“Ας κάνουμε τα τείχη να γκρεμιστούν…”

0
501

Λάβαμε 19/02/2020

“Ας κάνουμε τα τείχη να γκρεμιστούν…”

Σχετικά με την καταδίκη των ρώσων αντιφασιστών για την οργάνωση «Δίκτυο»

Γράμμα της Ελένα Σακούρσκαγια προς τον γιο της Ιλιά Σακούρσκι (16 χρόνια κάθειρξη):

Γεια σου αγαπημένε μου,

Να λοιπόν που στις 10 Φλεβάρη βγήκε η απόφαση. Εγώ βέβαια την περίμενα μια τέτοια κατάληξη, βλέποντας τι γίνεται στα δικαστήριά μας. Είχα όμως στην ψυχή μου την ελπίδα ότι θα στείλουν την υπόθεση για επανεξέταση, ώστε να μην ντροπιαστούν. Όμως όχι. Αποφασίζοντας να μην υπολογίσουν τα κίνητρα, να μην εκθέσουν επιχειρήματα, ντροπιαστήκανε ακόμα περισσότερο. Τουλάχιστον, υπογράμμισαν τον παραλογισμό των όσων συμβαίνουν ακόμη μία φορά.

Ξέρεις, το μόνο πράγμα που έχω τώρα στο μυαλό μου είναι τα λόγια εκείνου του τραγουδιού που σας τραγουδούσαμε σήμερα δίπλα στην κλούβα, ελπίζοντας ότι μας ακούς:

«Ας κάνουμε τα τείχη να γκρεμιστούν
Και θα αναπνεύσουμε ελεύθερα».

Πιστεύω ότι έτσι και θα γίνει!

Σε αγκαλιάζω και σε φιλώ, πολυαγαπημένο μου!


Γράμμα της Ελένα Σαμόνινα προς τον γιο της Μιχαήλ Κουλκόφ, (10 χρόνια κάθειρξη):

Γεια σου, καλό μου! Καμία έκπληξη, έτσι δεν είναι; Δεν γίνονται θαύματα και οι ανθρωποφάγοι πανηγυρίζουν. Μην στενοχωριέσαι, όλα συνεχίζονται, αυτή είναι μόνο η αρχή, γι’ αυτό μάζεψε δυνάμεις και συνέχισε να σχεδιάζεις τη ζωή σου στην ελευθερία. Αργά ή γρήγορα, αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει κι εμείς θα περιμένουμε και θα νικήσουμε. Σε αγαπάμε, πιστεύουμε σε σένα και μας λείπεις πολύ, Μίσα μας!

Στις 10 Φλεβάρη, το δικαστήριο της πόλης Πενζ στη Ρωσία καταδίκασε τους εφτά αναρχικούς και αντιφασίστες που κατηγορούνταν για συμμετοχή στην πλαστή από τη ρώσικη αστυνομία οργάνωση «Δίκτυο» («Σιετ»), που αποτελεί τη βασική φάμπρικα κατασκευής διώξεων. Το βασικό κατηγορητήριο ήταν ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες με σκοπό την ανατροπή της ρώσικης κυβέρνησης, «στρατολογώντας άτομα που μοιράζονταν την αναρχική ιδεολογία». Επίσης κατηγορήθηκαν πως σχεδίαζαν να τοποθετήσουνε βόμβες με σκοπό «την αποσταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος στη χώρα», να προκαλέσουν εκρήξεις κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2018 και του Μουντιάλ που ακολούθησε, καθώς και ένοπλες ταραχές. Όλοι τους δήλωσαν ότι αρνούνται τις κατηγορίες, ότι βασανίστηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (Εφ Ες Μπε) και πως η υπόθεση είναι στημένη από την κυβέρνηση ώστε να δημιουργηθεί ένα ψευδοαφήγημα εσωτερικού εχθρού.


Τα γεγονότα, όπως καταγράφονται επίσημα, έχουν ως εξής:

Η υπόθεση ξέσπασε τον Οκτώβρη του 2017 στη πόλη Πενζ. Μέσα σε ένα μήνα, συλλαμβάνονται οι Έγκορ Ζόριν, Ιλιά Σακούρσκι, Βασίλι Κουσκόφ, Ντιμίτρι Πτσελίντσεφ, Αντρέι Τσερνόφ και Αρμάν Σανγκιμπάγεφ. Η δίωξη βασίστηκε στην ομολογία του Έγκορ Ζόριν, ο οποίος, ενώ συνελήφθη για ναρκωτικά, έδωσε στοιχεία σχετικά με «τρομοκρατική» οργάνωση. Στη συνέχεια, η δίωξη εναντίον του σταμάτησε.

Τον Γενάρη του 2018, στην Α. Πετρούπολη, συλλαμβάνονται οι Βίκτορ Φιλίνκοφ και Ίγκορ Σίκιν. Ο Σίκιν συνεργάζεται με τις αρχές και καταδικάζεται σε 3,5 χρόνια κάθειρξη. Τον Απρίλη του ίδιου χρόνου, κατηγορούν ακόμη έναν Πετρουπολίτη, τον Γιούλι Μπογιάρσινοφ. Η υπόθεση των αντιφασιστών από την Α. Πετρούπολη θα αρχίσει να εκδικάζεται τον Φλεβάρη.

Τον Ιούλη, συλλαμβάνονται οι Μαξίμ Ιβάκιν και Μιχαήλ Κουλκόφ, οι οποίοι είχαν διαφύγει από την Πενζ στη Μόσχα, φοβούμενοι ότι θα διωχθούνε και οι ίδιοι.

Όλοι, κατηγορούνται ότι συμμετέχουν στην τρομοκρατική οργάνωση «Δίκτυο», ο πυρήνας της οποίας υποτίθεται πως βρίσκεται στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Πενζ και τη Λευκορωσία.

Τους Πτσελίντσεφ και Σακούρσκι η Εφ Ες Μπε τους βαφτίζει ιδρυτές της οργάνωσης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον Μάη του 2015, ο Πτσελίντσεφ αποφάσισε να ενώσει αναρχικούς από διάφορες πόλεις της Ρωσίας σε «μαχητικές ομάδες» για επιθέσεις σε δυνάμεις καταστολής, όργανα της εξουσίας και γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία. Οι Πτσελίντσεφ, Σακούρσκι και Κουσκόφ κατηγορούνται επιπλέον για παράνομη οπλοκατοχή, καθώς κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν στα σπίτια τους καραμπίνες, πιστόλια και χειροβομβίδες. Οι συγγενείς των αντιφασιστών δήλωσαν ότι τα όπλα τους τα φύτεψε η αστυνομία. Τους Τσερνόφ, Κουλκόφ και Ιβάκιν τους χρεώνουν επίσης για απόπειρα εμπορίου μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.

Αρχικά, ομολογούν αυτά που τους ζητάνε, στη συνέχεια όμως αρκετοί από αυτούς ανακαλούν, καταγγέλλοντας ότι οι ομολογίες τους είναι αποτέλεσμα ωμών βασανιστηρίων με χρήση ακόμα και ηλεκτροσόκ από τους αστυνομικούς.
Η ανακριτική επιτροπή δεν διεξάγει δίκη για καμία από αυτές τις καταγγελίες.

Επιπλέον, πέντε μάρτυρες για την υπόθεση μίλησαν δημόσια για άσκηση πίεσης και βασανιστηρίων εις βάρος τους απ’ την πλευρά της αστυνομίας.

Το δικαστήριο καταδίκασε όλους τους αναρχικούς και αντιφασίστες και συγκεκριμένα: σε 18 χρόνια τον Πτσελίντσεφ, σε 16 χρόνια τον Σακούρσκι, σε 14 χρόνια τον Τσερνόφ, σε 13 χρόνια τον Ιβάκιν, σε 10 χρόνια τον Κουλκόφ και σε 6 τον Σανγκιμπάγεφ.

Παρά το γεγονός ότι καθόλη αυτή την περίοδο των διώξεων οι ωμές αυθαιρεσίες των ρωσικών αρχών αναδείχθηκαν σε διεθνές επίπεδο, παρότι οι καταδίκες των εμπλεκόμενων έφτασαν να χαρακτηριστούν «τερατώδεις» ακόμη και από ρώσικους και διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων (π.χ. Μεμόριαλ, Διεθνή Αμνηστία), τον αντιπολιτευόμενο τύπο στη Ρωσία αλλά και τον διεθνή καθεστωτικό τύπο (π.χ. Guardian, BBC), το κλίμα τρομοκρατίας και η κατασταλτική επίθεση σε βάρος του αναρχικού χώρου είχε ως αποτέλεσμα το κίνημα αλληλεγγύης στους ρώσους αναρχικούς και αντιφασίστες να κινηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους συγγενείς των κρατουμένων. Η προφανώς στημένη υπόθεση και οι βαριές καταδίκες δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο για τα κινήματα όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και διεθνώς. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης με πίεση σε ρώσικα ιδρύματα, πρεσβείες και οργανισμούς, που να κάνει σαφές πως οι φασιστικές πρακτικές του ρώσικου κράτους, μέσω των μυστικών του υπηρεσιών και των νομικών του μηχανισμών, δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές και αποτελούν μία από τις πολλές ντροπές του.

Η κατάσταση στη σημερινή Ρωσία φλερτάρει με έναν ολοκληρωτισμό απ’ τα παλιά, έναν ολοκληρωτισμό που κάνει το σημερινό ανταγωνιστικό κίνημα της Ρωσίας να πιάνει το νήμα της ιστορίας και να φωνάζει «ούτε τσάρος, ούτε πρόεδρος», θέτοντας υπό αμφισβήτηση την πολυδιαφημισμένη παντοκρατορία του ρώσου –άλλοτε πρωθυπουργού κι άλλοτε προέδρου –Πούτιν. Μια παντοκρατορία που στήνεται πάνω στη φτώχεια και την εξαθλίωση, το φόβο και την καταστολή, τις διώξεις, τα βασανιστήρια, τη φυλακή.

Σε ένα περιβάλλον σχεδόν εμπόλεμης κατάστασης για τη Ρωσία (με τις συρράξεις Ρωσίας–Ουκρανίας να συμβαίνουν κάθε τόσο μετά το νεοφιλελεύθερο– νεοναζιστικό πραξικόπημα που οργανώθηκε στην τελευταία με τη στήριξη Ευρώπης, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, τις κυρώσεις που η ΕΕ επιβάλλει ενάντια στο ρωσικό κράτος, τον πόλεμο στη Συρία και το ρόλο που η Ρωσία προσδοκά να διαδραματίσει στη Μέση Ανατολή, τις πιέσεις της Δύσης σε όλα τα επίπεδα) το τσάκισμα οποιουδήποτε τολμά να αμφισβητήσει τα συμφέροντα της ρώσικης ολιγαρχίας καθορίζει την εσωτερική πραγματικότητα της χώρας.
Ακτιβίστριες και ακτιβιστές της lgbtqi+ κοινότητας, κινήματα ενάντια στην ανάπλαση και την καταστροφή του περιβάλλοντος, ο αναρχικός χώρος, ακτιβιστές από την αριστερά, αντιφασίστριες και αντιφασίστες βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής, στις περισσότερες μάλιστα των περιπτώσεων λόγω της δήλωσης της πολιτικής τους ταυτότητας και μόνο.

Αναγνωρίζοντας την αλληλεγγύη μεταξύ αυτών που αγωνίζονται ως τη βαθιά εκείνη γραμμή που καταργεί τα σύνορα και τις αποστάσεις και δημιουργεί εστίες κοινότητας και αντίστασης, στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στους ρώσους αναρχικούς και αντιφασίστες που μάχονται την εξαθλίωση και τη φτώχεια, το τέρας του καπιταλισμού και του φασισμού, κάτω από τις πιο δύσκολες και πιεστικές συνθήκες, θυσιάζοντας στη μάχη αυτή τις ζωές τους και την ελευθερία τους.

Λευτεριά στους ρώσους αντιφασίστες που καταδικάστηκαν για την υπόθεση «Δίκτυο»

Αλληλεγγύη στους ρώσους αναρχικούς και αντιφασίστες που διώκονται και βασανίζονται από το ρωσικό κράτος

22-29 Φλεβάρη: Διεθνής ημέρας αλληλεγγύης στους διωκόμενους αναρχικούς και αντιφασίστες της Ρωσίας

ВАШИ ПЫТКИ НЕ УБЬЮТ НАШИ ИДЕИ!

ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΜΑΣ!

Συνέλευση αλληλεγγύης
στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές
[email protected]

*** Περισσότερες πληροφορίες και νέα σχετικά με την υπόθεση στα ρώσικα, αγγλικά και άλλες γλώσσες υπάρχουν στην κινηματική σελίδα Rupression (https://rupression.com/en/).