Παρέμβαση στο σπίτι και το δικηγορικό γραφείο της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου

0
979

Λάβαμε 15/12/2020

Παρέμβαση στο σπίτι και το δικηγορικό γραφείο της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου

Σήμερα, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση με τρικάκια έξω από το γραφείο και το σπίτι της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης 2 σύντροφοι ακινητοποιήθηκαν από την προσωπική φρουρά της Σοφίας Νικολάου στην οδό Αμερικής. Οι σύντροφοι προσήχθησαν στη Γ.Α.Δ.Α. και παράλληλα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έρευνες στους γύρω δρόμους. Οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις μετά από μήνυση της ιδίας με τις εξής κατηγορίες: εξύβριση, απειλή και απείθεια λόγω άρνησης λήψης αποτυπωμάτων.

Επιλέξαμε τη Σοφία Νικολάου επειδή στο πρόσωπό της συμπυκνώνονται οι πιο ακροδεξιές απόψεις μέσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το όραμά της για τις φυλακές έχει σαν πυρήνα το πως μπορεί να δυσκολέψει τη ζωή των κρατουμένων, να τσαλαπατήσει την αξιοπρέπειά τους, να καταργήσει οποιαδήποτε δικαιώματα έχουν κατακτήσει με αγώνες και συγχρόνως να παρατείνει τον εγκλεισμό τους.

 

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΑΝΕ

Η  φυλακή, αποτελώντας βασικό πυλώνα του ποινικού συστήματος, έχει ξεκάθαρα τιμωρητικό και εκδικητικό χαρακτήρα. Οι φυλακές είναι ένα παιδί, γέννημα-θρέμμα της κοινωνικής οργάνωσης, η ύπαρξή τους αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία πειθάρχησις που επιβάλλεται από το κράτος και το κεφάλαιο.

Οι φυλακές για το κράτος ανέκαθεν αποτελούσαν αποθήκες ανθρώπων β’ κατηγορίας χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα. Κάθε κατάκτηση που κερδήθηκε από μεριάς των κρατουμένων ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, όπως επίσης και η διατήρησή τους ήταν σημείο διαρκούς αντιπαράθεσης με το κράτος.

Αυτήν τη στιγμή, στις ελληνικές φυλακές βρίσκονται περίπου 12.000 κρατούμενοι/ες, ενώ η χωρητικότητά τους δεν ξεπερνάει τις 10.000. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι από ανεπαρκής έως και ανύπαρκτη.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του  κορωνοϊού, φάνηκε ακόμα πιο καθαρά η έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας για τους/τις κρατούμενους/ες που στοιβάζονται κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους. Το κράτος για άλλη μια φορά δείχνει την αναλγησία του απέναντι στις κρατούμενες και τους κρατούμενους και τους θεωρεί αναλώσιμους, αφού τα μόνα μέτρα που έχουν παρθεί έως σήμερα είναι η απαγόρευση των επισκεπτηρίων, το να μην λαμβάνουν τρόφιμα ρούχα κλπ οι κρατούμενοι και το κόψιμο των αδειών.

Στην πρώτη φάση της διαχείρισης της πανδημίας, το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με πρωταγωνίστρια την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου ενέπαιζαν τους κρατούμενους με δήθεν εξαγγελίες για μερική αποσυμφόρηση των φυλακών, κάτι που φυσικά δε συνέβη ποτέ. Αντίθετα, υπήρξε μια λογική εκδικητικών και στοχευμένων μεταγωγών οποιουδήποτε υπήρχε υπόνοια ότι συμμετείχε ή προκαλούσε εντάσεις και διαμαρτυρίες, αλλά και η βίαιη καταστολή γυναικών κρατούμενων στη Θήβα που εξεγέρθηκαν εξαιτίας του θανάτου συγκρατούμενης τους που δεν της παρασχέθηκε έγκαιρα η απαραίτητη νοσηλεία.

Μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η έλλειψη οποιωνδήποτε υγειονομικών μέτρων έχει οδηγήσει εκατοντάδες κρατούμενους να νοσούν από τον covid-19. Στις φυλακές των Διαβατών ήδη 3 κρατούμενοι έχουν χάσει την ζωή τους. Όπου εμφανίζονται κρούσματα σε φυλακές το Υπουργείο, η διεύθυνση με την συνενοχή του ΕΟΔΥ εφαρμόζουν ένα και μοναδικό μέτρο, αυτό της απομόνωσης των κρουσμάτων σε θαλάμους στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο και χωρίς καμία απολύτως υγειονομική φροντίδα. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους κρατούμενους που νοσούν αποτελούν μνημείο κρατικής αναλγησίας. Επί της ουσίας προτείνεται ένα και μοναδικό μέτρο αυτό της φυσικής αποστασιοποίησης πιο συγκεκριμένα αναφέρει:1) Τοποθέτηση κεφαλιού ενός κρατούμενου στα πόδια του άλλου ώστε να αυξηθεί η απόσταση μεταξύ τους 2) διαμόρφωση προγράμματος εξόδου από τα κελιά ώστε να μην συγχρωτίζονται άτομα από διαφορετικές πτέρυγες 3) Κατάργηση μη απαραίτητων δραστηριοτήτων σε κοινόχρηστους χώρους.

Φυσικό επακόλουθο, αν αναλογιστούμε ότι η παρούσα κυβέρνηση εκλέχτηκε με το τρίπτυχο Τάξη-Ασφάλεια-Ανάπτυξη να αποτελεί το κυρίαρχο δόγμα της προεκλογικά. Το δόγμα “νόμος και τάξη” ανέλαβε να υλοποιήσει ο πολιτικός χαμαιλέοντας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με βοηθό την πρόθυμη Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, ένα πρόσωπο που επιλέχθηκε για αυτήν τη θέση τόσο λόγω των αυταρχικών αντιλήψεων που πρεσβεύει, όσο και λόγω της υπέρμετρης φιλοδοξίας της να αναρριχηθεί στην κυβερνητική ιεραρχία με οποιονδήποτε τρόπο.

Το δόγμα “νόμος και τάξη” αποτελεί το συμπυκνωμένο νόημα όχι μόνο της υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ για τσάκισμα όλων των κοινωνικών αντιστάσεων σε όλα τα πεδία αγώνα που αυτές διεξάγονται. Αλλά αφορά την οικοδόμηση ενός μόνιμου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης ως προληπτική στρατηγική αντιεξέγερσης.

Η νέα κανονικότητα για τους κρατούμενους και τις κρατούμενες που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές του ελληνικού κράτους ανέτειλε ως μια σωφρονιστική δυστοπία με νέους περιορισμούς, απαγορεύσεις και περιστολή όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων τους.

Αφετηρία της αποτέλεσε η μεταφορά των φυλακών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μια πράξη πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά νομικά δεδομένα, αφού πλέον η αστυνομία παύει να είναι αρμόδια μόνο για την σύλληψη κάποιου, αλλά καθορίζει και τους τρόπους έκτισης της ποινής του.

Συνέχεια της συγκεκριμένης κυβερνητικής επιλογής αποτέλεσε η αξιοποίηση της ομάδας εφόδου στις φυλακές στα πρότυπα των ΕΚΑΜ η οποία αποτελεί το επικοινωνιακό κατασταλτικό εργαλείο του κράτους για να παρουσιάζει αποτελέσματα στο πεδίο των φυλακών. Δεκάδες έφοδοι έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ δεν λείπουν οι καταγγελίες για εξευτελιστική μεταχείριση και ξυλοδαρμούς. Όλα αυτά πάντα σε συνδυασμό με την κατάλληλη κάλυψη από τα πάντα πρόθυμα Μ.Μ.Ε που καλλιεργούν το κλίμα “πάταξης της ανομίας” εντός των φυλακών. Παράλληλα, οι φυλακές τύπου Γ μετονομάστηκαν σε “πειθαρχικές φυλακές για τρομοκράτες και απείθαρχους κρατούμενους” και αναμένεται να λειτουργήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στον Δομοκό. Ενώ επισπεύδεται η μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού εκτός οικιστικού ιστού.

Έτσι, πρόσφατα ψηφίστηκε άλλο ένα νέο νομοσχέδιο, που αφορά κύρια τις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών στους/ις κρατούμενους/ες και τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές. Ένα νομοσχέδιο έκτρωμα, το οποίο δεν είναι ξεκομμένο από τις εξελίξεις στο υπόλοιπο κοινωνικό γίγνεσθαι. Έρχεται να προστεθεί στο νομοσχέδιο περιστολής των διαδηλώσεων, στα νομοσχέδια που απειλούν το δικαίωμα στην απεργία όπως το ξέραμε, στην μετατροπή της γειτονιάς των Εξαρχείων σε μια στρατιωτικοποιημένη ζώνη προδιαγραφών φαβέλας, στις κατασταλτικές επιχειρήσεις εκκενώσεων καταλήψεων, στις αντιτρομοκρατικές εκστρατείες.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο που επιμελήθηκε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει ότι οι κρατούμενοι χάνουν τη δυνατότητα μεταγωγής και παραμονής σε αγροτική φυλακή, εάν εις βάρος τους εκκρεμεί όχι μόνο κακουργηματική αλλά και πλημμεληματική δίωξη.

Αυστηροποίηση προβλέπεται και στο θέμα της χορήγησης αδειών. Πλέον για να λάβει κανείς άδεια θα πρέπει να έχει εκτίσει σχεδόν το διπλάσιο χρόνο σε σχέση με το παρελθόν, όταν η παλιά διατύπωση του νόμου απαιτούσε μόνον την έκτιση του ενός πέμπτου της ποινής.

Παράλληλα, τίθενται πλέον κάποιες επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες, που περιορίζουν ακόμα περισσότερο το δικαίωμα σε άδεια, όπως η μη ποινική εμπλοκή σε πλημμέλημα που προηγουμένως δεν υπήρχε, όπως επίσης και ειδική ρύθμιση για το αδίκημα της ληστείας.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά, αλλά μειώνεται και ο αριθμός των ημερών που δικαιούται ο κάθε κρατούμενος! Τώρα γίνεται έως 5 ημέρες από 6 που ίσχυε έως σήμερα. Μέχρι σήμερα, επίσης, ο νόμος έλεγε ότι αν κάποιος έχει εκτίσει μεγαλύτερο διάστημα ποινής από το προβλεπόμενο μέχρι να πάρει άδεια, τότε οι 6 ημέρες γίνονται 9. Τώρα το αλλάζουν και αυτό, μεγαλώνουν το διάστημα και μειώνουν τις ημέρες σε 6.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση, επιβραβεύοντας την Σ. Νικολάου για την προσήλωσή της στην εξόντωση των κρατουμένων, παρόλο που οι 34 φυλακές της χώρας να είναι υγειονομικά ωρολογιακές βόμβες και να υπηρετούν σε αυτές μόλις 9 μόνιμοι ιατροί, 67 νοσηλευτές και 1 φαρμακοποιός, εγκρίνει την πρόσληψη 130 διοικητικών υπαλλήλων, οδηγών κ.λ.π. για τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Η παρούσα διαχείριση του κράτους, μέσω της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, χτυπάει συστηματικά τα πιο βασικά δικαιώματα των κρατουμένων. Δικαιώματα που έγιναν κεκτημένα αγώνων και θυσιών που κόστισαν χρόνιες ταλαιπωρίες, μαρτύρια και βασανιστήρια σε δεκάδες αγωνιστές και αξιοπρεπείς κρατούμενους/ες που τα διεκδίκησαν βάζοντας οδόφραγμα τα σώμα τους σε απεργίες πείνας, σκαρφαλώνοντας σε ταράτσες, βάζοντας φωτιές και αντικρίζοντας θαρρετά το τέρας του σωφρονισμού στα μάτια. Πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και στη συντηρητική της ατζέντα, η  Νέα Δημοκρατία, έρχεται να ισοπεδώσει ό,τι με πόνο και αίμα έχει κατακτηθεί στις φυλακές, για να χαρίσει λίγο παραπάνω θέαμα τάξης και ασφάλειας στην εκλογική της βάση που έδειξε να συγκινείται με το πρόγραμμα της.

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες από την παρέμβαση στο σπίτι της Σοφίας Νικολάου

Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες

Να υψώσουμε οδοφράγματα αντίστασης και αλληλεγγύης
απέναντι στην κοινωνία πειθαρχίας και ελέγχου που οικοδομούν

Συνέλευση αλληλεγγύης στους φυλακισμένους,
φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές