Κατάληψη ΕΣΗΕΑ: Ανταπόκριση από απεργιακές παρεμβάσεις σε σάιτ και περιφρούρηση τυπογραφείων [Δευτέρα 25/4]

1
1079

IMG_20160425_155651

Εν μέσω απεργίας, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για έναν κλάδο που τις επόμενες εβδομάδες θα είναι ένα φάντασμα του παλιού του εαυτού, η Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ, παρέμεινε πιστή στο όραμα του αγώνα από τη βάση και την προώθηση της αυτοοργάνωσης στους χώρους δουλειάς. Όταν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου συναγελάζονταν με τον απόπατο των «συναδέλφων» (λέγε με διευθυντή), ξεχνώντας πως μία απεργία ήταν εν εξελίξει, εμείς μαζί με άλλους συναδέλφους απεργούς πραγματοποιήσαμε από κοινού απεργιακές παρεμβάσεις σε απεργοσπαστικά μαγαζιά όπως το “newsit.gr”, το “thetoc.gr”, το “newsbeast.gr” και το “enikos.gr”.

Μοιράσαμε το κείμενο μας, συνομιλήσαμε με συναδέλφους (όσο αυτό ήταν δυνατό – θλιβερές εξαιρέσεις αντιδραστικοί «συνάδελφοι» που δεν έχουν καταλάβει πως δεν είμαστε συνεργάτες με αυτούς που μας απομυζούν καθημερινά υπερασπιζόμενοι την ταυτότητα του «μη απεργού») προσπαθώντας να τους μεταφέρουμε ειλικρινώς και την δική μας εμπειρία. Χωρίς μπηχτές και νουθεσίες. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε όταν νιώθουμε στο πετσί μας πώς είναι δουλεύεις σε δημοσιογραφικό Μέσο στο οποίο είσαι πρακτικά αόρατος και μία μηχανή μπροστά σε μία οθόνη. Μπορούμε όμως μέσω της επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων, σε κάθε μαγαζί, να φέρουμε ταραχή και πανικό στα αφεντικά και να δημιουργήσουμε συνθήκες αγώνα.

Αγαπημένο εσταντανέ, όπως κάθε φορά που παρεμβαίνουμε σε κάποιο σάιτ, είναι η «φιλική κουβέντα» μας με τους διευθυντές ή τους ιδιοκτήτες των μέσων, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στο newsit.gr με τον αγαπημένο μας Ν. Ευαγγελάτο. Όπως μάθαμε, ο εν λόγω κύριος, κατατάσσει εαυτόν στον κλάδο… των υδραυλικών καθώς έχει εκδιωχθεί από την ΕΣΗΕΑ και δουλεύει με μπλοκάκι ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ο αγώνας δεν σταματά – Βραδινή περιφρούρηση των τυπογραφείων στο Κορωπί 

Δυναμική ήταν η παρουσία δεκάδων απεργών αργά το βράδυ της Δευτέρας 26/4, στα τυπογραφεία στο Κορωπί όπου και κατάφεραν να σταματήσουν την έκδοση τριών απεργοσπαστικών φύλλων. Η συνέλευση μας, μαζί με πολλούς συναδέλφους, έφτασε στα τυπογραφεία και όλο το σώμα των απεργών κατάφερε να αποτρέψει το τύπωμα των αθλητικών εφημερίδων, «Πρωταθλητής», «Γάτα» και «Sportday», οι οποίες ήδη τύπωναν απεργοσπαστικά φύλλα.

Ο ιδιοκτήτης (;) του “Πρωταθλητή” διαφήμιζε μάλιστα, τραμπούκικα και προκλητικά, την έκδοση του απεργοσπαστικού του φύλλου.

PoulopoulosSotiris

Εξαιτίας όμως της δυναμικής παρέμβασης οι μηχανές σταμάτησαν και ο εργοδοτικός τσαμπουκάς έμεινε στον αέρα. Υπήρχαν και άλλοι φιλόδοξοι εργοδότες απεργοσπάστες όπως τα «Νέα» και η «Καθημερινή». Μετά από πιέσεις τα φύλλα τους δεν έφτασαν ποτέ στο τυπογραφείο με την «Καθημερινή» να βγάζει ηλεκτρονική απεργοσπαστική έκδοση. Ενώ o εκδότης σε «Δημοκρατία» & «Espresso» κάλεσε σε απεργοσπασία ωστόσο δεν βρήκε ανταπόκριση καθώς οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν.

piestirio2 piestirio3

Και ενώ οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου, μέλη των οποίων βρέθηκαν χθες και στο Κορωπί, είναι έτοιμοι να τα βρουν με κράτος και αφεντικά και μάλιστα να το παρουσιάσουν και ως νίκη, η συνέλευση μας δηλώνει πως θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις όπου χρειαστεί. Τόσο στις γαλέρες του διαδικτύου όπου βρίσκονται εκατοντάδες μαύροι και ανασφάλιστοι συνάδελφοι όσο και στις άθλιες συναθροίσεις διευθυντών-συνδικαλιστών οι οποίες στρώνουν χαλί για το σπάσιμο απεργιών.

Αναδημοσίευση από katalipsiesiea.blogspot.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.