Ανακοίνωση της Βιομηχανικής Ένωσης Εργαζομένων στον Τουρισμό

0
892

Λάβαμε 22/10/2019

Ανακοίνωση της Βιομηχανικής Ένωσης Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό (της διεθνούς ένωσης εργαζομένων Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου – IWW)

Στις 29 Μαϊου δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο η απόφαση του Υπουργού Τουρισμού σύμφωνα με την οποία κατά το εκπαιδευτικό έτος 2019-2020 θα υλοποιηθούν στο Ναύπλιο από το ΙΕΚ Πελοποννήσου ταχύρρυθμα τμήματα μετεκπαίδευσης τουριστικών επαγγελμάτων.

Με την επιτυχή παρακολούθηση και φοίτηση των τμημάτων αυτών και την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις οι συνάδελφοι ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στον επισιτισμό που σήμερα είναι εμπειροτέχνες αποκτάνε Δίπλωμα Μετεκπαίδευσης και υπαλληλική ιδιότητα κατοχυρώνοντας επαγγελματικά δικαιώματα του ν. 1077/1980 και ν. 2112/1920 (Α’ 67). Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση 10 % στις αποδοχές τους.

Ωστόσο εξαιτίας των εκλογών δεν δημοσιεύθηκε η σχετική προκήρυξη μέσα στον Ιούλιο όπως συνέβη πέρυσι. Στις 26 Ιουλίου συνάδελφοί μας μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού συναντήθηκαν με τον  υπουργό κ. Θεοχάρη και τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Κόνσολα. Σε αυτή τη συνάντηση ο υπουργός και ο υφυπουργός δεσμεύθηκαν ότι τα προγράμματα μετεκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν. Εν συνεχεία στις 5 Αυγούστου  ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή για τις διατάξεις του Υπουργείου Τουρισμού στο νόμο για το επιτελικό κράτος αναφέρθηκε στα τμήματα μετεκπαίδευσης των εργαζομένων του Τουρισμού και χαρακτήρισε ως κατεπείγον το να χρηματοδοτηθούν και να ξεκινήσουν από Σεπτέμβρη.

Ο Σεπτέμβρης πέρασε και κοντεύει πλέον να περάσει και ο Οκτώβρης και η προκήρυξη για την έναρξη των τμημάτων μετεκπαίδευσης δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η φοίτηση θα συμπέσει με την έναρξη της σεζόν και έτσι η παρακολούθηση θα είναι δυσκολότερη για μεγάλο μέρος συναδέλφων που έχουν ανάγκη να τα παρακολουθήσουν ώστε να κατοχυρώσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Ενώ άλλα σωματεία των συναδέλφων μας όπως το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηλείας, Ηρακλείου και Καλαμάτας έχουνε στείλει επανειλημμένως επιστολές στον Υπουργό ασκώντας πίεση για να μην αθετήσει την δέσμευσή του, επισημαίνοντας την μεγάλη σημασία του θεσμού αυτού για όλους τους εμπειροτέχνες συναδέλφους, δυστυχώς το Σωματείο Καφεζυθεστιατορίων – Ξενοδοχείων Ναυπλίου δεν φαίνεται να κινητοποιείται για να πιέσει το Υπουργείο.

Εμείς ως Βιομηχανική Ένωση Εργαζομένων στον τουρισμό και το Επισιτισμό (IU 640) των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου (IWW) καλούμε όλους τους συναδέλφους να δράσουν άμεσα εγκαλώντας το σωματείο αλλά και το Εργατικό Κέντρο προκειμένου να μας εξηγήσουνε με δημόσια ανακοίνωσή τους ποιες κινήσεις έχουν κάνει μέχρι στιγμής για να μην αναβληθούν αυτά τα τμήματα τη φετινή χρονιά.

Πρέπει όλοι οι συνάδελφοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό στο Ναύπλιο που είναι μέλη του σωματείου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ζητήσουμε το λόγο σε αυτούς που μας αντιπροσωπεύουν. Εάν δεν έχουνε κάνει τίποτα μέχρι σήμερα τουλάχιστον να στείλουν σχετική επιστολή στο Υπουργείο και να την δημοσιεύσουν άμεσα προς ενημέρωση όλων των μελών του σωματείου.

Επίσης καλούμε όλους τους συναδέλφους στα ξενοδοχεία, στους φούρνους, στις ταβέρνες και τις καφετέριες να στηρίξουνε το θεσμό της μετεκπαίδευσης. Μόλις βγει η προκήρυξη να κάνουνε όλοι αιτήσεις. Ακόμη και οι συνάδελφοι αρτοποιοί μπορούν να πιέσουν ώστε να βγει  αν όχι τη φετινή χρονιά τουλάχιστον την επερχόμενη τμήμα μετεκπαίδευση και για την δική τους ειδίκευση. Είναι ευρέως γνωστό ότι μεγάλο μέρος των συναδέλφων στου φούρνους είναι εμπειροτέχνες με χρόνια προυπηρεσία. Μπορούν επομένως με αυτά τα τμήματα να διεκδικήσουν αύξηση και το κυριότερο καλύτερη κατάρτιση πάνω στο αντικείμενό τους εντελώς δωρεάν.

Κανείς συνάδελφος να μην μένει ανειδίκευτος. Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι το πρώτο βήμα για να πετύχει κανείς την βελτίωση των όρων με τους οποίους εργάζεται. Όμως τέτοιου είδους θεσμοί όπως ακριβώς και οι κλαδικές μας συμβάσεις δεν είναι δυνατόν να προστατευτούν εάν δεν κινητοποιηθούμε όλα τα μέλη του σωματείου. Μέχρι σήμερα στην περιοχή μας παρατηρείται δυστυχώς το φαινόμενο στο σωματείο και το Εργατικό Κέντρο να παραμένουν για χρόνια τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα και αναπόφευκτα την δημιουργία δημοσιοϋπαλληλιστικης νοοτροπίας μέσα στο συνδικαλισμό. Αυτό είναι έλλειψη δημοκρατίας. Μόνο με την άμεση συμμετοχή μας και την πίεση από τα κάτω μπορεί να αλλάξει αυτό.

Ειδικά σήμερα που στις περισσότερες επιχειρήσεις επικρατεί η υποδηλωμένη εργασία και απειλείται η πλήρης απασχόληση είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι οι συνάδελφοι ότι αυτά τα προγράμματα μετεκπαίδευσης είναι μια σανίδα σωτηρίας. Είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε για την υποστήριξη των ανειδίκευτων συναδέλφων με κύριο στόχο την κατάρτισή τους και την διεκδίκηση καλύτερης αμοιβής. Οπως είχανε επισημάνει στις  31 Οκτωβρίου στο Άργος όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου με θέμα “Η εκπαίδευση εποχικός απασχολούμενων σε μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις” ένα από τα βασικότερα προβλήματα του τουριστικού κλάδου στην Πελοπόννησο είναι το πολύ χαμηλό επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης των υπαλλήλων. Αυτό ήταν ανέκαθεν για τα σωματεία πρωτεύον ζήτημα. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουνε ότι τα σωματεία και τα εργατικά κέντρα ιδρυθήκανε ακριβώς για αυτό το λόγο. Οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι παλαιότερα οργανωμένοι στις αδελφότητες και μετέπειτα στα συνδικάτα πάντα επικαλούνταν την ηθική της ποιοτικής εργασίας. Παρόλα αυτά έρχονταν στους χώρους εργασίας σε σύγκρουση με την εργοδοτική νοοτροπία που θέλει γρήγορο και εύκολο κέρδος μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ποιότητα της προσφερόμενης υπηρεσίας. Κατά κανόνα στο παρελθόν οι εργοδότες υποτιμούσαν πάντα την εξειδικευμένη εργασία  με απώτερο στόχο να συμπιέζεται και το εργατικό κόστος προς τα κάτω.  Η θεσμοθέτηση λοιπόν των τμημάτων μετεκπαίδευσης είναι μια δικλίδα ασφαλείας ώστε τέτοιου είδους οπισθοδρομικές νοοτροπίες να αρχίσουν πλέον να εκλείπουν. Είναι χρέος όλων των συναδέλφων να φροντίσουν για την καθιέρωσή τους.

Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW)

Βιομηχανική Ένωση Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό (IU 640)

[email protected]