ΣΥΒΧΨΑ: Ενημερωτικό–εργατικό δελτίο * Μάρτης – Απρίλης 2019

0
281

Λάβαμε 30/03/2019

Μπορείτε να το κατεβάσετε και να το διαβάσετε από εδώ: https://bookworker.files.wordpress.com/2019/03/4sel_3_4_19_syvxpsa.pdf

Στο 4σέλιδο αυτό βρίσκουμε:

> Κάλεσμα στις εκλογές του Συλλόγου μας  | 11 & 12 Απρίλη 2019

> Από τον αγώνα για την κλαδική ΣΣΕ… | …μέχρι την κάθε μάχη στους χώρους δουλειάς μας 

Για τις μάχες που δίνουμε στα Public [+ «στο Πλαίσιο» & «στον κλάδο του χάρτου»]

> Για την κοινή και οριζόντια συντονισμένη δράση των εργατικών σωματείων 

Αίτηση εγγραφής κ.α.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537  & 6980182255 | [email protected]bookworker.wordpress.com

Να συνεχίσουμε όλοι και όλες μαζί να οργανώνουμε, να διεξάγουμε και τελικά να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι από βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους, αποθήκες χονδρικής πώλησης βιβλίου και χάρτου, χαρτοπωλεία, φωτοτυπεία, πολυκαταστήματα – εταιρείες πώλησης βιβλίων – χαρτικών – ψηφιακών μέσων (όπως Public & Πλαίσιο)
Να συμμετέχουμε όλοι και όλες στις εκλογές του Συλλόγου μας!
Πέμπτη 11/4 & Παρασκευή 12/4, 9.30πμ-9.30μμ

Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για το Σύλλογό μας, τη συνέχεια της λειτουργίας και της δράσης του και τελικά για την έκβαση των αγώνων μας. Και μάλιστα, η μαζική μας συμμετοχή σε αυτές θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα σε διάφορες κατευθύνσεις. Οι εκλογές αυτές, επίσης, αποτελούν μια ακόμα ευκαιρία για όλους και όλες εμάς να αναλογιστούμε την αξία ενός δυναμικού εργατικού σωματείου τόσο για την εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουμε (ή κυρίως γι’ αυτήν που αξίζουμε ή και γι’ αυτήν που διεκδικούμε να βιώνουμε) και συνολικά για τη ζωή μας.

Στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία των τελευταίων χρόνων, με τη συνολική επίθεση που δέχεται διαχρονικά ο κόσμος της εργασίας ολοένα να οξύνεται και να γενικεύεται, ο Σύλλογός μας έχει καταφέρει να σταθεί όρθιος!Προφανώς και δε θεωρούμε ότι έχουμε πετύχει όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε. Ωστόσο, έχουμε κατορθώσει να παραμείνουμε στο πεδίο του συλλογικού αγώνα. Ενάντια στα αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα και όλα τα μνημόνια από όποιους κι αν σχεδιάζονται, ψηφίζονται και εφαρμόζονται (και συνεχίζουν βέβαια να βρίσκονται εδώ παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Ενάντια σε ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ενάντια στην ΕΕ και το ΔΝΤ, ενάντια στις κυβερνήσεις και τους εκάστοτε διαχειριστές του καπιταλιστικού συστήματος. Συνεχίζουμε την προσπάθεια να αντιλαμβανόμαστε την ουσία της επίθεσης που δεχόμαστε, να αναζητούμε και τελικά να στήνουμε αναχώματα στην επίθεση αυτή. Επιχειρούμε να σπάμε -στους χώρους δουλειάς μας κι έξω από αυτούς- το διάχυτο (και ουσιαστικά επιβαλλόμενο από τους «από πάνω») κλίμα ατομικισμού ή και φόβου, απογοήτευσης και μοιρολατρίας. Συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε τη συλλογική μας δύναμη και να επιλέγουμε τη συλλογική δράση, αφήνοντας στην άκρη κάθε σκέψη για ατομική διεκδίκηση. Προτάσσουμε την ταξική και συναδελφική αλληλεγγύη, κόντρα σε ιδεολογήματα που κάνουν λόγο για δήθεν κοινά συμφέροντα εργαζομένων και εργοδοτών και για «ανάγκη» από κοινού αναζήτησης κάποιας διεξόδου στα προβλήματά μας. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι εμείς είμαστε αυτοί που σηκώνουμε το κύριο βάρος της συνεχιζόμενης κρίσης του συστήματος.

Οργανωνόμαστε «από τα κάτω» και στηριζόμαστε «στις δικές μας πλάτες», χωρίς να αναμένουμε από κανέναν να οργανώσει ή να καθοδηγήσει τους αγώνες μας ή ακόμα και να δώσει τον όποιο «αγώνα» για λογαριασμό μας. Και όπως δεν αναθέτουμε τους αγώνες μας και τις όποιες ελπίδες μας σε κάθε επίδοξο «σωτήρα» ή «ειδικό», έτσι και εμείς δεν αποδεχόμαστε για εμάς ένα τέτοιο ρόλο, αλλά καλούμε τον κάθε συνάδελφο και την κάθε συναδέλφισσα να δίνουμε από κοινού την κάθε μάχη. Οικοδομούμε, τέλος, μέσα από οριζόντιες διαδικασίες το συντονισμό και την κοινή δράση και με άλλα εργατικά σωματεία και αγωνιζόμενα κομμάτια της τάξης μας, ώστε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στο πεδίο της ταξικής πάλης.


Από τον αγώνα για την κλαδική ΣΣΕ…

Στη φάση αυτή στο επίκεντρο του αγώνα μας βρίσκεται η μάχη για την επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με όρους που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Η κλαδική ΣΣΕ αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά και σταθερά πεδία πάλης της σύγχρονης ιστορίας του Συλλόγου μας. Κατά τον τελευταίο χρόνο και με κορύφωση -ως τώρα- τη διακλαδική απεργία της 1ης Νοέμβρη 2018, έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται μια σειρά σημαντικών βημάτων (όπως και η εργατική διαδήλωση της 16ης Φλεβάρη 2019) στην κατεύθυνση αυτή. Παλεύοντας βέβαια στο πεδίο αυτό καλούμαστε να αναμετρηθούμε και με την κυβερνητική προπαγάνδα περί αύξησης του κατώτατου μισθού και επαναφοράς των ΣΣΕ. Με «αύξηση-ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό, που εξανεμίζεται από την καθημερινή αύξηση του κόστους ζωής και που θα εξαφανιστεί οριστικά με την επικείμενη μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος. Με κατάργηση του καθεστώτος του υποκατώτατου μισθού, που όμως συνοδεύεται από επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του 50% των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών, ώστε να μην αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος οι εργοδότες! Με εφαρμογή του νόμου για ορισμό του κατώτατου μισθού με κυβερνητική απόφαση βάσει των «αντοχών της οικονομίας» και όχι μέσω ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης εργαζομένων κι εργοδοτών (…και σίγουρα ούτε κατά διάνοια βάσει των αναγκών μας). Τέλος, με διάφορες περιοριστικές διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα στα αφεντικά να μπλοκάρουν την επεκτασιμότητα των ΣΣΕ. Η επίθεση στις ΣΣΕ και οι περικοπές στον άμεσο κι έμμεσο μισθό μας, βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδίου υποτίμησης της εργασίας μας, έτσι ώστε να ενισχύεται η κερδοφορία ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Σημειώνουμε μάλιστα ότι η κατάργηση της ΣΣΕ πριν από 7 χρόνια περίπου στον κλάδο του βιβλίου, όπως και σε τόσους άλλους κλάδους, είχε αποτελέσει κι ένα από τα καλύτερα μνημονιακά δωράκια προς τους εργοδότες μας. Κι αυτό γιατί, πέρα από το ότι τους εξασφάλισε μικρότερο εργατικό κόστος, μέσα από αυτήν πόνταραν στην υποχώρηση της συλλογικής εργατικής συνείδησής μας και στην αποσυσπείρωση του Συλλόγου μας. Γι’ αυτό και δεν μας προκαλεί καθόλου εντύπωση το ότι ως τώρα έχουν αρνηθεί το επίσημο κάλεσμά μας σε διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ. Στην κρίσιμη αυτή μάχη καλούμε τον κάθε συνάδελφο και την κάθε συναδέλφισσα να συμμετέχει ενεργά, ώστε να ασκήσουμε ουσιαστική πίεση στους εργοδότες και να επιβάλουμε την κλαδική ΣΣΕ και πάλι.

Και βέβαια, ένα σημαντικό «χαρτί» στη διαπραγμάτευση αυτή είναι η ισχυροποίηση του Συλλόγου μέσα και από τη μαζική συμμετοχή μας στις εκλογές του (11 & 12 Απρίλη 2019!).

>> Στο blog του Συλλόγου (bookworker.wordpress.com) και στο απεργιακό-εργατικό δελτίο (2018)μπορούμε να διαβάσουμε τα κύρια αιτήματα του Συλλόγου καθώς κι ένα κείμενο με τις διαδοχικές κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων (2004-2011) μέσα από την Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο του βιβλίου.

https://bookworker.files.wordpress.com/2018/10/4sel_syvxpsa_apergia_1-11-18.pdf

…μέχρι την κάθε μάχη στους χώρους δουλειάς μας 

Μια ακόμα βασική πτυχή των αγώνων μας αποτελεί η μάχη ενάντια στο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας. Σε πάρα πολλούς συναδέλφους οφείλονται μισθοί άνω του ενός έτους, ενώ σε πολλούς χώρους δουλειάς το «έναντι» είναι ο κανόνας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και τη στιγμή της απόλυσης, όταν καταβάλλεται πετσοκομμένη (ή ακόμα και δεν καταβάλλεται καθόλου) η αποζημίωση. Σταθερή είναι η πάλη μας και ενάντια στις απολύσεις, όπως κι ενάντια σε κάθε κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας και ασυδοσίας. Ενάντια, επίσης, στη συνεχή πίεση για εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας. Ενάντια στη μη τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ενάντια δηλαδή σε καταστάσεις που οδηγούν ουσιαστικά στα λεγόμενα «εργατικά ατυχήματα»(τόσο σε αυτά που συμβαίνουν ακαριαία όσο και στα προβλήματα στην υγεία μας που δημιουργούνται σωρευτικά με το πέρασμα του χρόνου) για τα οποία προφανώς δεν ευθύνεται η «κακιά η ώρα», αλλά οι ίδιοι οι εργοδότες.

Παράλληλα, βασική στόχευσή μας αποτελεί και η συνέχιση και η ενδυνάμωση του αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας καθώς και κάθε άλλης αργίας που «βάζουν στο μάτι» οι εργοδότες (όπως του «αγίου πνεύματος» ή της κατ’ έθιμο αργίας στις 2 Γενάρη) καθώς κι ενάντια στις «λευκές νύχτες». Βασιζόμενοι στις μάχες όλης της περασμένης περιόδου, στη δυναμική που είχαν οι κυριακάτικες απεργιακές παρεμβάσεις και όλες οι σχετικές κινητοποιήσεις στην πιάτσα του βιβλίου, στο κέντρο και σε διάφορες γειτονιές, καθώς και στην όλη λειτουργία του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, μπορούμε σήμερα να μιλάμε για έναν αγώνα που γίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια. Για έναν πολύχρονο πλέον αγώνα, με σημαντικές μάχες μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας, με διώξεις και καταδίκες, αλλά και με σταθερά βήματα που έχουμε κάνει προς την κατεύθυνση της ανάδειξης μιας σειράς ζητημάτων από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων και της οργάνωσής μας ως εργαζόμενοι, για να αντισταθούμε στην επίθεση που δεχόμαστε.


Για τις μάχες που δίνουμε στα Public

Σημαντικό μέρος της όλης αγωνιστικής κίνησης του Συλλόγου μας για πάνω από 5 χρόνια πλέον αποτελεί ο αγώνας στα public μαζί με συναδέλφους και συναδέλφισσες -μέλη του Συλλόγου- που εργάζονται στην εν λόγω αλυσίδα. Μάλιστα πριν από λίγα χρόνια μέσω καταστατικής αλλαγής έγινε εφικτό για το σύνολο των συναδέλφων στα public να γράφονται ως μέλη στο Σύλλογο. Μέσα από ανακοινώσεις, συζητήσεις με συναδέλφους-ισσες, συναντήσεις με την εργοδοσία, αλλά και με κινητοποιήσεις, απεργίες και απεργιακές περιφρουρήσεις με τη συμμετοχή των ίδιων των συναδέλφων-ισσών, μέσα και από τη συγκρότηση της Συνέλευσης Εργαζομένων Public, έχουν γίνει ήδη κάποια σημαντικά βήματα τόσο για την κατάδειξη της δυσχερούς εργασιακής πραγματικότητας, αλλά και για την οργάνωσή μας για να αλλάξουμε την πραγματικότητα αυτή. Και καθώς βασικό στοιχείο αυτής αποτελούν οι εξευτελιστικοί μισθοί, η διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς αποτελεί μια κύρια αιχμή του αγώνα μας. Επιπλέον, όλα αυτά τα χρόνια με έχουμε δώσει επίμονες μάχες ενάντια στις απολύσεις, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τις «λευκές νύχτες», την καθημερινή υπερεντατικοποίηση και τη βαρβαρότητα της «Μαύρης Παρασκευής», τους mystery shopers, τη μη δυνατότητα ανάπαυσης σε σκαμπό, την απασχόληση-εκμετάλλευση εργαζομένων μέσω προγραμμάτων voucher, την παρακράτηση μισθού για ταμειακά λάθη και τα κάθε είδους πρόστιμα, τη μη καταγραφή και μη πληρωμή όλων των υπερωριών, ακόμα και ενάντια στη μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων απολυμένων συναδέλφων, ενάντια σε κάθε κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας & τρομοκρατίας. Η παρέμβαση μας σε τέτοιους χώρους δουλείας -όπως και σε άλλα καταστήματα του ευρύτερου εμπορίου- είναι κρίσιμη, καθώς οι διάφορες αντεργατικές πρακτικές που εφαρμόζονται εκεί, τείνουν να διαχέονται στο σύνολο της αγοράς. Συνεχίζοντας την πάλη μας στα public κι έχοντας ήδη σημειώσει κάποιες μικρές -αλλά σημαντικές- νίκεςκαλούμε όσους-όσες εργάζονται στα public να οργανωθούν στο Σύλλογό μας, να συμμετέχουν στις επικείμενες εκλογές (11-12/4/19), καθώς και να επικοινωνήσουν με τη Συνέλευση Εργαζομένων Public ([email protected]).


> Σε μια αντίστοιχη διεργασία αγώνα θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε και στο «Πλαίσιο», οι εργαζόμενοι-ες του οποίου μπορούν στο σύνολό τους πλέον να γράφονται μέλη στο Σύλλογό μας (στο κλαδικό σωματείο τους), παράλληλα με τη συμμετοχή τους στο επιχειρησιακό σωματείο τους, με το οποίο δίνουμε από κοινού μια σειρά αγώνων.

> Και βέβαια είναι ανάγκη να δυναμώσουμε ως Σύλλογος και την παρουσία μας και στον κλάδο του χάρτου, στα καταστήματα-αποθήκες λιανικής και χονδρικής πώλησης χαρτικών και στα φωτοτυπεία. Ως προς αυτό είναι καθοριστική και η συμβολή των ίδιων των συναδέλφων που εργάζονται σε αυτούς τους χώρους.


Για την κοινή και οριζόντια συντονισμένη δράση των εργατικών σωματείων 

Βασική και διαχρονική επιδίωξη του Συλλόγου μας αποτελεί η κοινή και οριζόντια συντονισμένη δράση των εργατικών σωματείων καταρχήν, αλλά και η αντίστοιχη αγωνιστική συμπόρευση όλων των αγωνιζόμενων κι εκμεταλλευόμενων-καταπιεζόμενων κομματιών της κοινωνίας. Μια σύσκεψη σωματείων στην οποία ως Σύλλογος καλέσαμε το Μάη του 2018 σε σχέση με την «Κοινωνική Συμμαχία» ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-εργοδοτικών οργανώσεων, την «πανεθνική ημέρα δράσης» και την «απεργία» που ετοίμαζαν από κοινού για τις 30/5/18, αποτέλεσε την αρχή ενός νέου κύκλου οριζόντιου συντονισμού σωματείων. Η όλη αυτή διεργασία, που βασιζόταν με τη σειρά της στις διαδικασίες βάσης των σωματείων μας, οδήγησε στη διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία της 1ης Νοέμβρη 2018 και σε μια μαζικότατη και δυναμική απεργιακή διαδήλωση. Σε μια απεργία σταθμό για τη συνέχεια των αγώνων μας, καθώς μέσα από αυτήν καταδείχθηκε για ακόμα μια φορά η δυνατότητα να οργανώνουμε απεργιακούς αγώνες χωρίς την κάλυψη της ΓΣΕΕ ή και συνολικά της όποιας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, αλλά και ενάντια στους σχεδιασμούς όλων αυτών. Με την απεργία αυτή αναδείχθηκε επίσης και η αναγκαιότητα της σταθερής συμπόρευσης των σωματείων μας με στόχο την οργάνωση και διεξαγωγή κοινών αγώνων, ενάντια τόσο σε κάθε λογική συντεχνιασμού, όσο και στην επιλογή διαφόρων συνδικαλιστικών φορέων (όπως του ΠΑΜΕ αλλά κι άλλων) να χλευάζουν ή να σαμποτάρουν ό,τι δεν ελέγχεται από αυτούς. Η όλη αυτή προσπάθεια σηματοδοτεί ταυτόχρονα την έμπρακτη αντίθεσή μας στο μοντέλο του συνδικαλισμού που είναι κυρίαρχο στα υπάρχοντα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα όπως η ΟΙΥΕ (βλ. πρόσφατες ανακοινώσεις για το συνέδριο της) και το ΕΚΑ.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

> Ο Σύλλογός μας, έχοντας να αντιμετωπίσει μια σειρά από υψηλές δαπάνες για τους αγώνες που δίνουμε τόσο σε συνδικαλιστικό-κινηματικό επίπεδο, όσο και στο δικαστικό πεδίο, για την ενοικίαση-λειτουργία των γραφείων μας κ.α., βρίσκεται διαρκώς σε αρκετά δυσχερή οικονομική κατάσταση. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμο να μην ξεχνάμε να καταβάλουμε έγκαιρα την ετήσια συνδρομή μας (15€).

> Παράλληλα, στηρίζουμε και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Συλλόγου μας. Προμηθευόμαστε και διακινούμε κουπόνια οικονομικής ενίσχυσής του (2€).

Ενημερώνουμε το Σύλλογο για κάθε κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας τηλεφωνώντας στα 2103820537 & 6980182255 ή στέλνοντας email στο [email protected] ή και από κοντά κάθε Πέμπτη 7.30μμ-9.30μμ, στα γραφεία μας (Λόντου 6, Εξάρχεια).

> Παράλληλα με τους εργατικούς αγώνες, ο Σύλλογός μας οργανώνει και μια σειρά πολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων, όπως προβολές ταινιών, μουσικές βραδιές και συζητήσεις, στις οποίες καλούμαστε να συμμετέχουμε όλοι μας, συμβάλλοντας προφανώς και στην οργάνωσή τους.

> Στέλνουμε και το email μας, καθώς και των συναδέλφων μας που το επιθυμούν, στο [email protected] για να λαμβάνουμε ενημερώσεις από το Σύλλογο.

> Επισκεπτόμαστε το blog του Συλλόγου https://bookworker.wordpress.com για ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και νέα από τους χώρους δουλειάς και τους αγώνες μας.

Εβδομαδιαία -ανοιχτή σε όλους τους συναδέλφους- συνέλευση δράσης κάθε Πέμπτη στις 8.30μμ, στα γραφεία μας (Λόντου 6, Εξάρχεια).

> Κανένας συνάδελφος – καμιά συναδέλφισσα έξω από το Σύλλογο!