Απεργία των εργαζομένων που δουλεύουν με μηχανάκι

0
206

[η ανακοίνωση βρίσκεται κι ΕΔΩ ως pdf για εκτύπωση και μοίρασμα σε συναδέλφους-συναδέλφισσες που εργάζονται με μηχανάκι]

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής σε σχέση με την απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Πέμπτη 11 Απρίλη για courier-delivery-εξωτερικούς-διανομείς από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) σημειώνουμε τα ακόλουθα:

Αρχικά, ως μια απεργία που έχει προκηρυχθεί από ένα ομοιοεπαγγελματικό σωματείο εργαζομένων του νομού Αττικής καλύπτει το σύνολο όσων εργάζονται με μηχανάκι. Σε όποιον κλάδο κι αν εργάζονται και ανεξάρτητα με το αν είναι ή όχι μέλη του εν λόγω σωματείου (βάσει και των σχετικών διατάξεων του νόμου 1264/82). Οπότε, στην απεργία αυτή έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος και όσα μέλη και του δικού μας Συλλόγου -και γενικότερα όσοι συνάδελφοι και όσες συναδέλφισσες από τους κλάδους του βιβλίου και του χάρτου- που εργάζονται με μηχανάκι. Σε σχέση με αυτό σημειώνουμε ότι και σε αντίστοιχη απεργία της ΣΒΕΟΔ το 2017, αλλά και ακόμα παλιότερα, συμμετείχαν και συνάδελφοι που εργάζονται στον κλάδο μας.

Επίσης, για την ημέρα εκείνη (11/4) η ΣΒΕΟΔ οργανώνει απεργιακή μοτοπορεία με αρχική συγκέντρωση στις 12.00 στο Πεδίο Άρεως.

Επιπλέον πληροφόρηση για την κήρυξη της απεργίας και για το πλαίσιο των αιτημάτων αυτής υπάρχει στο site της ΣΒΕΟΔ: http://sveod.gr

Για την ίδια ημέρα απεργία καλεί και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων (ΣΒΕΔΙ) [βλ. εδώ: https://svedi.espivblogs.net]. Ενώ, η όλη μάχη για τα δικαιώματα όσων εργάζονται με μηχανάκι, με σημείο αναφοράς και την 11η Απρίλη, δίνεται πλέον από μια σειρά από εργατικά σωματεία και εργατικές συλλογικότητες ανά την ελληνική επικράτεια.

Η απεργία αυτή, η οποία βάζει μπροστά μια σειρά από βασικά αιτήματα του κλάδου, όπως η παροχή εταιρικού δικύκλου και μέσων ατομικής προστασίας από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους, η κατοχύρωση βαρέων-ανθυγιεινών ενσήμων και η αναγνώριση ενιαίας ειδικότητας, γίνεται σε μια τραγική χρονική συγκυρία κατά την οποία διαρκώς μετράμε νεκρούς και βαριά τραυματισμένους συναδέλφους στο δρόμο.

Τα αιτήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται σταθερά μέσα στο πλαίσιο του αγώνα που δίνουμε διαχρονικά ως Σύλλογος για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Μάλιστα μέσα από την κλαδική ΣΣΕ του 2008 είχαν υπάρξει κάποιες σημαντικές κατακτήσεις (βλ. σχετικό παράρτημα στο τέλος της ανακοίνωσης).

Ως ΣΥΒΧΨΑ την απεργία αυτή την αντιμετωπίζουμε και τη στηρίζουμε ως μια ακόμα σημαντική μάχη για την εργατική τάξη. Μια μάχη που έρχεται να προστεθεί στην όλη μεγάλη προσπάθεια που και ως σωματείο κάνουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια πλέον μαζί και με άλλα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων μας, για τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Μια μάχη που έρχεται να συναντηθεί με την πρόσφατη μεγάλη διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία της 1ης Νοέμβρη 2018, την οποία -μέσα από μια σειρά συσκέψεων σωματείων και βασιζόμενα σε διαδικασίες βάσης- κηρύξαμε από κοινού 8 εργατικά σωματεία από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο μιας σειράς σταθερών μας διεκδικήσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και για άλλα κρίσιμα ζητήματα. Μια μάχη που έρχεται να συναντηθεί και με την εργατική διαδήλωση της 16ης Φλεβάρη 2019, την οποία οργανώσαμε σε συντονισμό και με πολλά άλλα εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο του αγώνα για ΣΣΕ και για αυξήσεις στους μισθούς μας σύμφωνα με τις ανάγκες μας, ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατίαΕνάντια και στην ξεκάθαρη απαξίωση της ζωής μας που συντελείται στο βωμό της εξασφάλισης μεγαλύτερης κερδοφορίας για τα αφεντικά, τα οποία επιδιώκουν με κάθε τρόπο να μην παρέχουν επαρκή μέτρα προστασίας, δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και επιβάλλουν συνθήκες υπερεντατικοποίησης.

Η κοινή και οριζόντια συντονισμένη δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι βασικός όρος, προκειμένου να ενοποιήσουμε τις αντιστάσεις που υπάρχουν σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε εργασιακό κλάδο και να ισχυροποιήσουμε τις μάχες μας απέναντι στην ολοένα και οξυνόμενη επίθεση που δεχόμαστε από τον κόσμο των αφεντικών. Η αλληλεγγύη, η ενότητα στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων μας και η κοινή δράση είναι αναγκαίοι όροιόχι μόνο απέναντι στα σχέδια της εκάστοτε κυβέρνησης και των εργοδοτών, που, παρά τους όποιους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς τους, πάντοτε συσπειρώνονται όταν πρόκειται να αυξήσουν την κερδοφορία τους μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά και ενάντια στον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και των όποιων άλλων αντίστοιχων φορέων. Ενάντια και στο κλίμα φόβου, ηττοπάθειάς, παραίτησης και κοινωνικού κανιβαλισμού που οι «από πάνω» μέσα από διάφορα κανάλια επιχειρούν να επιβάλλουν στις τάξεις μας. Ενάντια και στη λογική του συντεχνιασμού. Για εμάς είναι δεδομένο πως κάθε μάχη που δίνεται (και καθετί που κερδίζεται) σε έναν χώρο δουλειάς ή σε έναν εργασιακό κλάδο αποτελεί μάχη (και κατάκτηση) για όλο το εργατικό κίνημα.

Και βέβαια σε σχέση με το όλο ζήτημα των όρων δουλειάς με μηχανάκι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη: Υπό το βάρος των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών εργαζομένων αλλά και ως ξεκάθαρο αποτέλεσμα των αγώνων όλης της περασμένης περιόδου, τον περασμένο Δεκέμβρη το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε μια εγκύκλιο με τίτλο «Δράσεις για την προστασία των εργαζομένων σε εργασίες μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο» σύμφωνα με την οποία προκύπτει ξεκάθαρη υποχρέωση για την κάθε εταιρία κάθε κλάδου, ανάμεσα σε πολλά άλλα, να παρέχει αυτή μηχανάκι (μαζί και όλα τα έξοδα συντήρησης, μετακίνησης,…) καθώς και μέσα ατομικής προστασίας στο προσωπικό της που απασχολείται σε σχετικές θέσεις εργασίας. Βάσει αυτού κι έχοντας έτσι πραγματοποιήσει ένα σημαντικό βήμα για τη νομοθετική κατοχύρωση των στοιχειωδών δικαιωμάτων μας, καλούμαστε να δώσουμε συνέχεια στον αγώνα μας για την …εφαρμογή του νόμου! Βασιζόμενοι-ες πάντοτε στη συλλογική δύναμή που έχουμε μέσα από τη δράση των σωματείων μας και την κάθε συναδελφική συσπείρωση που μπορούμε να διαμορφώσουμε μέσα στους χώρους δουλειάς μας, να αναγκάσουμε τους εργοδότες, να μας παρέχουν τα όσα δικαιούμαστε.

Σημειώνουμε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα ως Σύλλογος είχαμε προχωρήσει στην οργάνωση μιας ειδικής συνάντησης – συζήτησης, για να κουβεντιάσουμε για τα ιδιαίτερα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου μας με μηχανάκι. Μέσα από μια αντίστοιχη συνάντηση, με συμμετοχή και όσο το δυνατό πιο πολλών συναδέλφων που εργάζονται με μηχανάκι, καθώς και στις προσεχείς γενικές συνελεύσεις μας, θα έχουμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε από κοινού τα επόμενα σχετικά αγωνιστικά βήματά μας. Για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και καλύτερων όρων εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς. Καθώς και για να συντονίσουμε τις μάχες μας αυτές με το σύνολο των εργαζομένων και από άλλους κλάδους.

Τέλος, όπως στις δικές μας κλαδικές απεργίες ζητάμε από το αναγνωστικό κοινό να μην αγοράζει βιβλία, έτσι και τώρα καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μας να στηρίξουμε έμπρακτα την απεργία των courier – delivery – εξωτερικών υπαλλήλων μέσα και από τη συνειδητή απόφασή μας να μην παραγγείλουμε τίποτα στις 11 Απρίλη.

Καλούμε τόσο τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που εργάζονται με μηχανάκι στο κλάδο μας, όσο και το σύνολο των συναδέλφων μας, να συσπειρωθούμε στο Σύλλογό μας, για να δυναμώσουμε τις μάχες μας τόσο για τα ιδιαίτερα ζητήματα της δουλειάς με μηχανάκι όσο και για το σύνολο των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων, για τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537 & 6980182255 | [email protected]https://bookworker.wordpress.com

* Μάλιστα, μπροστά μας, στις 11 και 12 Απρίλη 2019, έχουμε ένα ακόμα σημαντικό σταθμό για το δυνάμωμα του Συλλόγου μας και για τη συνέχιση των αγώνων μας: Να συμμετέχουμε όλοι και όλες στις εκλογές του Συλλόγου μας! [Πέμπτη 11/4 και Παρασκευή 12/4, 9.30πμ-9.30μμ, στα γραφεία μας – Λόντου 6, Εξάρχεια]

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ:
Στο σημείο αυτό ξαναθυμίζουμε κάποια στοιχειώδη πράγματα είχαν κερδηθεί και καταγραφεί στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) για το χώρο του Βιβλίου. Όχι ως απλή αναφορά σε «περασμένα μεγαλεία», αλλά για να τονίσουμε την υπαρκτή δυνατότητά μας μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση να αποσπάμε νίκες και κατακτήσεις. Στην Κλαδική ΣΣΕ που είχαμε υπογράψει το 2008 καταφέραμε οι διανομείς-courier να κατοχυρωθούν ως ξεχωριστή ειδικότητα του κλάδου. Μέχρι τότε εντάσσονταν στη γενική κατηγορία «κλητήρες», ή δηλώνονταν ως υπάλληλοι γραφείου. Στην καινούρια -τότε- ειδικότητα κατοχυρώθηκαν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ειδικότητα του υπαλλήλου γραφείου με βάση την προϋπηρεσία τους. Επίσης, οι εταιρίες που απασχολούσαν εργαζόμενους με δίκυκλα σε εξωτερικές εργασίες υποχρεώνονταν να αγοράζουν οι ίδιες και να συντηρούν τα δίκυκλα, να καταβάλλουν όλα τα έξοδα για τέλη κυκλοφορίας, καύσιμα, ανταλλακτικά, σέρβις κ.λπ., να πληρώνουν όλες τις κλήσεις για παράνομη στάθμευση, να αγοράζουν οι ίδιες και να χορηγούν στον εργαζόμενο εξοπλισμό προστασίας (αδιάβροχο – αντιανεμικό μπουφάν, αδιάβροχο παντελόνι, αδιάβροχες μπότες, γάντια, κράνος κ.λπ.). Τέλος, απαγορευόταν οι εργαζόμενοι με δίκυκλο να απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38°C ή πέφτει κάτω από τους 5°C (δηλαδή σε συνθήκες καύσωνα ή συνθήκες χιονιά και παγετού). Φυσικά, ούτε τότε –πολύ περισσότερο σήμερα− το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω περιλήφθηκαν στην Κλαδική ΣΣΕ δεν σημαίνει ότι έγιναν και πραγματικότητα για όλο τον κλάδο. Αυτό ήταν και είναι κάθε φορά κάτι που διακυβεύεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς και καθεμία από τις κατακτήσεις της σύμβασης εφαρμόστηκε στο βαθμό που έγινε απαίτηση και διεκδίκηση και των ίδιων των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς.