Αθήνα: Παρέμβαση στο ρώσικο προξενείο

0
196

Στις 19 Φλεβάρη 2019 τριάντα περίπου σύντροφοι/ συντρόφισσες συγκεντρωθήκαμε έξω από το προξενείο της Ρωσίας στην Αθήνα, αναρτήσαμε πανό, πετάξαμε τρικάκια, φωνάξαμε και γράψαμε συνθήματα ενάντια στα βασανιστήρια και τις διώξεις που ασκεί το ρώσικο κράτος εναντίον αναρχικών και αντιφασιστών. Ακολουθεί αναλυτικό κείμενο για τα γεγονότα στη Ρωσία:

ΟΙ ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΠ’ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Tον Οκτώβρη του 2017 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας (ΟΥΑ) της Ρωσίας (η αντίστοιχη “αντιτρομοκρατική”) εφηύρε την τρομοκρατική οργάνωση με την ονομασία «Δίκτυο», ο πυρήνας της οποίας υποτίθεται πως βρίσκεται στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Πενζ και τη Λευκορωσία. Τα μέλη αυτής της οργάνωσης, σύμφωνα με τους αξιωματικούς ασφαλείας, σχεδίαζαν μέσω “τρομοκρατικών” δράσεων να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη με σκοπό τη αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Υποτίθεται πως προετοίμαζαν πρόκληση εκρήξεων κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών και του μουντιάλ, καθώς και ξέσπασμα ένοπλων ταραχών.

Στις 17 και 18 Οκτώβρη του 2017, συλλαμβάνονται στην πόλη Πενζ έξι αναρχικοί και αντιφασίστες με την κατηγορία της συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση «Δίκτυο», ενώ εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για ακόμα δύο που πρόλαβαν να φύγουν από τη Ρωσία. Όλοι οι συλληφθέντες (Έγκορ Ζόριν, Ιλιά Σακούρσκι, Βασίλι Κουσκόφ, Ντιμίτρι Πτσελίντσεφ, Αντρέι Τσερνόφ, Αρμάν Σανγκιμπάγεφ) κατήγγειλαν άσκηση ψυχολογικής πίεσης, βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ, κρέμασμα με το κεφάλι προς τα κάτω, καθώς και ότι οι συνεργάτες της ΟΥΑ τους φύτεψαν όπλα για να τους ενοχοποιήσουν.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 23 Γενάρη, συλλαμβάνεται στην Αγία Πετρούπολη ο εικοσιτριάχρονος αντιφασίστας Βίκτορ Φιλίνκοφ. Κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση με ασύλληπτα ακόμη άτομα που ασπάζονται την αναρχική ιδεολογία και θέλουν να προκαλέσουν ταραχές στη χώρα. Η Κοινωνική Εποπτική Επιτροπή της Αγίας Πετρούπολης τον επισκέπεται στη φυλακή λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του και διαπιστώνει εγκαύματα από ηλεκτροσόκ στο θώρακά του. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι τον έκλεισαν σε ένα αμάξι όπου τον βασάνιζαν για ώρες και στη συνέχεια τον οδήγησαν σε κάποιο δάσος όπου για πέντε ώρες τον χτυπούσαν άντρες με κουκούλες στα πρόσωπά τους λέγοντάς του να ομολογήσει, διαφορετικά όλα αυτά θα είναι ένα μόνο μικρό δείγμα μπροστά σε ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει. Υπό την πίεση των βασανιστηρίων και με την απειλή ότι θα τον βάλουν σε κελί με κρατούμενους που πάσχουν από φυματίωση, ο Φιλίνκοφ ομολογεί ό,τι του υπαγορεύουν.

Δύο μέρες αργότερα συλλαμβάνεται ο Ίγκορ Σίκιν, κατηγορούμενος επίσης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Παρά το γεγονός ότι οι επόπτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπίστωσαν εγκαύματα από ηλεκτροσόκ, αιματώματα και μόλωπες, ο ίδιος -υπό τον φόβο αντιποίνων της ΟΥΑ- δεν τα κατήγγειλε, ισχυριζόμενος ότι χτύπησε στην προπόνηση και ότι τα εγκαύματα δεν θυμάται πώς τα έπαθε.

Θύμα βασανιστήριων από την ΟΥΑ έπεσε και ο Ιλιά Καπούστιν, ο οποίος εξετάστηκε ως μάρτυρας για τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Όταν σε κάποιες ερωτήσεις δεν ήξερα την απάντηση, για παράδειγμα όταν δεν καταλάβαινα για ποιο πρόσωπο ή για ποιο πράγμα γίνεται λόγος, μου κάνανε ηλεκτροσόκ στη βουβωνική περιοχή ή δίπλα από την κοιλιά. Μου κάνανε ηλεκτροσόκ για να πω ότι ο τάδε ή ο δείνα γνωστός μου ετοιμάζεται να κάνει κάτι επικίνδυνο. Μου έκαναν ερωτήσεις για το αν ανήκω σ’ αυτή ή την άλλη οργάνωση, πού πήγαινα, αν σύχναζα στο Πενζ, ρωτούσαν λεπτομέρειες για τη ζωή των γνωστών μου…» Λίγο καιρό αργότερα, ο Καπούστιν καταφεύγει με τη γυναίκα του στη Φινλανδία, από όπου και ζητάει πολιτικό άσυλο.

Στις 5 Ιούλη του 2018, συλλαμβάνουν στην πόλη Πένζ δύο ακόμη υπόπτους, τον Μιχαήλ Κουλκόφ και τον Μαξίμ Ιβάνκιν, για παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών. Ένα μήνα πριν τους είχαν εντάξει κι αυτούς στην οργάνωση «Δίκτυο», ενώ τον Μάρτη του ίδιου χρόνου τους είχαν ξανασυλλάβει και βασανίσει μαζί με τον αντιφασίστα Αλεξέι Πολτάφτσι, κατηγορώντας τους για κατοχή ναρκωτικών. Η φύση βέβαια της κατηγορίας που εφηύραν δεν εμπόδισε τα στελέχη της ΟΥΑ να ζητάν απ’ τον Πολτάβετς κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων να τους δώσει περιγραφή των αντιφασιστών φίλων του. (Αξίζει να σημειωθεί ότι συνδετικός κρίκος όλων των συλληφθέντων, πέρα από την κοινή πολιτική τους ταυτότητα, είναι η ενασχόλησή τους με το πέιντμπολ!)

Πέραν της πλαστής οργάνωσης «Δίκτυο», που αποτελεί τη βασική φάμπρικα κατασκευής διώξεων, οι ρωσικές αρχές εδώ και ένα χρόνο έχουν προχωρήσει στην αναβάθμιση της μιντιακής αναρχικής πλατφόρμας «Λαϊκή Αυτοάμυνα» σε εξτρεμιστική οργάνωση, στην οποία χρεώνουν ακτιβισμούς, υπαρκτούς και ανύπαρκτους, με στοχο τους βασανισμούς και τις συλλήψεις ατόμων του ανταγωνιστικού κινήματος. Πολύ πρόσφατα, την 1η Φλεβάρη του 2019, στη Μόσχα, γίνονται έρευνες σε σπίτια αναρχικών και αριστερών ακτιβιστών και προσαγάγονται πάνω από δέκα άτομα, τα οποία καταγγέλλουν επώνυμα ξυλοδαρμό και βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων, όλους τους ρωτούν αν γνωρίζουν τον αναρχικό Αζάτ Μιφτάχοφ και την οργάνωση «Λαϊκή Αυτοάμυνα». Ο ίδιος ο Μιφτάχοφ συλλαμβάνεται την ίδια μέρα, αλλά για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο οι διωκτικές αρχές δεν ανακοινώνουν στους συγγενείς και τη δικηγόρο του το μέρος όπου κρατείται. Όπως αποκάλυψε τις επόμενες μέρες ο Μιφτάχοφ στη δικηγόρο του, επί μία ολόκληρη μέρα τον βασανίζανε και τον ανακρίνανε, πιέζοντάς τον να ομολογήσει ότι ανήκει στην οργάνωση «Λαϊκή Αυτοάμυνα» και ότι σκόπευε να χρησιμοποιήσει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Απολογούμενος στο δικαστήριο που θα έκρινε την προφυλάκισή του, ο Μιφτάχοφ επιχείρησε να καταγγείλει τα βασανιστήρια που του ασκήθηκαν, ο εισαγγελέας όμως τον διέκοψε, ισχυριζόμενος ότι όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την υπόθεση για την οποία κατηγορείται. Τελικά, ο Αζάτ Μιφτάχοφ αφήνεται ελεύθερος λίγες μέρες αργότερα για να ξανασυλληφθεί ύστερα από κάποιες ώρες για άλλη υπόθεση…

Η κατάσταση που επικρατεί στη σημερινή Ρωσία, τη Ρωσία του Πούτιν, είναι μια κατάσταση χωρίς προσχήματα. Απ’ τις απαγορεύσεις των ραπ συναυλιών και την περιθωριοποίηση, που συχνά φτάνει τη δίωξη, ατόμων της lgbtqi+ κονότητας, μέχρι την καταστολή των κοινωνικών κινημάτων, τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια αναρχικών και αριστερών ακτιβιστών, το καθεστώς εδραιώνει με τη βία και τον ολοκληρωτισμό την εξουσία του στο εσωτερικό μιας τεράστιας χώρας, που η ιστορία της δεν αφήνει περιθώρια ανεκτικότητας απέναντι στις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που παλεύουν για έναν δεύτερο “εκθρονισμό”. Το σημερινό σύνθημα «ούτε τσάρος ούτε πρόεδρος» είναι για τη ρώσικη ολιγαρχία ήδη μια απειλή. Παράλληλα, οι συρράξεις της Ρωσίας με την Ουκρανία μετά το νεοφιλελεύθερο-νεοναζιστικό πραξικόπημα που οργανώθηκε στην τελευταία με την στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι κυρώσεις που η Δύση επιβάλλει ενάντια στο ρωσικό κράτος, ο πόλεμος στη Συρία και ο ρόλος που η Ρωσία προσδοκά να διαδραματίσει με τη Δύση να την πιέζει σε όλα τα επίπεδα οδηγούν τη Ρωσία σε μια σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση. Μια κατάσταση που μεταφέρεται και στο εσωτερικό τσακίζοντας εν τη γενέσει του οποιοδήποτε κίνημα επιχειρεί να διαμαρτυρηθεί για τη φτώχεια, την καταπίεση, το μόνιμο καθεστώς ανελευθερίας που επιβάλλεται στα κατώτερα στρώματα της ρωσικής κοινωνίας, στο όνομα μιας ισχυρής Ρωσίας που απειλείται από διεθνείς προβοκάτσιες και επικίνδυνους, υπαρκτούς και ανύπαρκτους, εξωτερικούς εχθρούς.

Η σκληρή καταστολή και τα βασανιστήρια που το ρωσικό κράτος εξαπολύει εναντίον αναρχικών και αντιφασιστών αγωνιστών έχει αρχίσει να πυροδοτεί κάποιες πρώτες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Τους τελευταίους μήνες, στη Φινλανδία, την Αγγλία και τη Γερμανία έχουν πραγματοποιηθεί από τον αντιεξουσιαστικό χώρο εκδηλώσεις και κινήσεις αλληλεγγύης στους ρώσους πολιτικούς κρατούμενους που διώκονται για την οργάνωση «Δίκτυο». Αναγνωρίζοντας την αλληλεγγύη μεταξύ αυτών που αγωνίζονται ως τη βαθιά εκείνη γραμμή που καταργεί τα σύνορα και τις αποστάσεις και δημιουργεί εστίες κοινότητας και αντίστασης, στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στους ρώσους αναρχικούς και αντιφασίστες που μαχονται ενάντια στο τέρας. Γιατί είναι η ιστορία των προλεταριακών αγώνων και επαναστάσεων, οι λαμπρές νίκες και οι βαριές αποτυχίες τους, που ενώνεται με το σήμερα, βγάζοντας μπροστά τους κινδύνους της ήττας και της κατάρρευσης, μα και τις προοπτικές ενός νέου κόσμου, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς καπιταλισμό και εξουσία.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠ’ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

πρωτοβουλία συντρόφων/ συντροφισσών

via athens.indymedia.org