Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΑνακοινώσειςΑυστραλία: Ανακοίνωση για την παρέμβαση στο Pride της Μελβούρνης

Αυστραλία: Ανακοίνωση για την παρέμβαση στο Pride της Μελβούρνης

queers-revolt

31/1/2016

Σήμερα στo Pride της Μελβούρνης, στη γη των Boon Wurrung, μια ομάδα queer και τρανσεξουαλ ακτιβιστών έκανε μια ειρηνική συγκέντρωση με στόχο την παρέμβαση στην πορεία. Θέλαμε να στρέψουμε την προσοχή όλων στους δεσμούς του Pride με εταιρείες που καταστρέφουν το περιβάλλον και προωθούν την κοινωνική αδικία καθώς και με την αστυνομία και πολιτικά κόμματα που θεσμοθετούν τα συστήματα καταπίεσης.

Η ομάδα μας ήθελε να θυμίσει στον κόσμο πως το Pride δεν είναι απλά μια γιορτή αλλά μια διαμαρτυρία που παλεύει για την απελευθέρωση όλων όσων θυματοποιούνται από την ετεροκανονικότητα, την φυσιολογικοποίηση του όποιου φύλου που τυχαίνει να γεννηθεί κανείς, το μισογυνισμό, το ρατσισμό ενάντια στα άτομα με αναπηρία, το ρατσισμό ενάντια σε ανθρώπους άλλους εθνικοτήτων και άλλες μορφές καταπίεσης.

Αρκετοί περαστικοί, πολλοί από τους οποίους έπιναν αλκοόλ σε κοντινό παμπ, επιτέθηκαν με βία εναντίον μας. Μας ψέκασαν με αντλία νερού, πέταξαν μεγάλους κουβάδες που περιείχαν νερό με κίτρινη μπογιά, πέταξαν γυάλινα μπουκάλια και κάποιοι επιχειρησαν με τη βία να αρπάξουν μια σημαία. Η αστυνομία της Βικτώρια καθώς και κάποιοι συμμετέχοντες στο Pride έκαναν βίαιη επίθεση ενάντια σε συμμετέχοντα με οπτική και γενικοτερη σωματική αναπηρία. Όπως είχαμε προβλέψει η αστυνομία δεν ήθελε να σταματήσει τις επιθέσεις μέχρι τη στιγμή που ένας δικός τους χτυπήθηκε από το νερό.

Queer και τρανσεξουαλ άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικές εθνικές ομάδες γινονται δέκτες ακόμα μεγαλύτερης ρατσιστικής βίας από την αστυνομία. Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα είδος περηφάνιας σε μια ρατσιστική αστυνομοκρατία και σε γεγονότα ρατσιστικής βίας. Η αστυνομία δεν είναι ευπρόσδεκτη στις πορείες περηφάνειας. Είμαστε αντίθετοι με τη συμμετοχή της αστυνομίας όπως και με τη συμμετοχή οργανισμών που ενεργούν κατά των queer.

Αυτή είναι η στιγμή για να μιλήσουμε για την ιστορία του Pride. Σημαντικές στιγμές στην ιστορία των queer και των τρανσέξουαλ είναι η εξέγερση στο Stonewall από έγχρωμες τρανσέξουαλ γυναίκες,  όπως και οι παρεμβάσεις και η άμεση δράση που πάνοτε αντιμετωπίστηκαν με βία. Συγκεκριμένα, η χρήση αντλίας νερού φέρνει συλλογικές μνήμες αστυνομικής βίας, μόνο που τώρα αυτή η βία προήλθε από συμμετέχοντες του pride.

Θα θέλαμε αυτή τη στιγμή να επαναλάβουμε για ποιό λόγο βρεθήκαμε εκεί:
Βλέπουμε εταιρίες να χρησιμοποιούν το ‘LGBTQI+’ ως μέσο branding στο Pride για να ωραιοποιήσουν άλλες πρακτικές καταπίεσης. (Εδω στο original χρησιμοποιήθηκε ο όρος pinkwash -η στήριξη μέηνστριμ δικαιωμάτων των γκέυ για να καλυφθούν άλλες συμπεριφορές). Για παράδειγμα, πολυεθνικές εταιρίες όπως η NAB και η ANZ χρηματοδοτούν την εξόρυξη καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η AGL, κύριος σπόνσορας της Midsumma, επενδύει στην εξόρυξη καυσίμων που ευθύνονται για σοβαρότατες κλιματολογικές αλλαγές. Όλοι αυτοί είναι  συνένοχοι στην καταστροφή της γης και τη γενοκτονία των αυτόχνοθων εθνοτήτων που βρίσκονταν εδώ.

Η Jetstar, μέλος του ομίλου QANTAS συμμετέχει στις βίαιες απελάσεις ανθρώπων που αιτούνται άσυλο, κάποιοι από τους οποίους είναι queer. Δεν υπάρχει περηφάνεια στις απελάσεις μεταναστών. Αρκετοί από αυτούς στέλνονται πίσω σε χώρες που η ομοφυλοφιλία είναι ποινικοποιημένη και αρκετοι γίνονται θύματα βίας και αντιμετωπίζουν φυλάκιση μέχρι και 14 χρόνια λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας/προσανατολισμού. Με το  pinkwashing, καλύπτεται η συστηματική υπερ-εκμετάλλεση εργαζομένων στην αλυσίδα παραγωγής, που επηρεάζει κυρίως τους πιο φτωχούς έγχρωμους ανθρώπους που είναι τρανσέξουαλ και queer.

To Pride που στηρίζει το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων αγνοεί την ιστορική εναντίωση των queer στον πατριαρχικό θεσμό του γάμου. Ο γάμος δεν βοηθά τους πιο περιθωριοποιημένους queer και τρανσέξουαλ που χρειάζονται στέγαση και κοινωνικο-οικονομική στήριξη σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από ομοφοβία και τρανσφοβία.

Το πρόβλημα των περικοπών στην υγεία που έχει εφαρμοστεί από τη φιλελευθερη ομοσπονδιακή κυβέρνηση επηρεάζει κυρίως τους φτωχούς τρανσέξουαλ ανθρώπους που χρειάζονται εξετάσεις αίματος για παροχή ορμονών, καθώς και άλλες ανάγκες. Απαιτούμε δωρεάν υγεία και οικονομική στήριξη που να εγγυάται μια άνετη ζωή για όλους.

Εμείς ρωτάμε:  ”Για ποιό λόγο γίνεται το Pride της Μελβούρνης?” Και για ποιούς? Αυτό που συνέβη στο Pride της Μελβούρνης ήταν μια αισχρή εικόνα βίας και καταστολής ενάντια στους queer και τρανσεξουαλ που διαδηλωσαν εναντια στις εταιρίες, την αστυνομία και τα συντηρητικά κόμματα που προσπάθησαν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους μια εκδήλωση που υποτίθεται πως εκφράζει τη συλλογική απελευθέρωση από την καταπίεση.

πηγή Insurrection News

μεταφραση BlackCat

Must Read