Αθήνα: Δράσεις αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων

0
167

Το Σάββατο 2/12, η συνέλευση πραγματοποίησε παρέμβαση έξω από το σπίτι του υπουργού Δικαιοσύνης Κοντονή. Η παρέμβαση έγινε κατά την 22η ημέρα απεργίας πείνας του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα, που γίνεται στο πλαίσιο του αγώνα των κρατουμένων ενάντια στον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, και κατά την οποία οι απεργοί πείνας μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο σε βεβαρημένη κατάσταση. Το υπουργείο συνεχίζει να μη δίνει καμία απάντηση ως προς τα αιτήματα των απεργών πείνας, όπως και της Επιτροπής Αγώνα γυναικείων – αντρικών φυλακών Κορυδαλλού (πτέρυγες Α, Β, Γ, Δ και Α’ παράρτημα υπογείου καταστήματος). Την ίδια στιγμή έχει “παγώσει” την ψήφιση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα μέχρι το 2018. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που συμμετείχαν στην παρέμβαση προσήχθησαν στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ, απ’ όπου αφέθηκαν μετά από 3 ώρες.

Την Κυριακή 3/12, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Νίκο Μαζιώτη και την Πόλα Ρούπα έξω από το Τζάνειο Νοσοκομείο, η οποία κράτησε περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης φωνάχτηκαν συνθήματα υπέρ των απεργών πείνας. Επίσης, υπήρξε επαφή με τους συντρόφους από τα δωμάτια, στα οποία νοσηλεύονται/κρατούνται. Όσον αφορά την αστυνομία, είχε δώσει εντολή στα λεωφορεία να μην προσεγγίζουν το νοσοκομείο, ενώ με εντολή τους έγινε και διακοπή επισκεπτηρίων. Επίσης, έγινε προσαγωγή δύο συντρόφων για μισή ώρα κατά την προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τη συγκέντρωση.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των απεργών πείνας ενάντια στον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, οι οποίοι διεκδικούν:

  • Να αποσυρθεί η φωτογραφική διάταξη στο άρθρο 11 παρ. 6 σημ. ε και η παρ. 4 στο ίδιο άρθρο αναφορικά με την κράτηση σε αστυνομικά τμήματα. Να μην επανέλθει το καθεστώς φυλακών τύπου Γ΄.
  • Να βγει άμεσα ο Νίκος Μαζιώτης από την απομόνωση όπου κρατείται με απόφαση του υπουργείου από τον περασμένο Ιούλιο.
  • Να εισαχθεί ρύθμιση στον σωφρονιστικό κώδικα για την ελαστικοποίηση του ωραρίου των επισκεπτηρίων με γνώμονα την συχνότητα των επισκεπτηρίων που έχει ένας κρατούμενος. Για παράδειγμα ένας κρατούμενος που έχει μία (1) φορά τον μήνα επισκεπτήριο ή δεν έχει καθόλου να μπορεί να επεκτείνει τον χρόνο της συνάντησης.
  • Να υπάρχει ειδικός χώρος επισκεπτηρίων για συνάντηση γονέων με τα παιδιά τους (στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού δεν υπάρχει τέτοιος χώρος) και όταν η συχνότητα των συναντήσεων είναι σπάνια, να αυξάνεται ανάλογα ο χρόνος συνάντησης.

“Προκειμένου να επιτύχουμε έστω και στο ελάχιστο την κάλυψη των αναγκών του ίδιου κατ’ αρχήν του παιδιού μας για επικοινωνία μαζί μας λόγω της αδυναμίας να μας επισκέπτεται συχνά αιτούμαστε”:

  • Το επισκεπτήριο με το παιδί μας να διαρκεί τουλάχιστον τρεις (3) ώρες.
  • Το επισκεπτήριο μεταξύ μας δυο (2) ώρες.
  • Ανάλογες ρυθμίσεις να προβλέπονται και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις ενώ θα πρέπει να επεκταθεί ο ελάχιστος χρόνος συναντήσεων γονέων με τα παιδιά τους.

Στηρίζουμε, επίσης, τις κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα της Επιτροπής Αγώνα γυναικείων – αντρικών φυλακών Κορυδαλλού (πτέρυγες Α, Β, Γ, Δ και Α΄ παράρτημα υπογείου καταστήματος) με τα εξής αιτήματα:

  • Την άρση του εισαγγελικού βέτο που κόβει τις άδειες των κρατουμένων.
  • Την απόσυρση της ηλεκτρονικής επιτήρησης ή του κατ’ οίκον περιορισμού που αντικαθιστά την τακτική άδεια και την υφ’ όρων απόλυση.
  • Τη θεσμοθέτηση του 1/5 της ποινής για την κανονική άδεια (που σήμερα αποτελεί βίτσιο των διαθέσεων του εισαγγελικού λειτουργού).
  • Την άμεση απόσυρση του άρθρου 11 που επαναφέρει τις φυλακές τύπου Γ΄.
  • Τον τερματισμό της ταπεινωτικής γύμνωσης του κρατουμένου με το πρόσχημα την έρευνας.
  • Την απόσυρση των περιορισμών που εισαγάγει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας στην εκπαίδευση των κρατουμένων (πάλι με τις διαθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών).
  • Την κατάργηση του ηλεκτρονικού φακελώματος των προσώπων και των συγγενών που επικοινωνούν με τους κρατούμενους.
  • Την απόσυρση της παραγράφου 3, άρθρο 31, που επιτρέπει την υποχρεωτική σίτιση κρατουμένου απεργού πείνας.
  • Και τέλος, την διαγραφή της τιμωριτικής διάταξης στο άρθρο 67, που δίνει το δικαίωμα στο συμβούλιο της φυλακής να αφαιρεί τον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής (ακύρωση μεροκάματων, που ο κρατούμενος έχει ήδη κάνει στη φυλακή).

Μέχρι τώρα στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, οι ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού – υπόγειο παράρτημα Α θέση, οι φυλακές Αγ. Στεφάνου Πάτρας, οι φυλακές Λάρισας, οι φυλακές Χανίων, οι φυλακές Μαλανδρίνου και οι φυλακές Δομοκού.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΜΑΖΙΩΤΗ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων
ενάντια στον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα

via athens.indymedia.org