Ανάρτηση πανό, στην πεζογέφυρα της λεωφ. Καρέα και Κατεχάκη

0
1199

Λάβαμε 05/01/2021

Ανάρτηση πανό, στην πεζογέφυρα της λεωφ. Καρέα και Κατεχάκη, για την αποσυμφόρηση των φυλακών και την Σ.Νικολάου.

Η Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές τις τελευταίες μέρες προχώρησε στην ανάρτηση γιγαντοπανό σχετικά με την αποσυμφόρηση των φυλακών. Η ανάρτηση έγινε στην πεζογέφυρα που βρίσκεται στην συμβολή της λεωφόρου Καρέα με την λεωφόρο Κατεχάκη.

Η φυλακή, αποτελώντας βασικό πυλώνα του ποινικού συστήματος, έχει ξεκάθαρα τιμωρητικό και εκδικητικό χαρακτήρα και ανέκαθεν αποτελούσε αποθήκη ανθρώπων β’ κατηγορίας χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα. Κάθε κατάκτηση που κερδήθηκε από μεριάς των κρατουμένων ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, όπως επίσης και η διατήρησή τους ήταν σημείο διαρκούς αντιπαράθεσης με το κράτος.

Αυτή την περίοδο όπου τα κρούσματα του covid 19 μέσα στις φυλακές είναι 100αδες η ανυπαρξία υγειονομικών μέτρων , ο συνωστισμός σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα λόγω ότι η αποσυμφόρηση των φυλακών έμεινε στα χαρτιά για πολιτικές σκοπιμότητες και ακροδεξιές επιλογές, δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες για εκατόμβες ανθρώπινων ζωών ανάμεσα στους κρατούμενους. Στις φυλακές των Διαβατών ήδη 3 κρατούμενοι έχουν χάσει την ζωή τους. Όπου εμφανίζονται κρούσματα σε φυλακές το Υπουργείο, η διεύθυνση με την συνενοχή του ΕΟΔΥ εφαρμόζουν ένα και μοναδικό μέτρο, αυτό της απομόνωσης των κρουσμάτων σε θαλάμους στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο και χωρίς καμία απολύτως υγειονομική φροντίδα.

Οι ζωές των φυλακισμένων μετράνε

Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών

Συνέλευση Αλληλεγγύης
στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές


Ακολουθεί απόσπασμα από κείμενο της συνέλευσης:

Οι ζωές των φυλακισμένων μετράνε

Μετράμε σχεδόν ένα χρόνο από την αρχή του ξεσπάσματος της παγκόσμιας πανδημίας της νόσου covid-19.

Αρκετές χώρες αναγκάστηκαν να προβούν σε μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης της επιδημίας σε πιο ευάλωτες μερίδες του πληθυσμού όπως οι κρατούμενοι, ειδικά μετά από ένα ντόμινο εξεγέρσεων σε φυλακές, που σε ορισμένες εκ των περιπτώσεων είχε ως απολογισμό νεκρούς και τραυματίες. Το βασικότερο από αυτά ήταν η αποσυμφόρηση. Τέτοια μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία η Κύπρος και άλλες αλλά και σε ΗΠΑ και Καναδά καθώς και σε χώρες θεωρούμενες πιο σκληρές στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως η Τουρκία, το Σουδάν και το Ιράν.

η Ελλάδα κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση. Ενώ αρχικά υπήρχε προφορική δέσμευση μέσω της προϊσταμένης της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου για λήψη μέτρων έστω μερικής αποσυμφόρησης, το βάρος των μέτρων έπληξε αποκλειστικά το σύνολο του έγκλειστου πληθυσμού: διακοπές επισκεπτηρίων και αδειών, απαγόρευση λήψης τροφίμων και ρουχισμού από έξω ως προβλεπόταν και σκληρή καταστολή κάθε εστίας αντίδρασης και διαμαρτυρίας ( ξυλοδαρμός γυναικών κρατούμενων στη Θήβα από ΜΑΤ, εκδικητικές μεταγωγές ποινικών και πολιτικών κρατουμένων). Σταθερή πολιτική επιλογή της ΝΔ παραμένει η απομόνωση και ο περαιτέρω περιορισμός των κρατουμένων αντί της αποσυμφόρησης των φυλακών.

Όλα αυτά σε μία χώρα που αντιμετωπίζει έτσι κι αλλιώς διαρκές ζήτημα υπερπληθυσμού στις φυλακές.

Ο λόγος που εμμένει η σημερινή κυβέρνηση να μην προχωράει σε μέτρα αποσυμφόρησης στις φυλακές, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μόνο ευρωπαϊκή και διεθνής οδηγία αλλά και υπόκειται και στις οδηγίες της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας για την αποφυγή συνωστισμού δεν είναι τυχαίος. Η πολιτική παράταξη της ΝΔ έχει επιλέξει να τεθεί πρωτοπορία των πιο συντηρητικών και αντιδραστικών κοινωνικών κομματιών προσπαθώντας να ασκεί μια πολιτική διαρκούς εξευμενισμού τους. Κομμάτι αυτής της πολιτικής είναι και η σκλήρυνση του καθεστώτος κράτησης και εγκλεισμού, κάτι που φυσικά δε ευνοεί μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών ακόμα και σε καταστάσεις επείγουσες όπως το ξέσπασμα μιας υγειονομικής κρίσης του επιπέδου της νόσου covid19.

Για μας είναι αναμενόμενο μια κυβέρνηση που έχει επιλέξει να κινηθεί αυστηρά πάνω σε συντηρητικές ατζέντες προκειμένου να ικανοποιεί συγκεκριμένα ακροατήρια να έχει μια τέτοια στάση.Χαρακτηριστική όμως είναι και η σιωπή όλων εκείνων των αρμόδιων φορέων που λόγω επαγγελματικής θέσης, αλλά και ηθικής δεοντολογίας, έχουν χρέος να τοποθετηθούν ως προς τον κίνδυνο που διατρέχει μια τόσο ευάλωτη κατηγορία πληθυσμού που παραμένει – λόγω ακούσιου συνωστισμού- εκτεθειμένη στην έκθεση της νόσου.

Η αλληλεγγύη μας λοιπόν στον πληθυσμό εκείνο που λόγω θέσης υφίσταται, σε μια μόνιμη συνθήκη εξαίρεσης, το πλεόνασμα της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος είναι για μας αδιαπραγμάτευτη, και τίθεται σε μια άλλη βάση. Στη βάση της αναγκαιότητας να αναδείξουμε ότι οι ζωές του έγκλειστου πληθυσμού δεν είναι αναλώσιμες αλλά είναι και αυτές ζωές που μετράνε. Ζωές που αξίζει να βιωθούν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ζωές που τίθενται σε κίνδυνο λόγω κυβερνητικών επιλογών και ελλείψει αποτελεσματικών πιέσεων από τα κάτω για δραστικά μέτρα προστασίας τους.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΩΡΑ

Συνέλευση Αλληλεγγύης
στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές