Αθήνα: Παρέμβαση στη Dogus Holdings #RiseUp4Rojava

0
422

Λάβαμε 03/11/2019

Παρέμβαση στα γραφεία της Dogus στο Κολωνάκι

Πραγματοποιήσαμε σήμερα (02/11) παρέμβαση στα γραφεία της εταιρείας Dogus Holdings στην Αθήνα. Η παρέμβασή μας πραγματοποιείται ως ένδειξη αλληλεγγύης στους πληθυσμούς της Ροζάβα και στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν την αυτονομία της περιοχής τους και τη δημοκρατική της διαχείριση. Η Dogus είναι εταιρική κοινοπραξία με έδρα την Τουρκία και ανήκει στον μεγαλοεπιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Τουρκία και προσωπικού φίλου του Ερντογάν. Κατέχει σημαντικό μερίδιο στον κατασκευαστικό τομέα της χώρας, ενώ υπό την ιδιοκτησία του βρίσκεται το 10% του τουρκικού τύπου (τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς, όλα γνωστά για τη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα τους). Η διαπλοκή του με το καθεστώς της χώρας και με τις πολεμικές της επιχειρήσεις είναι ένα τυπικό παράδειγμα του τρόπου, που λειτουργεί το τουρκικό κεφάλαιο τα τελευταία χρόνια. Τα δίχτυα της Dogus, όμως, απλώνονται και στην ελληνική επικράτεια είτε μέσω επενδύσεων σε φαραωνικά τουριστικά έργα που ερημώνουν τον τόπο είτε μέσω της συμμαχίας που έχει συνάψει με τη γνωστή Lamda Development του μεγαλοκαπιταλιστή Λάτση.

Η εμπλοκή του τουρκικού κράτους στον συριακό εμφύλιο είναι προσανατολισμένη σε μια γενοκτονική πολιτική εξόντωσης των κουρδικών κοινοτήτων της βόρειας Συρίας. Μετά την επέμβασή του στο Αφρίν, ακολούθησε η γενικευμένη επίθεση εναντίον της Ροζάβα, με στόχο την εξάλειψη των κατοίκων της περιοχής και της δυνατότητάς τους να διοικούν αυτόνομα το έδαφός τους. Ως όχημα χρησιμοποίησε τους ίδιους τους προσφυγικούς πληθυσμούς του συριακού εμφυλίου, στον εκτοπισμό των οποίων συνέβαλε και το ίδιο το τουρκικό κράτος με την εμπλοκή του. Σχεδιάζει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, την οποία θα ελέγχει ο τουρκικός στρατός και την οποία θα χρησιμοποιήσει ως τόπο επανεγκατάστασης Σύριων προσφύγων που κρατούνται στα στρατόπεδα της χώρας του. Παράλληλα, συνεχίζει τον πολύχρονο πόλεμο εναντίον της κουρδικής μειονότητας στο εσωτερικό της χώρας.

Μία από τις ελάχιστα σχολιασμένες αποχρώσεις της τουρκικής επέμβασης στη Συρία είναι η οικονομική της διάσταση και το όφελος που προσφέρει στις επιχειρηματικές δραστηριότητες ανθρώπων όπως ο Φερίτ Σαχένκ. Μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας πολλές τουρκικές επιχειρήσεις όπως η Dogus βρέθηκαν υπερχρεωμένες. Η λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» του τουρκικού κράτους στη βόρεια Συρία, πέρα από τα εθνικιστικά κίνητρα της, προσφέρεται και ως πεδίο επενδύσεων, ιδίως για τις κατασκευαστικές εταιρείες που είναι και ο πυλώνας της τουρκικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι την επόμενη μέρα της τουρκικής πολεμικής επέμβασης στη Συρία σημειώθηκε άνοδος στις μετοχές των τουρκικών επιχειρήσεων που συνδέονται με τις κατασκευαστικές εργολαβίες.

Η δημοκρατική, φεμινιστική και οικολογική επανάσταση της Ροζάβα ήρθε σε σύγκρουση με τους στρατιωτικούς και πολιτικούς σχεδιασμούς των κρατών, βάζοντας μπροστά τις αξίες της κοινότητας και του πλουραλισμού μέσα σε έναν από τους αγριότερους πολέμους των τελευταίων ετών. Οι αιματοβαμμένες μιλιταριστικές στρατηγικές των κρατών και των οικονομικών τους συμμάχων είναι η βασικότερη απειλή για τη Ροζάβα, αλλά και για κάθε δημοκρατική πολιτική προοπτική όπου κι αν εκδηλώνεται. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να δρουν ανενόχλητοι.

Rise up for Rojava!

Νίκη στον Δημοκρατικό Συνομοσπονδισμό!

Η Αλληλεγγύη το όπλο των λαών!

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

https://www.facebook.com/AntiexousiastikiKinisiAthinas/videos/558374451580771/