Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας: O Kώστας Σακκάς σε εξαίρεση

0
939

Λάβαμε 12/11/2020 από Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΚΚΑΣ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΣH

Πρώτη εξαίρεση: Από την πρώτη μέρα του lockdown δηλαδή της καθολικής απαγόρευσης των μετακινήσεων συνευρέσεων και της κοινωνικής αποστασιοποίησης η διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού αποφασίζει τη μεταγωγή του κρατουμένου Κώστα Σακκά στις φυλακές της Νιγρίτας!!!

Πράγματι στις 7/11 τα ξημερώματα απάγεται και μεταφέρεται στις φυλακές της Νιγρίτας. Μιλάμε για απαγωγή διότι όχι μόνο δεν συντρέχει λόγος μεταγωγής αλλά γίνεται παρά και ενάντια σε κάθε νομιμοποίηση. Αλλά σε συνθήκες κορονοιού μετατρέπει τον κρατούμενο σε θανατοποινίτη και το κράτος σε “συμμορία” εφαρμόζοντας με ανορθολογικό τρόπο ποινικό δίκαιο του εχθρού.

“Στη φυλακή νιώθουμε σαν μελλοθάνατοι“. Αυτή η κραυγή ακούγεται από τους αόρατους και τις αόρατες στις φυλακές της χώρας και όχι μόνο, αφού σε όλο τον κόσμο ξεσπούν εξεγέρσεις για το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια, από την Ιταλία μέχρι την Κολομβία και από το Ιράν μέχρι τη Βραζιλία. Η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές ήταν και πριν την πανδημία άθλια: υπερπληθυσμός, μηδενική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνθήκες καθαριότητας που συνιστούν υγειονομική βόμβα. Οι κρατούμενοι/ες νιώθουν ότι μετατρέπονται σε θανατοποινίτες εν μέσω της πανδημίας Covid-19, αφού αν ο ιός μεταφερθεί στις φυλακές θα εξαπλωθεί ραγδαία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων κρατουμένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με έκθεσή του στις 23 Μαρτίου εφιστά την προσοχή στις κυβερνήσεις ειδικά για τα κέντρα κράτησης, όσον αφορά τις υγειονομικές συνθήκες, αλλά και τις ατομικές ελευθερίες, χωρίς διακρίσεις εξαιτίας της ιδιότητας του κρατουμένου. Όλα αυτά το ελληνικό κράτος η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών καθώς και η κ. Μαρία Στέφη (Διευθύντρια του Κορυδαλλού) τα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια.

Δεύτερη εξαίρεση: Η μεταγωγή του κρατούμενου στον Κορυδαλλό έγινε για λόγους σπουδών με νόμους που η ίδια η κυβέρνηση αποφάσισε. Η Κ.Ε.Μ. συνεδρίασε και αποφάσισε , την μεταγωγή του κρατουμένου στον Κορυδαλλού για λόγους σπουδών. Εντολή που διάταξε η Κ.Ε.Μ. λαμβάνοντας υπόψη της την απόφαση του μονομελούς κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης το οποίο στις 16/9, αναγνώρισε το ελαφρυντικό για την προσπάθεια που έκανε ο κρατούμενος μέσα από τη φυλακή, να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις και να πετύχει την εισαγωγή μου στην Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας και η οποία σχολή απέχει 5 ώρες από τις φυλακές της Νιγρίτας. Να σημειώσουμε ότι ο κρατούμενος έχει αιτηθεί την μεταγραφή του στη Γεωπονική και είναι σίγουρο ότι θα μεταγραφεί διότι η Γεωπονική δέχεται μεταγραφές μόνο από την αντίστοιχη της Ορεστιάδας, και η οποία απέχει μισή ώρα από τον Κορυδαλλό. Ταυτόχρονα διεξάγει και την πρακτική του για το ΙΕΚ Γραφιστικής που ολοκλήρωσε και εκεί τις σπουδές του.

Οι Νόμοι για τους σπουδαστές κρατούμενους υπάρχουν και εμείς τους ξέρουμε. Η κ. Σοφία Νικολάου τους έχει υπογράψει λόγω της θέσης της στην “αντεγκληματική” του Υπουργείου Δικαιοσύνης σαν Γ.Γ . Τους έχει διαβάσει όμως; Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν μπορούμε να βοηθήσουμε.

Μήπως κ. Νικολάου η εκτός νόμου συμπεριφορά στον κρατούμενο Κώστα Σακκά γίνεται επειδή είναι αναρχικός; Μήπως εφαρμόζεται πάνω του το Ποινικό Δίκαιο του Εχθρού;

O κρατούμενος Κώστας Σακκάς απέναντι σε αυτή την κατάσταση και στην καφκική ατμόσφαιρα που βιώνει με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο αποφάσισε:

“Από τις 9/11 ξεκινάω απεργία πείνας και στις 14/11 θα συνεχίσω με απεργία δίψας.”

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

  • Μαζικές αποφυλακίσεις (πέρα από ειδεχθή εγκλήματα), με προτεραιότητα σε ανοσοκατεσταλμένους/ες, ευπαθείς ομάδες
  • Διακοπή προσωρινής κράτησης ως το δικαστήριο ή έως το τέλος της πανδημίας (με βάση το κατηγορητήριο)
  • Πρόβλεψη ειδικού χώρου για κρατούμενους που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης και οροθετικούς.
  • Χορήγηση αδειών σε υπαλλήλους που παρουσιάζουν συμπτώματα (έστω και ελαφρά) ίωσης, όπως ισχύει για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
  • Απολύμανση όλων των φυλακών και δωρεάν διάθεση μέσων ατομικής προστασίας(Μάσκες, Γάντια, Αντισηπτικά)
  • Να δοθεί προτεραιότητα σε κρατούμενες/ους και υπαλλήλους των φυλακών στην εξέταση για τη διάγνωση του κορονοϊού.

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας