηση αναρχικών – αντιφασιστών, (αρχικά μέσα από την πορεία της 16ης Ιούνη, στη συνέχεια μέσα από την καθημερινή αντιπληροφόρηση και τέλος στις 8 Ιούλη,  την περιφρούρηση των γειτονιών και των καταλήψεων γύρω από τη Σπλάντζια και των υποδομών του κινήματος), κατάφερε να σπάσει την επίθεση της ακροδεξιάς και το μονόλογο που επιχείρησε να περάσει στην κοινωνία και τον τύπο γύρω από το μακεδονικό.

BBC 3