Αναλυτική ενημέρωση για την παρέμβαση στα Βίλια

0
610

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου περίπου 90 μετανάστες στην πλειοψηφία τους οικογένειες, στέλνονται από τον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) να φιλοξενηθούν στα Βίλια και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Βερόρι.

Λίγη ώρα μετά την άφιξή τους, φασιστοειδή που είχαν συγκεντρωθεί στο δημαρχείο, με τις ευλογίες αλλά και την συμμετοχή των τοπικών αρχόντων κατευθύνονται προς το ξενοδοχείο και επιτίθενται στους πρόσφυγες. Σπάνε τα τζάμια της εισόδου, πετάνε κροτίδες και καπνογόνα ενώ δεν διστάζουν να εισέλθουν στο δωμάτιο μιας οικογένειας σπάζοντας την πόρτα με έναν πυροσβεστήρα.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίθεσης, είναι παρούσα η δήμαρχος Γιάννα Κριεκούκη, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και ο υποψήφιος δήμαρχος με την Νέα Δημοκρατία Γιώργος Δρίκος.

Την επόμενη ημέρα ανακοινώνεται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στην περιοχή των Βιλίων για να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, με σκοπό την εκδίωξη των προσφύγων. Κατά την διάρκεια του συμβουλίου δεν γίνεται η παραμικρή νύξη για την χτεσινή επίθεση, παρά μόνο από έναν δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ που αναρωτιέται αν θα καταδικαστεί η επίθεση στους πρόσφυγες. Αυτή η δήλωσή του ήταν αρκετή, για να του επιτεθούν και να τον γρονθοκοπήσουν οι ξενοφοβικοί -ρατσιστές κάτοικοι, που ανάμεσά τους είχαν και οργανωμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, (βλέπε Βαλεντίνο Πέρδικα) μέχρι να επέμβει η αστυνομία και να τον διασώσει.

Ακόμα και σε αυτό το βίαιο περιστατικό η αποδοχή από την Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους είναι καθολική, επικροτώντας μάλιστα την ενέργεια. Από τα παραπάνω πρέπει να αντιληφθούμε ότι όταν οι εξουσιαστές καταδικάζουν την βία γενικά και αόριστα, μιλάνε για την βία των καταπιεσμένων απέναντι στους καταπιεστές τους, ενώ όταν τους συμφέρει η βία που ασκείται, πετάνε την σκούφια τους από την χαρά τους.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από το τοπικό κίνημα, το οποίο αποφάσισε να αντιδράσει άμεσα. Το απόγευμα της Τρίτης 19 Μαρτίου πάνω από 30 σύντροφοι παρεμβαίνουν δυναμικά στο δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας Ειδυλλίας και καθιστούν σαφές ότι χέρι που θα απλώνεται σε πρόσφυγες θα κόβεται.

Υπό τον προστασία της αστυνομίας και απέναντι σε ανυπεράσπιστους πρόσφυγες, η μαγκιά των παραπάνω τοπικών αρχόντων ξεχείλιζε, ενώ απέναντι στους συντρόφους, η σιωπή και ο πανικός τους ήταν ενδεικτικά της θρασυδειλίας τους.

Η παραπάνω δράση ήταν μια πρώτη απάντηση του κινήματος, που σαν συνέχεια θεώρησε επιτακτική την ανάγκη για παρέμβαση στα Βίλια και την επικοινωνία με τους πρόσφυγες.

Αποφασίστηκε λοιπόν πως το Σάββατο 23 του μηνός, αφού έρθουμε σε επαφή με συντρόφους από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας που επίσης τους απασχολούσε το ζήτημα, θα παρέμβουμε στα Βίλια Αττικής με κύριο σκοπό την επικοινωνία με τους πρόσφυγες ώστε να αντιληφθούμε καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούν. Έτσι το πρωί του Σαββάτου 41 σύντροφοι με μισθωμένο λεωφορείο και γύρω στους 15 με προσωπικά οχήματα προσπάθησαν να προσεγγίσουν το μέρος της παρέμβασης.

Το όργιο της καταστολής που εξελίχτηκε εκείνη την ημέρα ξεκίνησε αρχικά με την αναχώρηση του πούλμαν από περιοχή της Αθήνας, όπου η αστυνομία άρχισε να κάνει τις πρώτες εξακριβώσεις σε συντρόφους.

Στην συνέχεια αφού το πούλμαν έφτασε στο ύψος της εισόδου της Μάνδρας ένας στρατός από κάθε λογής μπάτσους το ακινητοποίησε. Αρχικά η αστυνομία ανέφερε πως θα γίνει ένας τυπικός έλεγχος και θα συνεχίσουμε την διαδρομή μας, πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

Όσο περνούσε η ώρα κατέφθαναν περισσότερες κλούβες, τζιπ, ασφαλίτικα, και ομάδες Δίας, οι οποίοι έψαχναν τους συντρόφους και μετέπειτα τους επιβίβαζαν στις κλούβες. Παραμείναμε ακινητοποιημένοι για παραπάνω από δύο ώρες χωρίς να ξέρουμε που θα μας πάνε, ώσπου μας ανακοίνωσαν ότι θα μεταφερθούμε στην ΓΑΔΑ.

Έπειτα με μια χολιγουντιανού τύπου μεταγωγή, με κλειστούς δρόμους, αναμμένους φάρους, και ένα τεράστιο κομβόι μπάτσων μεταφερθήκαμε σε χρόνο ρεκόρ στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Εκεί μας έγιναν εξακριβώσεις οι οποίες καθυστερούσαν επιτηδευμένα και οι τελευταίοι σύντροφοι αφέθηκαν γύρω στις 7 μισή το απόγευμα, ενώ είχαμε προσαχθεί από τις 12 το μεσημέρι.

Η παραπάνω επιχείρηση είναι σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα, μιας και μια απλή παρέμβαση αποτράπηκε με ολοκληρωτικό τρόπο, ενώ η αστυνομία γνώριζε πως δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος. Μάλιστα δηλώθηκε ανοιχτά από τις κατασταλτικές δυνάμεις ότι σκοπός τους είναι να μην μας αφήσουν να φτάσουμε στα Βίλια και ότι οι εξακριβώσεις και οι προσαγωγές είναι η πρόφαση για την ακύρωση της δράσης μας.

Από τον εξονυχιστικό έλεγχο στο λεωφορείο αλλά και τους σωματικούς ελέγχους στους συντρόφους δεν υπήρξε κανένα εύρημα που να δικαιολογεί την συγκεκριμένη επιχείρηση παρά μόνο η εξυπηρέτηση της πολιτικής ατζέντας των εξουσιαστών.

Τα παραπάνω δεν τα αναφέρουμε με σκοπό να δηλώσουμε νομιμόφρονες ή οτιδήποτε ανάλογο, αλλά για να κατανοήσουμε ότι για την καταστολή ευθύνεται αποκλειστικά η εξουσία και δεν προκαλείτε από την ένταση της δράσης του κινήματος.

Το δεύτερο σκέλος της καταστολής ήταν το κλίμα τρομοκρατίας και παραπληροφόρησης που προσπάθησαν να εγκαθιδρύσουν στις τοπικές κοινωνίες αυτές τις μέρες, διάφορα ακροδεξιά παπαγαλάκια, δημαρχαίοι αλλά και η αστυνομία.

Η δράση του Σαββάτου μπορεί να μη ήταν ανακοινωμένη διαδικτυακά αλλά δεν ήταν προϊόν μιας κλειστής διαδικασίας, κάτω από άκρα μυστικότητα όπως θέλουν κάποιοι να την παρουσιάζουν, οπότε λογικό ήταν να φτάσει και στα αυτιά της αστυνομίας και των εμπλεκόμενων στο πογκρόμ.

Στο χωριό των Βιλίων, αστυνομικοί έλεγαν σε κόσμο ότι θα έρθουν ετοιμοπόλεμοι αναρχικοί, προτρέποντας μάλιστα μερικούς συμμετέχοντες στο πογκρόμ να εγκαταλείψουν το χωριό την ημέρα της παρέμβασης. Εντυπωσιακό ήταν πως η αστυνομία, ντόπιοι και μη παπαγάλοι, την ημέρα της παρέμβασης διέδιδαν επίμονα πως είμαστε η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε να πούμε πως ο Ρουβίκωνας ουδέποτε συμμετείχε στην συνδιαμόρφωση, καθώς και την ίδια την δράση, και ότι τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προσαγωγές 4 μελών του ανάμεσά μας είναι ράδιο αρβύλα, που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

Αν και έχει ειπωθεί χίλιες φορές στο παρελθόν, πρέπει να αναφερθεί ξανά η αγαστή συνεργασία της αστυνομίας με τους φασίστες και το μένος απέναντι στο αντιφασιστικό κίνημα, γεγονός που δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη φυσικά αλλά πρέπει να αναδεικνύεται.

Οι φασίστες ανακοίνωναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επικείμενη επίθεση, γρονθοκοπούσαν δημοτικό σύμβουλο μπροστά στην αστυνομία και δεν έγινε ούτε μισή προσαγωγή, ενώ στην αντίπερα όχθη οι αλληλέγγυοι είχαν την αντιμετώπιση που αναφέρθηκε παραπάνω.

Τέλος, έχουμε να πούμε πως εμείς θα συνεχίσουμε τις πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καμία κατασταλτική μεθόδευση δεν μας αποθαρρύνει. Τα φασιστοειδή που έχουν τρομοκρατηθεί και δηλώνουν πως δεν θα κάνουν τίποτα ανάλογο στο μέλλον είναι μια καλή αρχή, μέχρι την ολοκληρωτική εξάλειψη ανάλογων συμπεριφορών.

Ποντάρουμε επίσης στην δημιουργία συντροφικών σχέσεων με το υγιές κομμάτι κατοίκων στα Βίλια που στάθηκαν δίπλα στους κατατρεγμένους, και σε κοινές δράσεις μαζί τους στο μέλλον.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ.

Σύντροφοι, συντρόφισσες, αντιφασίστες,αντιφασίστριες.

via athens.indymedia.org