Χανιά: 40 (80) ώρες για 400 ευρώ–δεν φταίει ο μετανάστης, αλλά το αφεντικό!

0
1709

Λάβαμε 20/05/2021

40 (80) ώρες για 400 ευρώ –δεν φταίει ο μετανάστης, αλλά το αφεντικό!

Μάιος 1886: εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώνονται, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και τη μείωση του ωραρίου στις 8 ώρες ημερησίως. Μάιος 2021: Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Εργασίας, Χατζηδάκης, μετά από ένα μεγάλο διάστημα που προετοίμαζαν το έδαφος μέσα από διαρροές και δημοσιεύματα στον Τύπο, γνωστοποιούν το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο αυτό καταργεί την ιστορική εργατική διεκδίκηση του 8ώρου, μέσα από την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αντικαθιστώντας δηλαδή τη νόμιμη πληρωμένη υπερωρία με… ρεπό! Το αμέσως επόμενο διάστημα, με ταχύρρυθμες διαδικασίες και εν μέσω της έξαρσης των συνεπειών της κρίσης από την πανδημία, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Φυσικά, το θέμα με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν αφορά μόνο την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ο νέος νόμος θέλει να δώσει θεσμικό και νόμιμο ένδυμα στις ήδη υπαρκτές πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ενώ αυτό που υπάρχει στο τέλος του δρόμου είναι τα εξοντωτικά ωράρια τύπου Amazon και άλλων μεγάλων πολυεθνικών. Σκοπός του είναι να διευρύνει το αντεργατικό οπλοστάσιο των αφεντικών, ελαστικοποιώντας ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, καταργώντας την κυριακάτικη αργία και ποινικοποιώντας την απεργία και την ταξική συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς με τη δημιουργία απεργοσπαστικών μηχανισμών και φακελωμάτων των σωματείων.

Από την άλλη, δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω από το πλαίσιο των εργασιακών το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό που είναι ίσως το κομμάτι της κοινωνίας που θα πληγεί αμεσότερα από τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις. Η φτηνή μεταναστευτική εργασία αποτελεί πηγή εκμετάλλευσης από τα ντόπια αφεντικά εδώ και χρόνια. Από την οικιακή εργάτρια μέχρι τον οικοδόμο και τον εργάτη γης, όλες και όλοι έχουν να σου αφηγηθούν μία ιστορία εργοδοτικής αυθαιρεσίας η οποία, σε κάποιες περιπτώσεις, φτάνει ακόμα και την ωμή σωματική βία. Αγωνιζόμαστε μαζί για κοινωνική εργασία που θα σταθεί αλληλέγγυα προς τους μετανάστες/τριες, απέναντι σε ένα κοινωνικό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται διαχρονικά από αντι-μεταναστευτικές πολιτικές.

Χρέος μας οι κοινοί αγώνες, οι απεργιακές συγκεντρώσεις με μαζικούς και αποφασιστικούς όρους, η συσπείρωση όλων των εργαζομένων σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο.

Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών στηρίζει και συμμετέχει στο κάλεσμα των εργατικών σωματείων της πόλης, την Πέμπτη 20 Μάη, στην Πλατεία Αγοράς, ώρα 18:30.

”Ο χρόνος είναι ο χώρος της ανθρώπινης ανάπτυξης. Ένας άνθρωπος που δε διαθέτει ελεύθερο χρόνο, που όλος ο χρόνος της ζωής του-εκτός από τις καθαρά φυσικές διακοπές για τον ύπνο, για το φαγητό κτλ. -απορροφιέται από την εργασία για τον κεφαλαιοκράτη είναι κάτι λιγότερο από ένα φορτηγό ζώο. Είναι μια απλή μηχανή για την παραγωγή ξένου πλούτου, σωματικά τσακισμένος και πνευματικά αποκτηνωμένος” (Karl Marx, Μισθός,Τιμή και Κέρδος)

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων
Μάιος 2021

[Εικόνα: Ντιέγκο Ριβέρα, “Βιομηχανία στο Ντητρόιτ”, 1932–33]

40 (80) ώρες για 400 ευρώ δεν φταίει ο μετανάστης, αλλά το αφεντικό!