Αλεξανδρουπολη: Κάτω τα ξερά σας από ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, στέκια και καταλήψεις

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμερα 13 Μαρτίου 2017, οι κατασταλτικές δυνάμεις της αριστερής κυβέρνησης ξεκίνησαν μια επίθεση σε 2 καταλήψεις στην Αθήνα, την Βίλα Ζωγράφου και την κατάληψη στέγης μεταναστών στην Αχαρνών αλλά και στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Αγρίνιο. Και στις 3 περιπτώσεις ακολουθήθηκε η συνηθισμένη τακτική του κράτους, στα όρια της δικής του νομιμότητας, να ζητάει από τους ιδιοκτήτες (είτε αυτοί είναι ιδιώτες είτε το ίδιο το δημόσιο) να καταθέσουν μηνύσεις για την εκκένωση των καταλήψεων και έπειτα, παρουσία εισαγγελέα και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων να μπουκάρει στους κατειλημμένους χώρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το μπουκάρισμα μπάτσων και δικαστικού επιμελητή στο αυτόνομο στέκι στο Αγρίνιο όχι μόνο υπήρξαν φθορές αλλά κλάπηκαν σημαίες καθώς και 600 ευρώ ( για δικαστικά έξοδα αγωνιστών και αγορά προσθετικού μέλους για σύντροφό τους) τα οποία θα πήγαν στις τσέπες τους.

Στην περίπτωση της κατάληψης στέγης μεταναστών στην Αχαρνών σήμερα, περισσότεροι από 120 μετανάστες, απομακρύνθηκαν ξημερώματα με τη βία, για να τους εξαναγκάσει μεταφερθούν και αυτοί στις άθλιες εγκαταστάσεις που το ελληνικό κράτος σε συνεργασία με την EE έχουν φροντίσει να τους φυλακίζουν, ώστε και να τους διαχειρίζονται όπως θέλουν. Η πραγματικότητα είναι πως το επίπεδο πρόνοιας που έχει επιδείξει ο ευρύτερος αντιεξουσιαστικός χώρος είναι ασυναγώνιστος και προπαντός πιο ανθρώπινος τόσο σε επίπεδα υγιεινής όσο και ποιότητας ζωής σε σχέση με τα τερατουργήματα που αποκαλούν κέντρα φιλοξενίας και τις λοιπές πρόχειρες δομές του κράτους. Όλα αυτά χωρίς οικονομικό συμφέρον, επιχορηγήσεις και μάλιστα με την θέληση και την συμμετοχή των ίδιων των μεταναστών. Τέτοιες δομές φιλοξενούσε η κατάληψη Αχαρνών και τέτοιες δομές χτυπάει το κράτος καθώς θα ήταν χαζό να ξεχάσουμε ότι το καλοκαίρι εκκενώθηκαν άλλες τρεις τέτοιες καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη.(Ορφανοτροφείο , Hurriya, κατάληψη στο Μανδαλίδειο κτίριο στην λεωφόρο Νίκης).

Από την άλλη η Βίλλα Ζωγράφου ήταν μια πολιτική κατάληψη , που αποτελούσε κέντρο αγώνα και φιλοξενούσε τόσο συνελεύσεις όσο και αυτοοργανωμένα event και εγχειρήματα (πχ. Μπαξές που διαχειρίζονταν συλλογικά). Στην εκκένωση της Βίλα Ζωγράφου 7 σύντροφοι που ήταν μέσα εκείνη την ώρα ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη της κατάληψης.

Η κυβέρνηση συριζα, που λίγα χρόνια πριν και ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, δε δίστασε να επιτεθεί στην τότε κυβέρνηση της νδ για την εκκένωση της κατάληψης Βίλα Αμαλία, κατηγορώντας την ότι προσπαθούσε να «αποπροσανατολίσει τον κόσμο με επιχειρήσεις ενάντια σε ένα χώρο που για 22 χρόνια δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα στην Αθήνα», είναι αυτή που διευθύνει τις σημερινές επιχειρήσεις εκκένωσης, εφόσον πλέον δεν νιώθει την ανάγκη να αλιεύσει ψήφους από τον κόσμο του αγώνα .Όλα αυτά σε μία συγκυρία που τρέχει να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση , να εφαρμόσει και άλλα αντιλαϊκά μέτρα , μια δηλαδή καλή συγκυρία για να πουλήσει τάξη και ασφάλεια. Και είναι τόσο προφανώς εξευτελιστική η κίνηση εκκενώσεων και η δικαιολόγηση τους από τον Νίκο Τόσκα , ο οποίος λίγες μέρες πριν κατηγορήθηκε από τη ΝΔ για ανικανότητα και για το ότι κάνει πλάτες στις συλλογικότητες των εξαρχείων. Φυσικά κάτι τέτοιο οχι απλά δεν συμβαίνει αλλά αντιδραστικά το ΥΠ.Προστασίας Πολίτη έσπευσε να επιβεβαιώσει στη νέα γκαμα συντηρητικών ψηφοφόρων του ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας.

Οι επιθέσεις του κράτους σε αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους, στέκια και καταλήψεις, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού τέτοιες δομές, ανθρώπων που αγωνίζονται ενάντια στην εξουσία και σε εξουσιαστικές λογικές, ανθρώπων που αντιτάσσουν την δική τους οργάνωση ενάντια σε αυτήν που επιβάλλει το κράτος, αποτελούν τροχοπέδη στα σχέδια του.

Έτσι επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι το κράτος έχει συνέχεια, άσχετα με το αν κυβερνάει δεξιά ή αριστερή κυβέρνηση, και για να διατηρηθεί η απρόσκοπτη πορεία των σχεδίων του, καταστέλλει με οποιοδήποτε μέσο όποια δομή του αντιστέκεται, όποια φωνή αμφισβητεί την εξουσία του, όποια γροθιά τολμά να παλεύει για αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και ελευθερία.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΣΤΕΚΙΑ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΟΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΛΙΟΥ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟΥ
http://palionekrotomeio.espivblogs.net/

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες