Τουρκία: Ενημέρωση για την 4η απεργία πείνας του βίγκαναρχικού Osman Evcan

0
219

Osman Evcan

Ο αναρχικός κρατούμενος Osman Evcan έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 22 Φεβρουαριου για 4η φορά ως διαμαρτυρία για τη παραβίαση των δικαιωμάτων του σχετικά με τη διατροφή του, τους γυμνούς σωματικούς ελέγχους και τις απαγορεύσεις επικοινωνίας.

[Ο Evcan είχε σταματήσει την τελευταία απεργία πείνας του μόλις στις 19 Δεκεμβρίου 2015, την οποία είχε ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου 2015 βρισκόμενος στις φυλακές Kocaeli τύπου F (υψίστης ασφαλείας), αφού τότε τα αιτήματα του είχαν γίνει δεκτά. Μεταφέρθηκε στις φυλακές Silivri τύπου L στις 5 Φεβρουαρίου. Έμεινε εκεί για μικρό διάστημα ύπο επιτήρηση χωρίς μηχανικό αερισμό, και ουσιαστικά δίχως ιατρική περίθαλψη. Οι δικηγόροι του Evcan δήλωσαν ότι τους είχε μεταφερθεί από τους υπαλλήλους της φυλακής ότι «Δεν υπήρχε χώρος» όταν είχαν απαιτήσει τη μεταφορά του και ρώτησαν «Γιατί να τον μεταφέρετε από τη μια φυλακή στην άλλη από τη στιγμή που δεν υπήρχε χώρος»]

Κάποια από τα αιτήματα του Εvcan είναι το να επιτρέψουν τις μεταφορές φαγητών στους βίγκαν κρατούμενους μέσα στη φυλακή, έτσι ώστε να υπάρχει η ευκαιρία αγοράς ωμών λαχανικών (όπως πατάτες, κουνουπίδι κτλ) από την καντίνα, να υπάρχουν εποχικά φρέσκα λαχανικά και όχι θερμοκηπείου ή ακόμα χειρότερα κονσέρβας

Η αδερφή του για την τελευταία απεργία πείνας:

Είχε μόλις σταματήσει τη προηγούμενη απεργία πείνας Η αδερφή του είπε ότι ο Osman Evcan την είχε πάρει τηλέφωνο και της είπε ότι ξεκινάει απεργία πείνας: «Κατέθεσα αιτήματα (Petitions) στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στον πρωθυπουργό και οπουδήποτε μπορούσα να σκεφτώ. Ακόμα και τώρα συνεχίζω να γράφω και να στέλνω petitions». “Είχε βρογχίτιδα, μόλις σταμάτησε την απεργία πείνας. Αντιστέκεται, αλλά αυτό με τις απεργίες πείνας έχει αρχίσει να συμβαίνει πάρα πολύ συχνά πλέον, είναι πολύ επικίνδυνο. Αλλά εκείνος μου είπε «Τι άλλο μπορώ να κάνω; Απλώς ασκώ το δικαίωμα μου, προτιμώ να βαδίσω προς ένα έντιμο θάνατο, παρά να λυγίσω». “

Prof. Dr. Etiler: Η λύση είναι απλή

Η γιατρός Dr. Etiler από τον Τουρκικό ιατρικό σύλλογο(ΤΤΒ) είπε ότι συναντήθηκε με τον Evcan αφότου είχε σταματήσει την τελευταία απεργία πείνας του το Δεκέμβρη και ήταν σοβαρά αποδυναμωμένος: «Μπορούσαμε μόνο να μιλήσουμε, δεν είχα την ευκαιρία να τον εξετάσω, αλλά είναι ανησυχιτικό το γεγονός ότι τώρα ξεκίνησε την 4η απεργία πείνας» «Αυτό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, ένα δικαίωμα στη (σωστή) διατροφή. Δεν υπάρχει νομοθεσία που να μη μπορεί να γίνει, τα πάντα έχουν να κάνουν με τις προθέσεις του κράτους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί πολύ εύκολα με μια απλή νομοθεσία.»

Λίγα λόγια για τους αγώνες του βιγκαναρχικού Osman Evcan στο παρελθόν: Ο Evcan αντιστάθηκε, και οι νομοθεσίες άλλαξαν Αφότου καταδικάστηκε σε ισόβια ποινή το 1992, ο Evcan κέρδισε το δικαίωμα στη χορτοφαγικη-βίγκαν διατροφή για όλους τους φυλακισμένους χορτοφάγους στον απόηχο της 43ων ημερών απεργίας πείνας το 2011.

Στις 28 Μαρτίου, 2012 δημιουργήθηκε η «Νέα βελτιωμένη νομοθεσία σχετικά με τη διατροφή των καταδικασμένων και φυλακισμένων ανθρώπων» (αλλά και για τους σωφρονιστικούς). Έτσι η παράγραφος στη προηγούμενη νομοθεσία που έλεγε «οι άρρωστοι κατάδικοι και φυλακισμένοι θα έχουν τη διατροφή που θα ορίζει ο εκάστοτε γιατρός της φυλακής» άλλαξε και έγινε «οι άρρωστοι κατάδικοι και φυλακισμένοι θα έχουν τη διατροφή που θα ορίζουν διαιτολόγοι ή γιατροι. Οι απαιτήσεις που μπορεί να έχουν οι κατάδικοι με ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες λόγω θρησκείας ή λόγω του ότι είναι χορτοφάγοι ή ολικοί χορτοφάγοι, θα γίνονται δεκτές ύπο τον όρο να περιορίζονται μόνο στη ποσότητα της διατροφής».

Ο Evcan πήγε τον αγώνα του ένα βήμα παραπέρα με την 33ων ημερών απεργία πείνας του και κέρδισε το δικαίωμα όπως είχε εκείνος απαιτήσει επιπλέον να φτιάχνεται το χορτοφαγικο-βίγκαν φαγητό με φρέσκα εποχικά λαχανικά.

Ο Evcan ήταν φυλακισμένος στις φυλακές Καντίρα τύπου F(υψίστης ασφαλείας) και βρισκόταν σε απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου ενάντια στην αυθαίρετη αφαίρεση των δικαιωμάτων που είχε ήδη κερδίσει.

Μετάφραση @Karvounina

Turkey: Update on the 4th hunger strike of vegan anarchist prisoner Osman Evcan