Αθήνα: Ανάληψη ευθύνης για χτυπήματα σε χασάπικα και ψαράδικα

0
153

Από τις 19-29 Δεκέμβρη 2016 στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών-Αττική χτυπήσαμε με κόκκινα μαύρα και πράσινα σπρέι βιτρίνες καταστημάτων που ειδικεύονται στη πώληση σάρκας ζώων, χασάπικα-ψαράδικα, με βασικό σύνθημα “ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ”. Χτυπήσαμε τα ακραιφνή σύμβολα του εμπορίου θανάτου και τελευταίο σταθμό ενός απερίγραπτου εφιάλτη για δισεκατομμύρια μη ανθρώπινα ζώα. Ζώα που γεννήθηκαν με μοναδική προοπτική το βασανισμό και το θάνατο τους. Ζώα που συντηρούν τις βιομηχανίες του κεφαλαίου, που η κάθε ανάσα τους μετριέται σε κέρδος και κόστος, απαλλαγμένα από κάθε δικαίωμα, που αποτελούν το καύσιμο της καπιταλιστικής λαίλαπας του κέρδους. Χτυπήσαμε τα μαγαζιά που απεικονίζουν τη τελευταία αποτρόπαια έκθεση μιας ζωής που τέλειωσε χωρίς ποτέ να αρχίσει με τα κουφάρια των ζώων βορά στο αναισθητοποιημένο γιορτινό πλήθος. Ένα πλήθος που γιορτάζει πάνω από σάρκες τεμαχισμένων ζώων και σε κατάσταση ύπνωσης συστηματικά υποστηρίζει τις βαναυσότερες βιομηχανίες, βιομηχανίες που μετατρέπουν τη ζωή σε θάνατο ενώ ταυτόχρονα καταστρέφουν τον πλανήτη, βιομηχανίες που δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς την ανηλεή γενοκτονία των μη-ανθρώπινων ζώων και την οικοκτονία του περιβάλλοντος.

Τα σφαγιασμένα ζώα με το αίμα τους ξεραμένο στο ταλαιπωρημένο σώμα τους κρέμονται ακρωτηριασμένα κουφάρια άλλα αποκεφαλισμένα ή άλλα ακόμη με την έκφραση της οδύνης και του πανικού στα ματωμένα πρόσωπα τους, μακάβρια εμπορεύματα μιας βιομηχανίας θανάτου που αποβλέπει στη στυγερή δολοφονία μη-ανθρώπινων ζώων για την απασχόληση και το κέρδος.

Οι περαστικοί άνδρες γυναίκες παιδιά έχουν καταντήσει θεατές μακάβριων εικόνων που τις αντιμετωπίζουν ως φυσικές, εξοικειωμένοι με τις εικόνες της φρίκης δεν αντιλαμβάνονται καν το μέγεθος της αλλοτρίωσης που δηλώνει η αδιαφορία τους. Δεν διασαλεύεται η τάξη της ζωής τους από τα δολοφονημένα μωρά γουρουνάκια, δεν απειλείται το μικροαστικό τους βόλεμα από το αίμα των αθώων μοσχαριών, δεν απειλεί τους ίδιους το μαχαίρι του δήμιου, δεν ξεσπλαχνίζει τα παιδιά τους του σφαγέα η μάχαιρα. Όσο ο καταναγκασμός, ο εγκλεισμός, η κακοποίηση, η βία και ο θάνατος αφορά αισθανόμενα πλάσματα άλλων ειδών οι ασυνείδητοι απονευρωμένοι και δραματικά παροπλισμένοι περαστικοί δεν βρίσκουν λόγο να συναισθανθούν, να αναρωτηθούν και πόσο μάλλον να διαμαρτυρηθούν για την αλήθεια που αποκαλύπτει το θέαμα τον νεκρών ακρωτηριασμένων ακέφαλων ζώων. Η εξοικείωση με τη βία είναι ο τρόπος της κυριαρχίας να επιβάλλει συναίνεση αργά και σταθερά.

Με τις συμβολικές ενέργειες του βανδαλισμού στις βιτρίνες στοχεύουμε στην αντανακλαστική απορία του υπνωτισμένου πελάτη των βιομηχανιών, στην επανένωση του ως χρήστη με την πράξη που του αποκρύβουν, την αποθεμελίωση της εγκατεστημένης αλλοτρίωσης του κάθε ανυποψίαστου και αναισθητοποιημένου καταναλωτή της εμπορευματοποίησης των ζώων που εντάσσουν ως κανονικότητα στη ζωή τους τα φορτηγά με άγρια δολοφονημένα ζώα ως σύνοδα των αποχαυνωμένων εορτασμών τους, συντηρώντας ένα ψέμα του πανανθρώπινου φασισμού ενάντια στα μη-ανθρώπινα ζώα, ένα ψέμα που μπορεί πρέπει και επείγει να αμφισβητηθεί και να ανατραπεί. Επείγει η άρνηση του βιομηχανικού συστήματος όπου η ζωή τυποποιείται, αντικειμενοποιείται και εμπορευματοποιείται αντιμετωπιζόμενη ως πλουτοπαραγωγική πηγή. Επείγει η υπονόμευση ενός συστήματος που δικαιολογεί τη σκλαβιά, τον αφανισμό, την εκμετάλλευση μη ανθρώπινων ζώων ως δικαίωμα του ανώτερου είδους όπως βαυκαλιζόμενα αυτοαποκαλούνται τα ανθρώπινα ζώα.

Ο βανδαλισμός των μαγαζιών εμπορίας νεκρών ζώων χρησιμοποιείται από μας ως εργαλείο αφύπνισης όσων αποκρύπτονται στη βιομηχανία εκμετάλλευσης των μη ανθρώπινων ζώων, ως εργαλείο επανένωσης ενός διαχωρισμού πράξης-κατανάλωσης που δημιουργεί μια νοσηρή και διαμεσολαβημένη εμπειρία στη κατανάλωση των πτωμάτων των ζώων και έχει αποτέλεσμα την απάθεια και την ύπουλη εγκαθίδρυση των μορφών εξουσίας μεταξύ γήινων πλασμάτων ανθρώπινων και μη ανθρώπινων σε ανώτερα και κατώτερα.

Οι βανδαλισμοί των μαγαζιών εμπορίας νεκρών ζώων είναι για μας πολιτικό εργαλείο άμεσης δράσης ενάντια στη συνεχιζόμενη απονεύρωση των μαζών και την αυξανόμενη νοσηρότητα του καπιταλιστικού βιομηχανικού πολιτισμού που οδηγεί σταθερά στο παγκόσμιο αφανισμό. Ένα εργαλείο καθημερινής αντίστασης στο πολιτισμό του θανάτου.

Εμείς συντρόφια δεν θα επαναπαυθούμε σε ιδεολογικές καθαρότητες και κρυστάλλινες αλήθειες, δεν μας ενδιαφέρει η εξέγερση μόνο ως τελικό αποτέλεσμα και δεν έχουμε ως στόχο μόνο την ολική καταστροφή της καπιταλιστικής κοινωνίας αλλά δίνουμε προτεραιότητα στη καθημερινή άμεση δράση υπέρ των μη-ανθρώπινων ζώων, στη καθημερινή αδιάλλακτη στρατηγική αγώνα της αποδόμησης των κοινωνικών θεσμών που συνδαυλίζουν την ανθρωποκεντρική κοινωνία και μετατρέπουν τα μη ανθρώπινα ζώα σε πηγές πλουτισμού και τη ζωή τους σε αναλώσιμα εμπορεύματα, στη καθημερινή πρακτική που οδηγεί στην ανατροπή της ανθρωποκεντρικής θεώρησης και στην αρμονική  συνύπαρξη όλων των ειδών. Θέλουμε να χτίζουμε την εξέγερση σταθερά και αδιάκοπα, να τη θεμελιώνουμε μέσα από τη καθημερινή διαδικασία αμφισβήτησης και αποδόμησης, θέλουμε να πραγματώνουμε στη καθημερινή πρακτική μας τους δρόμους που θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε, την λευτεριά για μας τα ζώα και τη γη.

Τα μαγαζιά προβολής της εκμετάλλευσης και κατανάλωσης ζώων όπως και κάθε τόπος πραγμάτωσης και εκδήλωσης του ιδιοτελούς και ασυνείδητου ανθρωποκεντρικού μοντέλου που αντικατοπτρίζει σε παγκόσμια κλίμακα η καπιταλιστική κοινωνία των ανθρώπων μέσα από τις υποδομές της, τις πρακτικές της, τους θεσμούς της, θα συνεχίσουν να είναι για μας στόχοι πάντα όπου και αν βρισκόμαστε.

Το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία είναι αδιαπραγμάτευτο. Τα ζώα δεν είναι εμπορεύματα. Τα ζώα ανήκουν στους εαυτούς τους και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Η ζωή είναι δικαίωμα και δεν έχει αφεντικά.

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΒΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αντισπισιστ@ Αναρχικ@ Αθήνα

via athens.indymedia.org