Αθήνα: Κατάθεση ευθύνης για επιθέσεις σε τράπεζες

0
554

Για τα γεγονότα του Σαββάτου 11/01

Το Σάββατο 11/01 γίνεται ανακατάληψη των εκκενωμένων κτιρίων στις οδούς Ματρόζου 45 και Παναιτωλίου 21. Ταυτόχρονα δεκάδες συντρόφια συγκεντρώνονται κάτω από τα σπίτια σε αλληλεγγύη με αυτήν την πολιτική επιλογή. Από την πρώτη κιόλας στιγμή των ανακαταλήψεων άτομα από τη γειτονιά – μια γειτονιά που υποφέρει έντονα τα τελευταία χρόνια από το φαινόμενο του gentrification- δείχνουν την στήριξή τους στις/ους καταληψίες, αποφασίζοντας να μην κλειστούν πίσω από τις κατεβασμένες γρίλιες, αποδεικνύοντας πως το σύνθημα “Να μην αφήσουμε τη γειτονιά μας να γίνει ένα απέραντο ξενοδοχείο” δεν είναι απλά μια συνάρθροιση τυχαίων λέξεων. Μισή ώρα μετά τις ανακαταλήψεις, ολόκληρη η περιοχή του Κουκακίου αστυνομοκρατείται από δεκάδες μπάτσων. ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και Δράση κατακλύζουν τα τετράγωνα γύρω από τις καταλήψεις, δείχνοντας από τις πρώτες κιόλας στιγμές, ότι και αυτή τη φορά η κρατική επιλογή θα είναι η επίθεση στον κόσμο που αρνείται και αντιστέκεται απέναντι στην κυρίαρχη πραγματικότητα. Λίγα λεπτά μόλις από την στρατηγική τους τοποθέτηση, τα κρατικά καθάρματα επιτίθενται στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης με καθόλου μη αναμενόμενη βιαιότητα. Μπάτσοι της νεοσύστατης ομάδας Δράση, στην πρώτη τους επέμβαση, εμβολίζουν σε άψογη συνεργασία με τους συναδέλφους τους, τα ΜΑΤ, τον αλληλέγγυο κόσμο, τραυματίζοντας πολλά άτομα, καθώς συλλαμβάνοντας και 9 συντρόφισσες/ους. Αφότου η περιοχή έχει αδειάσει και έχει καταληφθεί πλήρως από τους μπάτσους, ξεκινάει η επιχείρηση εκκένωσης των καταλήψεων, με την συνδρομή των ΕΚΑΜ. Από την στιγμή αυτή κι έπειτα, στήνεται ένα μιντιακό πανηγυράκι στην ευρύτερη περιοχή με δεκάδες δημοσιογράφους να τοποθετούνται περιμετρικά των σπιτιών μεταδίδοντας μάλιστα και live τις προσπάθειες εκκένωσης. Όλα δείχνουν πως δεδομένης της οργάνωσης της υπηρεσίας που διαφυλάσσει το δόγμα “νόμος και τάξη”, της ελληνικής αστυνομίας, οι επιχειρήσεις θα είναι εύκολες και αναίμακτες. Δυστυχώς όμως για αυτούς, τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι. Τα συντρόφια από τις δύο καταλήψεις επιτίθενται με κάθε μέσο που διαθέτουν στον μπατσοστρατό, δίνοντας επιτέλους λίγο χρώμα στις ζωές τους, με τα δεκάδες λίτρα μπογιάς που προσγειώθηκαν στα κεφάλια τους. Οι πέτρες και οι τσιμεντόληθοι που υποδέχτηκαν οι πάνοπλοι μπάτσοι που επιχειρούσαν, ίσως τους κατέδειξαν πως ο πονοκέφαλος δεν είναι κάτι που έρχεται μόνο από την καθημερινή πίεση – όπως την βιώνουμε εμείς – αλλά προκαλείται και από τα ίδια τα υλικά με τα οποία αυτοί σφραγίζουν τις καταλήψεις μας. Τελικά, έπειτα από μακρόωρη προσπάθεια, οι μπάτσοι εισέβαλαν στα κατηλλειμένα κτίρια, πρώτα σε αυτό της Ματρόζου κι έπειτα στης Παναιτωλίου, συλλαμβάνοντας 5 και 8 συντρόφια αντίστοιχα.

Λίγα λόγια για την συντροφικότητα, την αλληλεγγύη και τις καταλήψεις

Έχουμε πει επανειλλημένως πως η αλληλεγγύη δεν είναι απλά μια αυθαίρετη έννοια, αλλά κάτι που αναδεικνύεται και σημειολογείται έμπρακτα καθημερινά. Αυτό έγινε σαφές από το πλήθος συντροφισσών και συντρόφων που συγκεντρώθηκε επί τόπου έξω από τα κτίρια, πρόθυμο να υπερασπιστεί τον κατεκτημμένο δημόσιο χώρο στην περιοχή του Κουκακίου. Η συντροφικότητα μεταξύ των ατόμων που επέλεξαν να διαθέσουν τα σώματά τους για να υπερασπιστούν τα κτίρια μέχρι τέλους, ασυμβίβαστα με τις προτροπές των μπάτσων για άμεση αποχώρηση, ενδυναμώνει το ηθικό κάθε υποκειμένου που βάλλεται διαρκώς από τις κυρίαρχες αφηγήσεις, τα δόγματα περί νόμου και τάξης, την καταστολή, την πίεση εντός και εκτός εργασιακών χώρων, το ρατσισμό, τη cisετεροπατριαρχία και όλες τις καταπιέσεις που αναπαράγει αυτή η κοινωνία. Η συντοφικότητα των καταληψιών, συμβάλλει και ενισχύει την σύνθεση ειλικρινών σχέσεων ως αντίβαρο στο υπάρχον. Σχετικά με τις καταλήψεις, έχει χιλιοειπωθεί πως δεν είναι απλά ντουβάρια – τα οποία έχουν αρχίσει να πέφτουν και στα κεφάλια των μπάτσων – αλλά κυρίως οι σχέσεις που δομούνται μέσα σε αυτές. Εντός των καταλήψεων, αμφισβητείται έμπρακτα ο θεσμός της ιδιοκτησίας, καθώς ενδυναμώνονται και προωθούνται σχέσεις εμπνεόμενες από την ελευθερία, την αμοιβαιότητα και τη συντροφικότητα, σχέσεις που εξαιρούν και βάλλουν τις καταπιέσεις της κυριαρχίας.

Ώρα για δράση

Το βράδυ του Σαββάτου επιτεθήκαμε σε δύο τράπεζες. Μία στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου στο Γουδή, όπου σπάστηκε το ΑΤΜ και μια στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στην Νέα Σμύρνη, όπου σπάστηκε το ΑΤΜ και η πρόσοψη του καταστήματος, καθώς βάφτηκε και στο αγαπημένο, για εκείνη τη μέρα, χρώμα των μπάτσων, το ροζ. Οι επιθέσεις έγιναν αυθόρμητα, αφορμώμενες από την οργή μας για τα γεγονότα της ημέρας, και εμπνευσμένες από τη μαχητικότητα των συντροφισσών/ων στο Κουκάκι. Πραγματοποιήθηκαν ως ένδειξη άμεσης αλληλεγγύης στα συλληφθέντα της ημέρας, και ως μια ελάχιστη ανταπόδοση βίας στο κεφαλαιοκρατικό μηχανισμό που καθημερινά οργανώνει και υλοποιεί την υποβάθμιση των ζωών μας.

Υ.Γ.1  Οι επιθέσεις αποκρύφθηκαν εσκεμμένα από τα καθεστωτικά media.

Υ.Γ.2 Την επόμενη μέρα πληροφορηθήκαμε πως στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ευελπίδων για τα συλληφθέντα στο Κουκάκι, 2 ακόμα συντρόφια συνελλήφθησαν έπειτα από επίθεση της αστυνομίας στο συγκεντρωμένο πλήθος. Η δράση αυτή προφανώς θέλουμε να αποτελέσει στήριξη και σε αυτά τα δύο συντρόφια.

10,100, 1000δες ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ.

ΣΤΟ ΚΟΥΚΑΚΙ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΝΑΡΧΙΚΑ, ΞΕΦΤΥΛΙΣΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 11/01 ΣΤΟ ΚΟΥΚΑΚΙ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 12/01 ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ.

Ε.Κ.Α.Μ.

Εξεγερμένα Κουκουλοφόρα Ανακαίνισης Μητρόπολης

Πρωτότυπη δημοσίευση 21/01/2020
via athens.indymedia.org