Κ*ΒΟΞ: Αλληλεγγύη στον Γρηγόρη Τσιρώνη

0
195

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ- Κ*ΒΟΞ

Τον Ιανουάριο του 2006, μετά από ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, συλλαμβάνεται ο αναρχικός Γιάννης Δημητράκης. Η σύλληψη του συντρόφου και η πολιτική του ταυτότητα ως αντιεξουσιαστής, ανοίγουν έναν, πρωτόγνωρο για την εποχή, κύκλο καταστολής, διώξεων και τρομοϋστερίας.

Με όχημα το κατασκεύασμα, από τις διωκτικές αρχές, της συμμορίας των ”ληστών με τα μαύρα”, μιας υποτιθέμενης αντιεξουσιαστικής ομάδας που λήστευε τράπεζες σε κεντρικά σημεία της πόλης, στοχοποιούνται ως συνεργοί, τρεις σύντροφοι από τον φιλικό περίγυρο του Δημητράκη: Τα αδέρφια Σίμος και Μάριος Σεϊσίδης, και ο Γρηγόρης Τσιρώνης.

Οι τρεις σύντροφοι επιλέγουν το δρόμο της φυγοδικίας, προασπιζόμενοι την ελευθερία τους από την μία, και μην περιμένοντας καμιά δικαίωση από την άλλη, μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια του κανιβαλικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί από αστυνομία και ΜΜΕ. Η τακτική της στοχοποίησης των καταζητούμενων συντρόφων, συνεχίστηκε ανελέητα τα επόμενα χρόνια, με τα ΜΜΕ να τους ”φωτογραφίζουν” πίσω από κάθε ενέργεια ένοπλου αγώνα ή απαλλοτρίωσης τραπεζών.

Το επιστέγασμα ήρθε με την επικήρυξη των τριών συντρόφων από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με το αστρονομικό, αλλά και προκλητικό ποσό των 600.000 ευρώ. Μια επικήρυξη, που οδήγησε στη σύλληψη, μετά από τυχαίο έλεγχο, και στον βαρύτατο τραυματισμό του Σίμου Σεϊσίδη το 2010.

Ο Γρηγόρης συνελλήφθει μετά από σχεδόν δέκα χρόνια φυγοδικίας, και στις 5 του Φλεβάρη, καλείται να παλέψει ενάντια σε ένα κατασκευασμένο κατηγορητήριο, που έχει ήδη καταρρεύσει από τις προηγούμενες δίκες για την ίδια υπόθεση, καθώς ο Σ.Σεϊσίδης αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες, ενώ ο Γ.Δημητράκης καταδικάστηκε μόνο για την ληστεία της Εθνικής τράπεζας, για την οποία άλλωστε, είχε αναλάβει και την πολιτική ευθύνη. Αλλά η συμμετοχή του Γρηγόρη στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, όχι μόνο μέχρι, αλλά και κατά τη διάρκεια (όσο αυτό ήταν δυνατό) της φυγοδικίας του, και η προάσπιση της προσωπικής του ελευθερίας, είναι επιλογές με τίμημα, που πρέπει να πληρωθεί.

Το δικαστικό επίδικο, στην περίπτωση του Γρηγόρη Τσιρώνη, είναι κατά πόσο ένα σαθρό και κατασκευασμένο κατηγορητήριο, θα φανεί αρκετό για να καταδικάσει έναν άνθρωπο, που ήδη έχει πληρώσει γι’αυτό, με δέκα χρόνια απ’τη ζωή του. Το πολιτικό επίδικο όμως, σε μια χώρα που η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται στους δανειστές, που ο πλούτος του λαού και ο ιδρώτας των εργαζομένων καταληστεύονται συστηματικά, που οι άνεργοι αγγίζουν το ενάμιση εκατομμύριο, που οι από τα κάτω αποτελούν τις παράπλευρες απώλειες, θυσία στο βωμό της σωτηρίας των τραπεζών, είναι κατά πόσο τελικά, η ληστεία μιας τράπεζας, συνιστά εγκληματική ενέργεια…

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΣΕΪΣΙΔΗ

ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/1/16, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, 5ΜΜ

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ -ΤΡΙΤΗ 2/2/16, ΝΟΜΙΚΗ, 11ΠΜ

ΔΙΚΗ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/2/16, ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΟΥΚΑΡΕΩΣ, 9ΠΜ

Κ*ΒΟΞ

via athens.indymedia.org