Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χτες 15/03/17 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, από ομάδα 15 συντρόφων της κατάληψης παλιού νεκροτομείου και του αναρχικού στεκιού utopia a.d. (κομοτηνή).
Μοιράστηκε κείμενο στις κλινικές και στους περιβάλλοντες χώρους του νοσοκομείου στο ιατρικό προσωπικό, στους εργαζομένους του νοσοκομείου και σε φοιτητές ιατρικής, καθώς και στον κόσμο που εισερχόταν σε αυτό. Γενικά πολλοί γιατροί ήταν αρκετά ενημερωμένοι για το ζήτημα. Επίσης πανό κρεμάστηκε στην είσοδο του νοσοκομείου.
Σκοπός της δράσης ήταν να ζητηθεί από τους γιατρούς να παρέμβουν, ασκώντας πίεση στα αρμόδια μέσα για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των κρατουμένων.
Το κείμενο που μοιράστηκε:
Ικανοποίηση αιτημάτων των κρατουμένων για το Κολαστήριο των φυλακών Κορυδαλλού
Το Νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» έχει γίνει γνωστό για τις απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας στις οποίες βρίσκονται οι κρατούμενοι. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις έμειναν σε υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν . Οι κρατούμενοι συνεχίζουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες νοσηλείας που φτάνουν στα όρια του βασανισμού με αποκορύφωμα τον θάνατο των ασθενών. Δεν είναι καθόλου τυχαία η απάθεια που επιδεικνύει το κράτος εδώ και χρόνια αφού οι κρατούμενοι και μάλιστα ασθενείς θεωρούνται παράσιτα για το σύστημα.
Τα βασικά αιτήματα που θέτουν οι τρόφιμοι του κολαστηρίου είναι η ένταξη του Αγίου Παύλου στο ΕΣΥ (δηλαδή να γίνει νοσοκομείο) και η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης λόγω υγείας που τώρα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην αυθαίρετη διάθεση της δικαιοσύνης (που καμία σχέση με ιατρική δεν έχει) με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ολοένα και περισσότεροι. Περισσότεροι από 100 κρατούμενοι έχουν πεθάνει την τελευταία 5ετία ( 1 νεκρός κάθε μήνα!)
Τα παραπάνω προβλήματα δεν αφορούν μόνο το κολαστήριο του κορυδαλλού αλλά όλες τις φυλακές της επικράτειας. Τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη των εγκλείστων δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αποκομμένα από το υπόλοιπο σύστημα υγείας. Δεν πρέπει να θεωρούμε την υγεία ως προνόμιο της κοινωνίας αλλά ως δικαίωμα. Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου, κάθε πολίτη, κάθε κρατουμένου.
Για το λόγο αυτό καλούμε την κοινωνία να πάρει θέση για το ζήτημα και απαιτούμε από τους λειτουργούς υγείας να παρέμβουν ,ασκώντας πίεση στα αρμόδια μέσα για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των κρατουμένων. Παρόμοιες διαδικασίες κινούνται και σε άλλες πόλεις
Αναλυτικότερα τα αιτήματα είναι τα εξής:
Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πράγμα που μπορεί να γίνει με ελάχιστο κόστος αν αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα (π.χ. εθελοντισμός). Να συμπληρωθούν επειγόντως οι υποδομές του σε εξοπλισμό και ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.
Να γίνει άμεση μετεγκατάσταση του Ν.Κ.Κ. σε κάποιο από τα νοσοκομεία που έχουν κλείσει, με προδιαγραφές του Ε.Σ.Υ και η ένταξη σε αυτό. Το υφιστάμενο κτίριο, αφού εξοπλιστεί καταλλήλως, να χρησιμοποιείται ως αναρρωτήριο και μονάδα βραχείας νοσηλείας.
Αφού κατά τις διατάξεις του Νόμου (Σωφρονιστικός Κώδικας κλπ.) όλα τα δημόσια νοσοκομεία είναι και νοσοκομεία κρατουμένων, να υποχρεωθούν στην διαρκή νοσηλεία των βαριών και χρόνιων περιπτώσεων, για να μην στοιβάζονται όλοι οι βαριά ασθενείς στο Ν.Κ.Κ., όπου δεν μπορεί να τους παρασχεθεί καμία βοήθεια και βιώνουν την αθλιότητα και την εγκατάλειψή τους.
Για τον τελικό υπολογισμό του ποσοστού αναπηρίας των κρατουμένων και την υπαγωγή τους στις διατάξεις των άρθρων 105 επ του Ποινικού Κώδικα να ισχύει και να εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 28, παρ. 5 Α Ν 1846/1951, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 27, Ν 1902/1990 και 12, Ν 1976/ 1991, για την πλασματική προσαύξηση του ποσοστού αναπηρίας μέχρι 17 ποσοστιαίες μονάδες.
Να σημειωθεί ότι η διάταξη αυτή θα έπρεπε να εφαρμόζεται αυτεπάγγελτα από τα δικαστήρια χωρίς να χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, όπως επισημαίνει και ο συνήγορος του πολίτη σε γνωμοδότησή του, αλλά οι δικαστικοί το αρνούνται!
Οι ασθενείς κρατούμενοι (πολύ περισσότερο οι νοσηλευόμενοι) να έχουν την δυνατότητα της υφ’ όρων απόλυσης με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι») με τους ίδιους όρους, εφόσον έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.
Οι ασθενείς κρατούμενοι με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% που νοσηλεύονται στο Ν.Κ.Κ και εκτίουν ποινή μεγαλύτερη της δεκαετούς κάθειρξης, να απολύονται με όρους εφόσον συμπληρώνουν το 1/3 της ποινής τους με οποιονδήποτε τρόπο.
Κρατούμενοι που είχαν απολυθεί με το άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα, πριν την τροποποίησή του με το άρθρο 6 του Ν 4322/2015, αλλά η απόλυσή τους ανακλήθηκε για παραβίαση περιοριστικών όρων που πλέον, μετά την τροποποίηση που προαναφέρθηκε, δεν προβλέπονται και ως εκ τούτου συνεχίζουν να κρατούνται, να δικαιούνται να απολυθούν εκ νέου με διάταξη του εισαγγελέα. Να ακυρωθούν οι ανακλήσεις των απολύσεων.
Να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση το άρθρου 23 του Ν 4356/2015. Το συγκεκριμένο άρθρο άνοιξε το παράθυρο στην δικαστική αυθαιρεσία και ακύρωσε στην πράξη της ευεργετικές διατάξεις του Ν 4322, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές
Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου
http://palionekrotomeio.espivblogs.net/