Αθήνα: Συζήτηση “Οι αλλαγές στον ΠΚ και στον ΚΠΔ”

0
185

Πρόσκληση σε συζήτηση για τον υπό διαβούλευση νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Τετάρτη 8 Μαΐου, στις 5μμ, στον ΔΣΑ,

ομιλητές: Κώστας Παπαδάκης, Αλέκα Ζορμπαλά.

Η μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας διέπεται από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, όσο και αν η κυβέρνηση προβάλλει αποκλειστικά, με τη βοήθεια των κραυγών της δεξιάς αντιπολίτευσης και των συστημικών ΜΜΕ, τη μείωση των ποινών σε αρκετές περιπτώσεις και τον εξορθολογισμό με την κατάργηση ποινικών αδικημάτων. Έτσι βλέπουμε:

Από τη μια, εισαγωγή θεσμών συνδιαλλαγής που επιτρέπουν στους εγκληματίες του λευκού κολάρου να αποφεύγουν τη φυλακή και ευμενέστερη μεταχείριση των διοικητών νομικών προσώπων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, από την άλλη υποχρεωτική φυλάκιση για όσους καταδικασθούν σε πλημμελήματα άνω των 3 ετών.

Από τη μία κατάργηση ρατσιστικών αδικημάτων και παρεμβάσεις υπέρ των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, από την άλλη επέκταση και αυστηροποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Στένεμα της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος του βιασμού, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις απαιτήσεις του γυναικείου κινήματος για διεύρυνση του αδικήματος με την έλλειψη συναίνεσης.

Εισαγωγή θεσμών που καθιστούν κυριαρχικό τον ρόλο του Εισαγγελέα, σε συνδυασμό με διατήρηση και αναβάθμιση του σημαντικότερου τμήματος του μετεμφυλιακού ποινικού οπλοστασίου που ποινικοποιεί την κινητοποίηση και τη διαμαρτυρία.

Μπορεί να υπάρξει σήμερα μια μεταρρύθμιση του ποινικού συστήματος με προοδευτικά χαρακτηριστικά;

Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή σας καλεί στην ανοιχτή έκδηλωση-συζήτηση που οργανώνει την Τετάρτη 8 Μαΐου, στις 5μμ, στον ΔΣΑ, με ομιλητές τους Κώστα Παπαδάκη και Αλέκα Ζορμπαλά, για να προβάλλει τη δική της αντιπρόταση με άξονες: τη διατήρηση του υπερασπιστικού χαρακτήρα, λιγότερη φυλακή για όλους και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, αντικατάσταση των ποινών φυλάκισης με παροχή κοινωφελούς εργασίας τουλάχιστον για τα λιγότερο βαριά αδικήματα, αποποινικοποίηση της κινηματικής δράσης και των αδικημάτων φρονήματος.

fb event