Αγώνας για ψωμί – υγεία – παιδεία – ελευθερία!

0
1025

Λάβαμε 17/11/2020 από bookworker.wordpress.com

Συμμετέχουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου

Η έξαρση του δεύτερου κύματος πανδημικής εξάπλωσης της νόσου covid-19 είναι εδώ, με τάση περαιτέρω αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων και των θανάτων, κάτι που διαψεύδει το «ελληνικό success story» του Μητσοτάκη. Πλέον, η υποτίμηση της ανάγκης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και στήριξης των εργαζομένων συνοδεύεται και από μια κατασταλτική αντιμετώπιση που ενοχοποιεί τους πολίτες χωρίς να θωρακίζει την κοινωνία έναντι του ιου. Αντιθέτως, εντείνει τις ταξικές ανισότητες στο εσωτερικό της, μετακυλίοντας τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις κυρίως στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε για να κάνει τους αναγκαίους μαζικούς, μόνιμους διορισμούς στο ΕΣΥ, στην παιδεία και τις  μεταφορές, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να υλοποιηθεί ο εντοπισμός με μαζικά τεστ, ιχνηλάτηση και η απομόνωση των περιστατικών της νόσου covid-19, να ανοίξει και να στελεχώσει νέες ΜΕΘ. Δεν έλαβε ουσιαστικά στοχευμένα μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων που αποδεδειγμένα πλήττονται σοβαρότερα (σε γηροκομεία, προσφυγικά camps κλπ.). Αντίθετα, προσανατόλισε κρίσιμα κονδύλια στην Αστυνομία, τους ιδιώτες κλινικάρχες και καναλάρχες, στις πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ, προχώρησε σε μπαλώματα διορισμών προσωρινής υποπληρωμένης εργασίας. Λαμβάνουν μόνο μέτρα που δεν κοστίζουν χρηματικά.

Ακριβώς επειδή δεν έκανε και δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα από όλα αυτά μας πήγε ξανά σε νέο συνολικό lock down και έχει την πλήρη ευθύνη για αυτό. Δεν ήταν αναπόφευκτο, η πολιτική της διάλυσης και της υποτίμησης, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, του ΕΣΥ το κάνει να φαίνεται «αναπόφευκτο» σε ένα φαύλο κύκλο που θα διαρκέσει πολύ. Δεν συναινούμε σε μια τέτοια επανάληψη «εκτάκτων συνθηκών» στις οποίες η ίδια η χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής θα οδηγεί διαρκώς.

Η κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί ότι η αντιμετώπιση  της πανδημίας είναι πρωτίστως ζήτημα «ατομικής ευθύνης» και επιβολής περιορισμών και απαγορεύσεων, καλής αστυνόμευσης και όχι ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, στήριξης των εργαζομένων, βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, ειδικής μέριμνας για τις ευπαθείς ομάδες. Δεν διστάζει μέσα σε αυτό το «νοσηρό» περιβάλλον να καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή νέο πτωχευτικό κώδικα και να διακηρύσσει ότι θα προχωρήσει στην ψήφιση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου Βρούτση που επιχειρεί να θεσμοθετήσει περαιτέρω ευελιξία των ωραρίων εργασίας και απλήρωτες υπερωρίες (ως ρεπό ή μείωση ωρών σε περίοδο μειωμένης δουλειάς), να αυξήσει το ετήσιο όριο νομίμων υπερωριών, να θεσμοθετήσει ηλεκτρονικό μητρώο σωματείων και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα σωματεία, να αυξήσει το προσωπικό ασφαλείας σε απεργίες, να ποινικοποιήσει πρακτικές όπως η κατάληψη εργασιακών χώρων καθιστώντας μία απεργία παράνομη σε τέτοια περίπτωση κλπ.

Για αυτό, το εργατικό κίνημα δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» στην εξουσία, ειδικά όταν αξιοποιούν κυνικά την «ευκαιρία» για να θεσπίσουν μέτρα τα οποία δεν έχουν υγειονομική στόχευση αλλά στόχευση στα εργασιακά και τα δημοκρατικά δικαιώματα, τον εργαζόμενο κόσμο και τη νεολαία. Το ταξικό εργατικό κίνημα πρέπει να επιμείνει περισσότερο από ποτέ στη διεκδίκηση και ικανοποίηση των αιτημάτων που αρθρώθηκαν ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας και να αντισταθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια να στραφούν τα τελευταία ή τυχόν άλλα «ψευτομέτρα» εναντίον του.

Αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό κέντρο αναγνωρίζει τον κίνδυνο τα διάφορα πληττόμενα στρώματα να κλιμακώσουν και να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους, δημιουργώντας προοπτικές σοβαρής αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής. Η ψήφιση του νόμου για τις διαδηλώσεις και η πρόσφατη προσπάθεια υλοποίησής του, η εξαγγελία για νέο συνδικαλιστικό νόμο, τα συχνά επεισόδια καταστολής και η ακραία αντιδημοκρατική εκτροπή με την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου (ενάντια και σε ό,τι προβλέπει το αστικό Σύνταγμά τους) δείχνουν πλέον ότι ο δρόμος που επιλέγουν είναι η ανοιχτή καταστολή των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων. Το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να μείνει ανενεργό απέναντι σε αυτό το σχεδιασμό ειδικά σε μία στιγμή που η κυβέρνηση όχι απλώς δεν παγώνει την προώθηση αντιλαϊκών και αντεργατικών νομοθετημάτων, αλλά διακηρύσσει ότι σκοπεύει να τα ψηφίσει εντός του lock down! Για αυτό, δεν έχει καμία νομιμοποίηση να ζητά από την κοινωνία να «μείνει σπίτι» όταν προωθεί την ψήφιση τέτοιων νόμων. Σταθμίζουμε την πορεία της επιδημίας και λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προστασίας σε κάθε αναγκαία κινητοποίηση θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.

Για αυτό εμείς δεν αντιμετωπίζουμε επετειακά την 17η Νοέμβρη και τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τιμούμε τους νεκρούς αυτής της εξέγερσης, αλλά δίνουμε τη μάχη για τους νεκρούς σήμερα που καθημερινά δημιουργεί η καταστροφική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας. Δίνουμε τη μάχη για το μέλλον μας στην εργασία ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου, δίνουμε τη μάχη για ζωή που αξίζει να ζεις και όχι απλά για επιβίωση. Θα είμαστε στο δρόμο για τις σημερινές ανάγκες και τα δικαιώματά μας ενάντια σε κάθε προσπάθεια να επιστρέψουμε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Ο Σύλλογος Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής  καλεί στη συγκέντρωση και πορεία σωματείων και φορέων στις 17/11,  ώρα 15.30 στην πλ. Κλαυθμώνος.