Αθήνα: Υπερασπιζόμαστε τη Γη (συγκέντρωση)

0
561

Λάβαμε 04/06/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

 Το συμβόλαιο του Κ. Χατζηδάκη

Ουδέποτε δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία ότι πίσω από το μειλίχιο ύφος του Κ. Χατζηδάκη κρύβεται ό πιο στυγνός, και αήθης άνθρωπος του νεοφιλελευθερισμού. Οι κυβερνητικές θέσεις που κάθε φορά του αναθέτονται είναι για να καταστρέψει κάθε τι που «μυρίζει» κοινό και δημόσιο και να το μετατρέψει σε ωμό κερδοσκοπικό μηχανισμό για τις τσέπες (κυριολεκτικά και χωρίς ίχνος λαϊκισμού) ιδιωτών κατά βάση κρατικοδίαιτων. Ο άνθρωπος αυτός εκτελεί πληρωμένα συμβόλαια.

Τώρα, ο Κ. Χατζηδάκης, ως υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, ήρθε – την πιο κατάλληλη στιγμή για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς μας – να εκτελέσει το περιβάλλον και να ιδιωτικοποιήσει την ενέργεια. Ενάμιση μήνα τώρα πασχίζουν να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται πρώτα για τις «ανθρώπινες ζωές» και όχι για την οικονομία και, εν μέσω κορωνοϊού, αντιστρέφουν ξαφνικά το δόγμα υπέρ της οικονομίας, για να εναρμονιστούν πλήρως με τον αγριανθρωπισμό του νεοφιλελευθερισμού.

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι όχι μόνο ο SARS-COV-2 αλλά και τα διάφορα παθογόνα, όπως ο ζίκα, ο έμπολα, οι κορωνοϊοί, ο κίτρινος πυρετός, η γρίπη των πτηνών και η αφρικανική πανώλη των χοίρων, οφείλονται στην καταστροφική παρέμβαση στη φύση και στην ανάδευση του βιοτικού και αβιοτικού περιβάλλοντος. Οι πολυεθνικές με το πιο αδίστακτο τρόπο μετατρέπουν τα δάση σε λιβάδια και ανοιχτά ορυχεία, σε κερδοσκοπικά εδάφη εκεί όπου κατοικεί και αναπαράγεται κάθε μορφή ύπαρξης.

Παίρνοντας το πρόσφατο μήνυμα της φύσης, ο Κ Χατζηδάκης έτρεξε να το εξηγήσει με τον νεοφιλελεύθερο τρόπο, απογυμνώνοντας εντελώς το φυσικό περιβάλλον και αποδίδοντάς το γυμνό και φονεύσιμο προς εκμετάλλευση στους αιματοβαμμένους κερδοσκόπους. Σε αυτή τη θανατοπολιτική, οι ανάγκες για περισσότερες ΜΕΘ και γιατρούς έρχονται για να επιδιορθώσουν τις συνέπειες της εγκληματικής τους πολιτικής απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.

Ο, έτερος εγώ, Άδωνις Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει τον αφανισμό των Δασαρχών των Αρχαιολόγων, των τοπικών Αυτοδιοικητικών ως εμπόδια για την προσπέλαση των κερδοσκόπων και ανεμπόδιστη λεηλασία της φύσης και ο διορισμένος για αυτή την αποστολή Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε για ψήφιση το αντίστοιχο νομοσχέδιο για “Εκσυγχρονισμό Της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας”, δηλαδή για να κάνει νόμιμη και υποχρεωτική τη λεηλασία και η ισχύς του κράτους να επιβάλλει έναν καπιταλισμό χωρίς όρους και όρια. Και για λόγους εξευμενισμού όλο αυτό το σχέδιο ονομάζεται Ανάπτυξη, μια ιδεολογία που γενικώς ενώνει τη Δεξιά με την Αριστερά. Ειδικώς όμως το νομοσχέδιο έρχεται ουσιαστικά να συμπληρώσει τα προηγούμενα του Σύριζα, που με τόση μανία και βουλιμία νομιμοποίησε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την πιο βρώμικη βιομηχανία που τις ακολουθεί την εποχή της κλιματικής κρίσης.

Τα 130 άρθρα του πολυνομοσχεδίου είναι 130 προσταγές επίθεσης στη φύση και ότι είχε απομείνει από τους προηγούμενους περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

–          Επιτρέπουν τις εξορύξεις πετρελαίου, αερίου ακόμα και στις μέχρι τώρα προστατευόμενες ζώνες για τα οικοσυστήματα αφού πρώτα έχει τεμαχίσει διαβαθμίζοντας τις ζώνες προστασίας.

Ποιες ζώνες; η μία συμπληρώνει την άλλη. Στην πρώτη – Ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης, έτσι τη λένε- επιτρέπονται δρόμοι , στη δεύτερη Ζώνη αναψυκτήρια , εγκαταστάσεις ΜΜΕ κλπ στην τρίτη Ζώνη τουριστικά καταλύματα, εξορύξεις παντός τύπου, ορυχεία, υδρογονάνθρακες, και στην τετάρτη και φαρμακερή Ζώνη, στη «Ζώνη βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων», αεροδρόμια αλλά και διαχείριση τοξικών αποβλήτων. Δεν πρόκειται για οργουελική γλώσσα αλλά για μια απλή γλώσσα απατεώνων.

Να πούμε και για τις περιοχές που ήταν στον Ευρωπαϊκό (sic) κατάλογο Natura για την προστασία της βιοποικιλότητας πάλι και αυτές υφίσταται τον ίδιο τεμαχισμό σε ζώνες για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

–          Επιπλέον και για να καθησυχάσει τους επενδυτές και τις πολυεθνικές, αποσαρθρώνει τις διαδικασίες έκδοσης Περιβαλλοντολογικών όρων εκτοπίζοντας δασάρχες τοπικές κοινωνίες και άλλους ενοχλητικούς και ταυτόχρονα αυξάνει τη διάρκεια των ΑΕΠΟ σε 15 χρόνια από 10 που ήταν μέχρι σήμερα. Αυτή η προσθήκη είναι μια υποτελής κίνηση του υπουργού διότι οι ξένοι επενδυτές και οι μεγάλες πολυεθνικές φρόντισαν να κατοχυρωθούν από τις εμπορικές συμφωνίες CETA και TTIP εδώ και καιρό.

–          Η «καλλιέργεια» των αιολικών πάρκων σε τζάμπα οικόπεδα στις Βουνοκορφές και στα δάση η ανεξέλεγκτη επέκταση των φωτοβολταικών καθώς και η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων ενθαρρύνονται από το νομοσχέδιο το οποίο διευκολύνει τις αρπαχτικές διαθέσεις των επενδυτών.

–          Όλο το πνεύμα του νομοσχεδίου “Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις” (πολυνομοσχέδιο), του Χατζηδάκη έρχεται να συμπληρώσει το προηγούμενο αριστερό διευρύνοντας τη λεηλασία όχι μόνο γενικά των Βουνών του εδάφους και του υπεδάφους αλλά και αυτών ακόμη των ζωνών των οικότοπων και ειδών νομιμοποιώντας ρητά και εκεί τις εξορύξεις πετρελαίου (άρθ 44).

–          Το κράτος θα επιμείνει μέχρι το τέλος του αφανισμού μας-Ο Καπιταλισμός που υπηρετεί δεν έχει επιστροφή.

–          Αν δεν σταματήσουμε τώρα τα κερδοσκοπικά σχέδια της λεηλασίας της φύση, όσες ΜΕΘ και Μάσκες και να μας υποσχεθούν θα είναι τα θανατικά αντίδωρα.

–          Να διαχειριστούμε την ενέργεια σαν κοινό αγαθό και τη φύση στην ελεύθερη προοπτική της.