Ντοκιμαντέρ για την TPP· Όλα στις Τράπεζες και στις Πολυεθνικές

0
209

Ντοκιμαντέρ για την TPP

Η Trans-Pacific Partnership (TPP) είναι μια τεράστια, μυστική συμφωνία μεταξύ 12 χωρών η οποία σκοπεύει να δώσει πρωτοφανή ισχύ και προνόμια στις πολυεθνικές.

Με βάση αυτήν την συμφωνία, οι πολυεθνικές θα μπορούν να καταφεύγουν σε ειδικά, διεθνή δικαστήρια και να μηνύουν τις κυβερνήσεις μας όταν πιστεύουν πως οι νόμοι μας θίγουν και τα κέρδη τους!
Ουσιαστικά θα τους δοθεί η δύναμη να εμποδίζουν την εφαρμογή οποιουδήποτε νόμου έρχεται σε κόντρα με τα συμφέροντά τους, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ιδιωτικότητά μας, την δικαιοσύνη, το περιβάλλον και την διατροφή μας και την ελευθερία μας παντού, και όχι μόνο στο διαδίκτυο.

 

Η TPP αποτελεί πρόδρομο για την επίσης μυστική συνθήκη ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership), που αφορά τις εμπορικές και εταιρικές σχέσεις επενδύσεων, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνία για την οποία οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2013 και προωθείται εδώ και πολλά χρόνια από τον Διατλαντικό Οικονομικό Διάλογο (Trans-Atlantic Business Dialogue, TABD), ένα λόμπι που σήμερα είναι πιο γνωστό με την ονομασία Trans-Atlantic Business Council (TABC). Αυτό το φόρουμ πλούσιων επιχειρηματιών, το οποίο δημιουργήθηκε το 1995, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, υποστηρίζει ένθερμα έναν πολύ εποικοδομητικό «διάλογο» μεταξύ των οικονομικών ελίτ των δύο ηπείρων, της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων επιτρόπων στις Βρυξέλλες.
Το TABC είναι ένα διαρκές φόρουμ που επιτρέπει στις πολυεθνικές να συντονίζουν τις επιθέσεις τους κατά των πολιτικών γενικού συμφέροντος, οι οποίες ακόμη διαθέτουν ερείσματα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία και το μέγεθος των δύο συνθηκών, πρέπει να σημειωθεί πως οι χώρες της TTP αντιπροσωπεύουν μια αγορά 792 εκατ. ανθρώπων και περισσότερο από το 40% του παγκοσμίου ΑΕΠ, ενώ συνδυαστικά οι δυο συνθήκες καλύπτουν περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Tα στοιχεία αυτά τα συγκεντρώσαμε τον Δεκέμβρη του 2013 και τα παρουσιάσαμε τότε μ’ ένα αναλυτικό άρθρο: Trans-Pacific Partnership: Το νέο νομοσχέδιο υποδούλωσης είναι εδώ.

Λίγο αργότερα, τον Μάρτη του 2014, με κάποιες γνωστοποιήσεις και διαρροές που προέκυψαν, έγινε σαφές πως οι ίδιες οι πολυεθνικές θα μπορούν απευθείας και νομιμοποιημένα να καταδικάζουν με βαριές αποζημιώσεις τα κράτη και άρα τους φορολογούμενους, όταν η νομοθεσία της χώρας θα περιορίζει τα κέρδη τους. Ασφάλεια τροφίμων, προδιαγραφές τοξικότητας, ενέργεια, φυσικοί πόροι, ελευθερία στο διαδίκτυο είναι τομείς ελεγχόμενοι αλλά και λέξεις κενές περιεχομένου εάν δεν μετουσιώνουν το νόημά τους σε χρήμα και κερδοφορία στον ετήσιο ισολογισμό των εταιρειών. Χρησιμοποιώντας την «ανάπτυξη» και την «πρόοδο» ως θέσφατα, ιδιωτικοί πολυεθνικοί κολοσσοί επιβάλλουν το κυρίαρχο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που στρέφεται κατά της ίδιας της ζωής. Στην πραγματικότητα, η «ανάπτυξη» μετράει την μετατροπή της φύσης σε κεφάλαιο, και των φυσικών πόρων σε εμπορεύματα. Και αυτό, αν το σκεφτούμε καλύτερα, έχει άμεσες συνέπειες στο δεύτερο συστατικό μετά ατό οξυγόνο που χρειαζόμαστε ως οργανισμοί για να επιβιώσουμε, στην διατροφή δηλαδή.

Η περίπτωση της Moνσάντο είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού που εκείνη την εποχή, το είδαμε πιο αναλυτικά με το άρθρο: Διατροφικές Πατέντες: Φυτρώνουν και ας μην τις σπέρνουν.

Έχουμε αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτά στα άρθρα μας:
TTIP: Η Μέρα που παραχωρήσαμε τα πάντα στις Πολυεθνικές
&
Η TTP πέρασε -Good bye world

Οι ταινίες:

Οι παρακάτω ταινίες μικρού μήκους δείχνουν με γλαφυρό τρόπο πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TPP και οι συγγενικές της που αφορούν την Ευρώπη, όπως η TTIP, προσφέρουν πρωτοφανείς δυνάμεις στις εταιρείες και υποβαθμίζουν τις εθνικές νομοθεσίες μπροστά στο δίκαιο του κέρδους.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν με ελληνικούς υπότιτλους· μπορείτε όμως:
– είτε να τις δείτε με αγγλικούς υπότιτλους, πηγαίνοντας: Ρυθμίσεις – το δεύτερο εικονίδιο κάτω δεξιά – > Υπότιτλοι > Αγγλικά
– είτε με google μετάφραση, πηγαίνοντας: Ρυθμίσεις > Υπότιτλοι > Αγγλικά > Μετάφραση > Ελληνικά. (θα πρέπει πρώτα να κλικάρετε το «Αγγλικά» – ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα – για να ενεργοποιηθεί η επιλογή Μετάφραση).


TPP, TTIP, TiSA, ISDS – Τα Αρκτικόλεξα που σηματοδοτούν το τέλος της δημοκρατίας

>>> Δείτε την ταινία μικρού μήκους:


TPP / TTIP / TiSA δίνουν στις τράπεζες τρομακτικές μυστικές δυνάμεις

>>> Δείτε την ταινία μικρού μήκους:

Περισσότερα για αυτές τις συμφωνίες και τις υπόλοιπες τρεις (3) ταινίες, ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.