#BlackLivesMatter: για το θάνατο της Sarah Reed

1
672

Από το blog του Lee Jasper

Μια μαύρη γυναίκα και μητέρα που υπήρξε θύμα ωμής αστυνομικής βίας που καταγράφηκε σε κάμερες ασφαλείας, βρέθηκε νεκρή στο κελί της στη φυλακή Holloway του Λονδινου στις 11 Ιανουαρίου .

Τον Νοέμβριο του 2012, η Sarah είχε συλληφθεί άδικα για κλοπή από κατάστημα. Στις κάμερες ασφαλείας ο αστυνομικός James Kiddy φαίνεται ξεκάθαρα να την τραβάει απο τα μαλλιά, να τη ρίχνει κάτω και να την χτυπά με μπουνιές στο κεφάλι. Η επίθεση ήταν τόσο βίαιη που ένας άλλος αστυνομικός που ήταν παρών κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ενάντια στον Kiddy. (Σημείωση από BlackCat: η οποιαδήποτε βία και ρατσιστική/σεξιστική στοχοποιηση που ασκείται απο αστυνομικό σε πολίτες είναι αδικαιολόγητη και υπερβολική, όχι μόνο οι περιπτώσεις που το το θύμα φέρει ορατά τραύματα. Μεσα στο 2015 3000 αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για βίαιες επιθέσεις ενάντια σε πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ρατσιστική στοχοποίηση π.χ. σταμάτημα και ψάξιμο, παρενόχληση, ή υπερβολική αστυνομική παρουσία σε ορισμένες περιοχές είναι καθημερινό φαινόμενο για πολλούς ανθρώπους ).

Όταν η υπόθεση εκδικάστηκε τον Μάρτιο του 2014 ο κατηγορούμενος αντιμετώπισε κατηγορίες για κοινή επίθεση και όχι κάποιο σοβαρότερο εγκλημα. Αργότερα η οικογένεια έμαθε πως ο αστυνομικός είχε προϊστορία τέτοιων συμπεριφορών, όπως π.χ. όταν είχε πετάξει δακρυγόνο στο πρόσωπο διαδηλωτή το 2011. Εν τέλει ο αστυνομικός έχασε τη δουλειά του ( σημ. σύμφωνα με την Guardian καταδικάστηκε μόνο σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας)

Η Sarah άρχισε να υποφέρει από ψυχολογικά προβλήματα μετά τον ξαφνικό θάνατο του νεογέννητου μωρού της τον Σεπτέμβριο του 2003 και τα επόμενα 12 χρόνια η ψυχική υγεία της επιδεινωνόταν κατά περιόδους. Τον Οκτώβριο του 2015, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Maudsley ως ασθενής με ψυχολογικά προβλήματα, έγινε σεξουαλική επίθεση εναντίον της.

Οι πηγές μου αναφέρουν πως η Sarah πάλεψε ενάντια στον άνθρωπο που προσπάθησε να την βιάσει τραυματίζοντάς τον. Τότε το προσωπικό του νοσοκομείου τηλεφώνησε στην αστυνομία με αποτέλεσμα τη σύλληψη της Sarah. Επειδή η Sarah είχε προηγουμένως έρθει αντιμετωπη με το ρατσιστή και βίαιο αστυνομικό που έχασε τη δουλειά του μετά το περιστατικό, η οικογένεια της υποψιάζεται πως στοχοποιήθηκε από την αστυνομία που πλέον θα χρησιμοποιούσε οποιαδήποτε αφορμή για να την συλλάβει, ως αντίποινο.

Επιπλέον, η τοποθέτηση ενός ατόμου που αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα μέσα σε ένα κελί χωρίς καθόλου πρόσβαση στην αναγκαία για εκείνη ιατρική βοήθεια ήταν μια ασυγχώρητη πράξη σκληρότητας. Μου ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο κελί δεν της έδωσαν κανένα φάρμακο.

Η οικογενεια Reed έλαβε ένα τηλεφώνημα στις 11 Ιανουαρίου 2016 από τη φυλακή Holloway αναφέροντας πως η Sarah ήταν νεκρή. Είπαν πως η Sarah είχε στραγγαλιστεί από μόνη της ενώ ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι, κάτι που φαίνεται αδύνατο.

Παρόλο που ζητήθηκε από την οικογένεια να έρθει άμεσα για να αναγνωρισει το πτώμα, όταν οι συγγενείς της κατέφθασαν στη φυλακή το προσωπικό δεν επέτρεψε σε κανένα να την δει. Η οικογένεια αναφέρει πως το προσωπικό της φυλακής τους συμπεριφέρθηκε σαν να ήταν σκουπίδια. Δεν έδειξε καμία συμπόνια ή στήριξη και η συμπεριφορά τους ήταν εχθρική και επιθετική απέναντι στην οικογένεια.

Αυτη είναι η ιστορία μιας μαύρης γυναίκας που έχασε το μωρό της, υπέφερε από ψυχική ασθένεια και έγινε θύμα αστυνομικής βίας και απόπειρας βιασμου. Μιας μαύρης γυναίκας που συνελήφθηκε από λάθος, στερήθηκε την ιατρική περίθαλψη και αργότερα βρέθηκε νεκρή στο κελί της υπό πολύ ύποπτες συνθήκες. Αυτή η ιστορία είναι η τραγική πραγματικότητα του θεσμικού ρατσισμού, της σεξουαλικής βίας, της διαφθοράς και της αμέλειας.

Η οικογένεια της Sarah, απελπισμένη για να μάθει τι έγινε ζήτησε να δοθεί δημοσιότητα από καθεστωτικά μέσα αλλά τους απάντησαν πως ”το υπουργείο δικαιοσύνης διέταξε τον τύπο να μην γίνει καμία αναφορά”. Η οικογένειά της ζήτησε να διάδοθεί δημόσια η ιστορία της.

Μου ζητήθηκε να διασφαλίζω πως η ιστορία θα ακουστεί δημόσια και μετά από επικοινωνία με την οικογένεια είναι ξεκάθαρο πως η υπόθεση αυτη θα προκαλέσει έκρηξη.
Η κηδεία της Σάρα θα γίνει τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016.

(*παρά το γεγονός πως αρχικά δεν είχε γραφτει τίποτα για την συγκεκριμένη υποθεση, η Guardian έγραψε για το θέμα μετά από μέρες και έπειτα από την προώθησή του απο τον Τζάσπερ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως το άρθρο επικεντρώθηκε στην κακή ψυχική υγεία της Σάρα και χωρίς να αγγίζει το ζήτημα του ρατσισμού και της έκτασης της αστυνομικής βίας. Παράλληλα η απόπειρα βιασμού της αρχικά αναφέρθηκε ως  ”εμπλοκή σε καυγά” που σε επόμενο άρθρο της εφημερίδας μετεξελίχθηκε σε ”ισχυρισμούς για βιασμό”.)

#SarahReed #SayHerName #BlackLivesMatter

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.