Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας: H πανδήμiα δεν είναι creepypasta

Λάβαμε 24/04/2020

H πανδήμiα δεν είναι creepypasta

Τις τελευταίες περίπου δεκαπέντε ημέρες παρακολουθoύμε μια σειρά γεγονότων σχετικά με τον εντοπισμό κρουσμάτων και την απομόνωσή δεκάδων ανθρώπων σε πληθυσμιακές ομάδες όπως αυτές των προσφύγων, ρομά κοκ. Από την άλλη οι απανταχού θεωρίες συνωμοσίας επιτείνουν το φοβικό καθεστώς της κοινωνικής απομόνωσης μιας και όλοι είμαστε ύποπτοι ή συναυτουργοί σε αυτό που συμβαίνει: “ανεύθυνα” άτομα, “πεφωτισμένοι” ειδικοί, “διαπλεκόμενο” ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της παγκόσμιας εξουσίας, του εταιρικού φαρμακευτικού συμπλέγματος και της νέας τάξης πραγμάτων.

Γίναμε μάρτυρες μιας αρνητικής δημοσιότητας από πλευράς κράτους και ΜΜΕ, οι οποίοι επιλέγουν να παρουσιάζουν τους ανθρώπους αυτούς που εντοπίζονται θετικοί στον κορονωιό, ως υγειονομικές βόμβες, ποινικοποιώντας τους. Μια νέα περίπτωση διαπόμπευσης τύπου οροθετικών μόνο που αντι για το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουμε τον ΕΟΔΥ, τον ίδιο οργανισμό που άλλαξε όνομα αλλά όχι πρακτικές.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως το κράτος και τα ΜΜΕ, εργάζονται σκληρά για να αποδομήσουν τις ίδιες τους τις υπάρξεις τελικά. Αφενός, ο εντοπισμός κρουσμάτων σε οικισμούς ρομά, σε καμπ προσφύγων ή οικισμούς μεταναστών και οίκους ευγηρίας και ο έλεγχος μέσω τεστ όλων των εγκλείστων πληθυσμών φέρνει αντιμέτωπη την κυβέρνηση με μια μικροαστική αφήγηση «αφού κάνουν τεστ στους μετανάστες, πρόσφυγες κλπ γιατί δεν κάνουν στους «Έλληνες» όταν σε κάποια πολυκατοικία, εντοπιστεί κρούσμα». Αφετέρου, αναδεικνύει την ανεπάρκειά του κράτους να ανταποκριθούν οι ίδιες δικές του δομές φιλοξενίας προσφύγων στην τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, με σκοπό την αποφυγή κρουσμάτων. Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά πως οι χώροι αυτοί αποτελούν αποθήκες στις οποίες στοιβάζουν εκατοντάδες ανθρώπους τους οποίους και αφήνουν χωρίς επαρκή και κατάλληλη φροντίδα ασφαλή για την ακεραιότητα και την υγεία τους. Στον αντίποδα, καταλήψεις προσφύγων, ή στέγασης έχουν πάρει τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και ως τώρα δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα ή θάνατοι.

Το γεγονός πως με κάθε τέτοιο κρούσμα σε οικισμό ή δομή αυξάνεται ο αριθμός τον εντοπισμένων κρουσμάτων, αναδεικνύει την αδυναμία και την αποτυχία των υγειονομικών αρχών βάση πολιτικής επιλογής, να προβεί σε ιχνηλάτηση επαφών, εντοπισμό και καταγραφή του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων προκειμένου να μπορέσει να γνωρίζει το ποσοστό του πληθυσμού που έχει νοσήσει ή νοσεί προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Αντί λοιπόν να επενδύσει στο πως θα αναπτύξει τεχνικές, στρατηγικές μεθόδους αντιμετώπισης της πανδημίας το ελληνικό κράτος επενδύει μέσω των μμε στη στοχοποίηση και τον αποκλεισμό ευπαθών ομάδων του κοινωνικού συνόλου, ενισχύοντας το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Ενώ αναγκαία κρίνεται η παραμονή των ανθρώπων στα σπίτια τους με σκοπό να καθυστερήσει η μετάδοση του ιού – στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης- παρόλα αυτά πιο αναγκαία είναι η ενίσχυση ενός ολοκληρωμένου κοινωνικού συστήματος υγείας και η επένδυση στην εξέλιξη και την ανάπτυξη των επιστημονικών κλάδων για την ανάπτυξη πρόληψης και θεραπείας όπως και στην παροχή περισσότερων τεστ ανίχνευσης του ιού.

Τα πρόσφατα κρούσματα θανάτων σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα δεν μας εκπλήσσει καθόλου. Ο ιδιωτικός τομέας πιστός συνεργάτης του κράτους αξιολογεί την ανθρώπινη ζωή με βάση την εταιρική κερδοφορία, τα μερίδια αγοράς και των πλουτισμό ημέτερων ιδιοκτητών, μεγαλογιατρών που θα αποτελέσουν την πολιτική ανερχόμενη ελίτ. Δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο απ αυτό. Όμως οι θάνατοι δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, ούτε το αποτέλεσμα μιας υπόγειας συνωμοσίας. Είναι το ορατό προϊόν ενός πολέμου χωρίς σφαίρες αλλά και χωρίς κλίνες ΜΕΘ. Συμβαίνει κάθε λεπτό στον κόσμο που επιλέγει την ανισότητα, την οικολογική καταστροφή και φυσικά απομακρύνεται από τον στόχο μιας κοινωνίας πρόνοιας. Κατά την άποψη μας η πανδημία ξεγύμνωσε τον νεοφιλελευθερισμό, τον κρατισμό, την «ελεύθερη» αγορά και οικονομία. Η επόμενη μέρα δεν πρέπει να μας βρει να θρηνούμε! Αλλά να ξεπεράσουμε καταργώντας τον παλαιό κόσμο μη επανερχόμενοι σε καμία πρότερη κανονικότητα. Αλλιώς κάθε παλινδρόμηση αποτελεί παλινόρθωση της δυστοπίας την οποία πρέπει να αποτρέψουμε από όπου και αν προέρχεται!

Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας

 

Απαντήστε

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες