Ανακοίνωση (& πανό) μπροστά στην απεργία ενάντια στο ν/σ Χατζηδάκη

Λάβαμε 08/06/2021 από prwterganenotia.wordpress.com

Πανό που αναρτήσαμε στη Δάφνη στις 2/6 παράλληλα με αφισοκόλληση και μοίρασμα ανακοινώσεων (που κάναμε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην καμπάνια «Υγεία χωρίς αποκλεισμούς»):

Ανακοίνωση μπροστά στην απεργία (…ή και στις απεργίες) ενάντια στο ν/σ Χατζηδάκη και για τις καθημερινές μάχες μας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη/Βρούτση: Πλησιάζει η στιγμή που η ελληνική βουλή θα επικυρώσει τις χρόνιες επιθυμίες των εργοδοτών για το πώς συμφωνείται, παρέχεται και (δεν…) πληρώνεται η μισθωτή εργασία. Επιθυμίες που σε μεγάλο βαθμό τίθονταν σε εφαρμογή άτυπα, παράτυπα και εκβιαστικά σε βάρος των εργαζομένων αρκετό καιρό τώρα με προφάσεις κάθε φορά την τρόικα, την κρίση, την πανδημία, τον εξευρωπαϊσμό μας ή ό,τι άλλο σκέφτονταν το δαιμόνιο μυαλό των αφεντικών μας. Συνολικά, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη εντάσσεται σε μια γενικότερη ορμητική κίνηση του κεφαλαίου που επιβάλει πιο πολλή, πιο φτηνή και πιο ευέλικτη εργασία μακριά από τις «αγκυλώσεις» των δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων, του συνδικαλισμού και γενικά της αντίληψης ότι δεν ζούμε για να δουλεύουμε, αλλά το αντίθετο.

Εν συντομία καταγράφουμε μερικές συνέπειες που θα έχει η ψήφιση του νομοσχεδίου και η εφαρμογή του:

• Η «διευθέτηση ωραρίου» παρουσιάζεται από τους τεχνοκράτες ως μια εξέλιξη θετική για εμάς. Μας λένε ότι ο καθένας/καθεμία από εμάς με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας θα μπορεί να δουλεύει λιγότερο ή περισσότερο στη βάση μιας έγγραφης συμφωνίας με το αφεντικό. Ας ξεκινήσουμε από το βασικό: Ποιος/ποια πιστεύει ότι θα του ζητήσει το αφεντικό του να δουλέψει παραπάνω και μέσα στο κλίμα άτυπων ή και τυπικών απειλών και εκβιασμών θα πει όχι, αν δεν έχει «τις πλάτες» μιας συλλογικής σύμβασης ή ενός δυναμικού σωματείου; Λογικό επακόλουθο είναι το 8ώρο να καταργηθεί ολοκληρωτικά (όχι ότι τώρα δεν παραβιάζεται), να αυξηθούν οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, να κάνουν φτερά οι προσαυξήσεις υπερωρίας/υπερεργασίας και αντ’ αυτών να παίρνουμε ρεπό και φυσικά περισσότερη δουλειά να βγαίνει από λιγότερα άτομα και μη μπορώντας να πούμε και κουβέντα. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι το όχημα με το οποίο παρακάμπτονται οριστικά οι συλλογικές συμβάσεις και αυξάνονται οι ώρες εργασίας όντας παράλληλα και πιο φτηνές! 3 σε 1 δηλαδή.
  • Το όριο των νόμιμων υπερωριών (που μπορούν να επιβληθούν εναλλακτικά ή και συμπληρωματικά με την προαναφερόμενη διευθέτηση ωραρίου) αυξάνεται (150 από 120 ετησίως) ενώ η προσαύξηση για αυτές μειώνεται (+40% από +60% για την 121η ως την 15η).
  • Σπαστό ωράριο για τους part-timers. Δουλεύεις το πρωί  4 ώρες, πας και το απόγευμα επιπλέον ώρες (και μάλιστα με προσαύξηση μόλις 12%). Δεν φανταζόμασταν ακριβώς αυτό όταν λέγαν ότι η ευελιξία ευνοεί και τα 2 μέρη.
  • Κι ενώ με πρόσχημα την χασούρα από την επιχειρούνται και νέα χτυπήματα στην Κυριακάτικη αργία στο εμπόριο, με σχετική ρύθμιση στο νέο ν/σ θεσμοθετείται κατ’ εξαίρεση Κυριακάτικη απασχόληση και για περισσότερους κλάδους με απώτερο στόχο να συμβεί παντού. Άλλο ένα σχέδιο που υπηρετείται κοντά μια δεκαετία τώρα από δεξιά και αριστερά και με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη πάει ένα βήμα παραπέρα.
  • Τα σωματεία φακελώνονται στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. με στόχο την επιτήρηση τους από το κράτος, αλλά και εν δυνάμει και από τους εργοδότες. Καταλαβαίνουμε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφενός υπάρχει για να θέσει υπό έλεγχο τα πιο «απείθαρχα» και ακηδεμόνευτα σωματεία και τα ενεργά μέλη τους και αφετέρου για να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους κοινωνικών αναταραχών όταν θα χρειαστεί το κράτος να βάλει στη θέση του σωματεία που «τραβάνε το σχοινί».
  • Με κάποιες γελοίες διατάξεις εφαρμόζονται επιπλέον «πρέπει» και «δεν πρέπει» για την κήρυξη απεργιών δημιουργώντας μια σειρά από εμπόδια. Χαράς ευαγγέλιον για τους  διάφορους εγκάθετους της κυβέρνησης ή της εργοδοσίας που θα μπορούν να επικαλούνται την ευάλωτη ψυχόσυνθεση των απεργοσπαστών που δεν μπορούν να δουλέψουν ακούγοντας εργατικά συνθήματα ή την υποχρέωση των σωματείων για ηλεκτρονική ψηφοφορία σε …ηλεκτρονικές συνελεύσεις ώστε να μπορούν να μπλοκάρονται πιο εύκολα οι δυναμικές κινητοποιήσεις χωρίς πολλά πολλά.
  • Μέσα σε όλα αυτά η διαδικασία των απολύσεων απλοποιείται καθιστώντας την πιο εύκολη και αποτελεσματική και εν τέλει πιο φτηνή για τον εργοδότη με λιγότερη χασούρα σε περίπτωση που κριθεί άκυρη. Ειδικά η ρύθμιση που καταργεί τη δυνατότητα να επανέλθουμε στη θέση εργασίας μας και την καταβολή μισθών υπερημερίας ελαττώνει ακόμα περισσότερο τα κίνητρα για αγώνα ενάντια σε απολύσεις.
  • Επίσης, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας μετατρέπεται σε μια «ανεξάρτητη αρχή». Κατά συνέπεια το Υπ. Εργασίας, στο οποίο υπάγεται ως σήμερα, αποποιείται κάθε πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και για την όποια προστασία των εργαζομένων θεωρητικά προβλέπεται από αυτήν.
  • Για την τηλεεργασία, αν και κάποιες λεπτομέρειες αναφορικά με τα ωράρια, τα κόστη του εξοπλισμού κλπ φαίνεται να ρυθμίζονται, βλέποντας το νομοσχέδιο στην ολότητα του, είναι βέβαιο πως δεν θα δούμε κάποια βελτίωση στις συνθήκες που βιώνουμε. Κι αυτό διότι η φύση της τηλεεργασίας είναι τέτοια που δύσκολα υπόκειται σε έλεγχο για να αποδειχθούν οι γενικότερες αυθαιρεσίες των αφεντικών.

Όπως καταλαβαίνουμε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη επιταχύνει και σταθεροποιεί τις φιλοδοξίες των αφεντικών για εντατικοποίηση, ευελιξία, μικρότερο κόστος και θεσμοθέτηση των μέχρι σήμερα αυθαιρεσιών τους και όλα αυτά κάτω από το πρόσχημα της μοντερνοποίησης και της εξέλιξης. Από μεριάς μας είναι δεδομένο ότι πρέπει να σταθούμε εμπόδιο στις επιδιώξεις τους, αν δεν θέλουμε οι μέρες μας να σκοτεινιάσουν ακόμα παραπάνω. Βέβαια δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την τύχη μας στον κομματοκεντρικό (ούτε προφανώς και στον κυβερνητικό-εργοδοτικό) συνδικαλισμό που συστηματικά συνεργεί εναντίον μας. Οι μόνοι/ες στους οποίους μπορούμε να βασιζόμαστε είναι οι συνάδελφοι/συναδέλφισσες μας, αυτοί με τους οποίους μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα και έχουμε τις ίδιες ανάγκες. Μέσα από την επικοινωνία, τη συνεννόηση και την οργάνωση. Μέσα από σωματεία βάσης, επιτροπές και πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς μπορούμε να στήσουμε αναχώματα στην περεταίρω υποτίμηση της ζωής μας.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ-ΛΑΣΤΙΧΟ