Αθήνα: Συγκέντρωση τροφίμων για την παρασκευή γευμάτων για τους μετανάστες/ριες της πλ. Βικτωρίας

0
173

food_collection-791x1024

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

Ο συντονισμός αλληλέγγυων από τις περιοχές του κέντρου της Αθήνας στους μετανάστες και τις μετανάστριες σχηματίστηκε στις αρχές του φθινοπώρου στη βάση της έμπρακτης αλληλεγγύης στους εκατοντάδες μετανάστες και τις μετανάστριες που διέμεναν στην πλατεία Βικτωρίας, για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Στο συντονισμό συμμετέχουν συλλογικότητες και άτομα που δραστηριοποιούνται χρόνια στην περιοχή, στη βάση της έμπρακτης αλληλεγγύης στους μετανάστες και τις μετανάστριες, τον αντιφασισμό, τον αντιρατσισμό, την ανάπτυξη κοινών αγώνων «ντόπιων» και μεταναστών ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Λειτουργεί με άξονες την αυτοοργάνωση, την αντιιεραρχία, την ισότιμη και χωρίς διαχωρισμούς συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, μέσα από γενικές συνελεύσεις.

Τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε στην πλατεία Βικτωρίας για να μοιραστούμε με τους μετανάστες και τις μετανάστριες φαγητά, ροφήματα, γλυκά, ρούχα, μουσικές, χαμόγελα και παιδικές δραστηριότητες. Δημιουργούμε αλληλέγγυα και αντιφασιστικά αναχώματα απέναντι σε κάθε προσπάθεια δραστηριοποίησης ρατσιστών κατοίκων και καταστηματαρχών της ευρύτερης περιοχής. Για να μην αφήσουμε κανένα χώρο σε ρατσιστικά και φασιστικά αποβράσματα να χύσουν το δηλητήριό τους.

Και δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε. Δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε τους μετανάστες και τις μετανάστριες στην πλατεία Βικτωρίας -και παντού- να γίνουν βορά στις ορέξεις κανενός.

Μαγειρεύοντας και μοιράζοντας φαγητό δύο ως τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα προσπαθούμε έμπρακτα και χειροπιαστά να αποτρέψουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, την εδραίωση της εξαθλίωσης και της ιδιώτευσης.

Γιατί το ζήτημα της τροφής είναι βαθιά πολιτικό. Στην εποχή ενός ακραίου και απάνθρωπου ανταγωνισμού, ένα πιάτο φαγητό χωρίς χρήματα σημαίνει ακύρωση στην πράξη της εμπορευματοποίησης ενός αγαθού απόλυτα αναγκαίου για την επιβίωση. Σπάει τον κοινωνικό και οικονομικό διαχωρισμό ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν πρόσβαση στη ζωή και σ’ αυτούς που δεν έχουν. Και αποτελεί ένα από τα πολλά βήματα που συνθέτουν τον χορό της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αυτοοργάνωσης, της αξιοπρέπειας.

Δείχνοντας πως μπορούμε μια χαρά να φτιάξουμε και το ψωμί και την ελευθερία μας.

Καλούμε λοιπόν όποια και όποιον επιθυμεί να συμβάλλει σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Συγκεντρώνουμε τρόφιμα και υλικά απαραίτητα για την συνέχιση των γευμάτων:

μακαρονάκι κοφτό, ρύζι κίτρινο μπονέ, πένες, μακαρόνια, φακές, τοματοχυμοί, λάδι, πορτοκάλια, μήλα, αχλάδια, μπισκότα, φρυγανιές, αραβικές πίτες, σταφίδες, φαγητοδοχεία -σκεύη αλουμινίου μεσαίου μεγέθους με χάρτινο καπάκι-, πλαστικά πιρούνια και κουτάλια.

Κάθε Παρασκευή (16.00 -18.00) στην κατάληψη VancouverApartman, Μαυροματαίων και Δεριγνύ 1 -ισόγειο.

Κάθε Κυριακή (17.30-19.30) στην κοινωνική δομή υγείας πλ. Βικτωρίας-Πατησίων “noland”, 3ης Σεπτεμβρίου 174 -1ος όροφος.

Συντονισμός αλληλέγγυων στους μετανάστες και τις μετανάστριες από τις περιοχές του κέντρου της Αθήνας

[email protected]

sunall-metanastes.espivblogs.net

* Εβδομαδιαία συνέλευση του συντονισμού κάθε Παρασκευή στις 19.00 στην ΑΣΟΕΕ.