Αθήνα: Παρέμβαση και συνθήματα σε εκκλησίες

0
205

Ξημερώματα μεγάλης παρασκευής επισκεφθήκαμε σε παράλληλο χρόνο 8 κεντρικές εκκλησίες σε περιοχές της αθήνας (πετράλωνα, θησείο, κυψέλη, ομόνοια, πανεπιστήμιο). Γράψαμε συνθήματα με αντιπατριαρχικό, αντιχριστιανικό και αντιεθνικό περιεχόμενο και σφραγίσαμε τις πόρτες. Αφορμή για τη δράση στάθηκαν τόσο η αθώωση του μητροπολίτη αμβρόσιου για τις δηλώσεις του όσο και η είδηση της αυτοκτονίας-δολοφονίας μιας κοπέλας στην κύπρο με ηθικούς αυτουργούς τον θετό της πατέρα, πατήρ σάββα οικονόμου στυλιανό, τη σύζυγό του, την εκκλησία και την τοπική κοινωνία.

τόσα χρόνια η ίδια ιστορία

Αντίστοιχα γεγονότα συνέβαιναν ανέκαθεν, απλά αλλάζουν τα μέρη και τα ονόματα. Ο παπάς που βιάζει, η οικογένεια που κρατάει το στόμα της κλειστό ή/και συμμετέχει στην κακοποίηση, η εκκλησία και η τοπική κοινωνία που συγκαλύπτουν το συμβάν και στηρίζουν το βιαστή. Τα περιστατικά σεξουαλικοποιημένης βίας που διαπράττωνται ή ενισχύονται από ανθρώπους της εκκλησίας και ενίοτε λαμβάνουν χώρα μέσα σε εκκλησιαστικά ιδρύματα είναι πολλά. Στο παπάφειο ίδρυμα θεσσαλονίκης, το 2012, ο επανειλημμένος βιασμός τροφίμου από άλλο τρόφιμο αποκρύφθηκε από τον πρόεδρο, μητροπολίτη θεσσαλονίκης άνθιμο και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ορφανοτροφείου. Σε άλλο μοναστηριακό ίδρυμα-ξενώνα, μια οικότροφος κατήγγειλε το βιασμό της από εθελοντή του ιδρύματος την περίοδο 2009-2011, λαμβάνοντας ως απάντηση από την ηγουμένη το “έφταιγες κι εσύ” καθώς και την αμφισβήτηση του γεγονότος από όλους/ες τους μάρτυρες στη δίκη. Σε μοναστήρι στο νομό ροδόπης το 2014 αρχιμανδρίτης μαζί με άλλον έναν κακοποίησαν σεξουαλικά ένα νήπιο, ενώ υπάρχουν τόσα άλλα περιστατικά που δε θα μαθευτούν ποτέ.

πατρίς-θρησκεία-οικογένεια

Η εκκλησία, ως εξουσιαστικός θεσμός, παράγει και συντηρεί μισογύνικες, σεξιστικές, ρατσιστικές, ομοτρανσφοβικές συμπεριφορές και αναπαράγει κανονιστικά πρότυπα / νόρμες. Οτιδήποτε διαφορετικό το απομονώνει και το δαιμονοποιεί, βαφτίζοντάς το αμαρτία, με πρωταρχική το να είσαι γυναίκα. Το χριστιανικό αρχέτυπο της γυναίκας, κατασκευαζόμενο από και αναπαράγοντας πιστά το δόγμα της πατριαρχίας, πλάθεται υποτιμημένο από το πλευρό του άντρα και ευθύνεται για το προπατορικό αμάρτημα και ως εκ τούτου για κάθε επόμενο, ενισχύοντας ιδεολογικά τον μισογυνισμό. Ταυτόχρονα ορίζονται ως αμαρτωλές πολλές ακόμα ταυτότητες και πρακτικές που απειλούν την ετεροκανονικότητα, όπως π.χ. η ομοφυλοφιλία. Πέρα από το θεωρητικό πλαίσιο της θεολογίας, η εκκλησία με τη δράση της κατέχει κεντρικό ρόλο στην εκάστοτε πολιτική σκηνή. Από τις αποικιοκρατικές ιεραποστολές εκχριστιανισμού ως την σύγχρονη φιλανθρωπία θησαυρίζει μέσω της καταπίεσης που ασκεί,  σαν κομμάτι της άρχουσας τάξης.

Στην ελλαγλίτσα, η ορθοδοξία, ως δομικός πυλώνας της ελληνικής ταυτότητας, κατασκευάζει με τις αφηγήσεις της την πλασματική εθνική ενότητα που λειτουργεί σαν παραπέτασμα καπνού, αποκρύπτοντας τις διαφορετικές κοινωνικές θέσεις (εθνοτικές, ταξικές, έμφυλες κ.α). Κατά συνέπεια, δεν αποτελεί παράδοξο ότι πρωτοστατεί σε κάθε δημόσια εκδήλωση εθνικιστικού παραληρήματος, όπως πρόσφατα στα συλλαλητήρια για το όνομα της μακεδονίας. Με κάθε ευκαιρία συντάσσεται ιδεολογικά με κάθε λογής φασιστοειδή για την υπεράσπιση της πατρίδας και της οικογένειας. Έτσι δε λείπουν τα ομοφοβικά κηρύγματα και οι συγκεντρώσεις ενάντια στα pride, στην ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης και του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου καθώς και οι έκδηλες δηλώσεις μίσους (ρατσιστικού, ομοτρανσφοβικού) υψηλών στελεχών της εκκλησίας (αμβρόσιου, σεραφείμ, άνθιμου). Γι’ αυτό κι εμείς λέμε: η εθνική ενότητα γεννά νεκροταφεία, σκατά στο κράτος και την εκκλησία.

ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΚΑΜΙΑ ΜΑΣ ΔΕ ΦΩΤΙΖΕΙ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑΧΑ ΦΑΝΑΤΙΖΕΙ

ΟΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΟΛΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

ΟΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΑ ΕΙΔΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΑΓΙΑΣΜΟΙ

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΙΟΝΙ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

ουσίες μαρίες

υγ. παπάς καλός μόνο σκαστός

1312 / 2018

via athens.indymedia.org