Ρέθυμνο: Κάλεσμα για τις πρώτες ανοιχτές συνελεύσεις του συντονιστικού LGBTQI+ Pride Κρήτης

0
207

Το καλοκαίρι πλησιάζει, μαζί του και η ιστορική επέτειος μίας από τις εξεγέρσεις που σηματοδότησαν τις απαρχές του μαχητικού LGBTQI+ κινήματος.

Την ίδια μέρα με το Stonewall, 56 χρόνια μετά, πραγματοποιήθηκε και το 1ο LGBTQI+ Pride Κρήτης, Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας.

Το βάρος της εμπειρίας του Φεστιβάλ -και όσων οδήγησαν σε αυτό- είναι μεγάλο. Μας φέρνει αντιμέτωπα με το καθήκον να μοιραστούμε κριτικές, βιώματα και ιστορίες από αυτό, να κάνουμε επιτέλους έναν τελικό απολογισμό του Φεστιβάλ.

Μα κυρίως, έφτασε η ώρα να ξαναβρεθούμε, να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε μπρος το 2ο Φεστιβάλ, το 2ο LGBTQ+ Pride Κρήτης.

Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του, έχουν πλέον διαμορφωθεί : πρόκειται για ένα Φεστιβάλ αυτοοργανωμένο, χωρίς χορηγούς ή αιγίδες, αυτοχρηματοδοτούμενο, κινηματικό, βασισμένο στην αλληλεγγύη και τέλος απογειώνεται με μία πολύχρωμη πορεία, και όχι παρέλαση. Οι αποφάσεις παίρνονται μέσα από συλλογικές διαδικασίες και οριζόντιες δομές στις συνελεύσεις της αυτόνομης συλλογικότητας του συντονιστικού του Φεστιβάλ/Pride, τα μέλη του οποίου λειτουργούν ως ατομικότητες, χωρίς το βάρος της αντιπροσώπευσης οποιασδήποτε ομάδας ή συλλογικότητας στην οποία μπορεί να συμμετέχουν.

Πρόκειται για έναν χώρο όπου παράγεται λόγος πολιτικός, και όπου συναντιούνται τα κινήματα και οι κοινωνικοί αγώνες, συμπράττουν διαφορετικά άτομα, πολιτικοί χώροι και συλλογικότητες, όπως τέμνονται οι διαφορετικές μας ταυτότητες, συνδέονται και συγκρούονται οι διαφορετικοί όροι καταπίεσης όπως το φύλο, η φυλή, η τάξη, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η σωματική διάπλαση, η αναπηρία.

Μας ενώνει η μάχη ενάντια σε ρατσισμό, φασισμό, σεξισμό, ομοφοβία, τρανφοβία και στη φασιστολεβεντιά.

Θέλουμε μία διοργάνωση που να δίνει ορατότητα και ασφάλεια στην κοινότητα των γκέι, λεσβιών, αμφί, τρανς, κουίρ, ίντερσεξ, ασέξουαλ και σε όλο το φάσμα της σεξουαλικότητας και ταυτότητας φύλου που δεν ανέχεται απλά όλες αυτές τις ταυτότητες και τις διεκδικήσεις αλλά τις συμπεριλαμβάνει.

Καλούμε στις πρώτες ανοιχτές συνελεύσεις με θέματα:

-τον απολογισμό του περσινού Φεστιβάλ, και

-την δημιουργία του συντονιστικού για την διοργάνωση του 2ου LGBTQI+ Pride Κρήτης: μίας συνέλευσης ατόμων που λειτουργεί συνδιαμορφωτικά, με οριζόντια δομή, χωρίς ιεραρχία.

Για όλ@ εμάς που ήμασταν πέρσι ή λείπαμε, θα είμαστε φέτος, ή ποτέ ξανά, ή απλά έχουμε κάτι να πούμε, ατομικά ή συλλογικά:

Τα λέμε στο Ρέθυμνο το Σάββατο 20/2 στις 18:00 και την Τετάρτη 24/2 στις 18:00 στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων, Νικηφόρου Φωκά 82