Χανιά: Συλλαλητήριο διεθνιστικής αλληλεγγύης για τον Κουρδικό λαό

0
180

kurdistan5

Νίκη στους αγώνες του Κουρδικού Λαού

Από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και σήμερα, επικρατεί μία έντονη εμπόλεμη κατάσταση στις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών του Ιουνίου, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, δέχτηκε 400 εμπρηστικές επιθέσεις, διώχθηκαν πολλά στελέχη του ως “τρομοκράτες” και διεξήχθησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, το HDP συγκέντρωσε στις εκλογές 13,1% και κατάφερε να εισέλθει στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Το κόμμα του Ερντογάν δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με αποτέλεσμα να προκηρύξει επαναληπτικές εκλογές.

Το κουρδικό και μέρος του τουρκικού κινήματος αντίστασης απάντησε μετά τις εκλογές και κήρυξε αυτόνομες διοικήσεις σε πολλούς δήμους της νοτιοανατολικής Τουρκίας, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν τους θεσμούς και τις οργανώσεις του τουρκικού κράτους. Αυτή η κίνηση, σήμανε την κήρυξη ενός βίαιου και πολύνεκρου πολέμου από την πλευρά των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων της τουρκικής κυβέρνησης. Σε πολλές πόλεις έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις κυκλοφορίας, και υπάρχουν συνεχείς βομβαρδισμοί από κανόνια, τανκς και ελικόπτερα. Καταστρέφονται σπίτια και ιστορικά μνημεία και σκοτώνονται άμαχοι. Συνολικά, από τον Ιούλιο έχουν σκοτωθεί 61 παιδιά, και πολλές είναι οι φορές που ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές εμποδίζουν τους συγγενείς να μαζέψουν τους νεκρούς. Παράλληλα, τα σχολεία είναι κλειστά, τα νοσοκομεία υπό πολιορκία και υπάρχει αποκλεισμός σε βασικά είδη, νερό, ρεύμα, φυσικό αέριο, προκειμένου να επιτευχθεί αναγκαστική εκκένωση των περιοχών. Σε όλη αυτή την επιχειρησιακή στελέχωση εκτεταμένης καταστολής, η κυβέρνηση Ερντογάν απαντάει με απειλές και διώξεις ενάντια σε 1100 πανεπιστημιακούς που υπέγραψαν να σταματήσει ο πόλεμος και συλλήψεις και βασανιστήρια σε δημοσιογράφους που προσπαθούν ενημερώσουν για τις εχθροπραξίες. Όλο αυτό το πλαίσιο η προαναφερόμενη κυβέρνηση το ονομάζει “πρόληψη και καταστολή της τρομοκρατίας”.

Τον τελευταίο μήνα συγκεκριμένα, ειδικές δυνάμεις καταδρομών αναπτύχθηκαν στο ιστορικό κέντρο του Ντιγιαρμπακίρ, της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής, για την διεξαγωγή νυκτερινών επιχειρήσεων κατά των εξεγερμένων. Σφοδρές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα και στις πόλεις Τζίζρε, Σιλόπι και Ίντιλ της επαρχίας Σιρνάκ, στα σύνορα με το Ιράκ, ενώ στο γειτονικό Χακιάρι ο στρατός έχει αποκλείσει τις περιοχές Γιουκσέκοβα, Σεμντίνλι και Τσουκούρτζα.

Αυτό που διακυβεύεται αυτήν την στιγμή είναι η υπεράσπιση και η επιβίωση των αυτοδιοικούμενων περιοχών. Μεγάλο μέρος του κουρδικού λαού τελευταία 15 χρόνια έχει κάνει μία σημαντική πολιτική στροφή και από το αίτημα δημιουργίας ενός κουρδικού έθνους-κράτους προτάσει πλέον την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Μέσης Ανατολής, σε ένα έδαφος μη κράτους. Επηρεασμένοι από τις αρχές του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού του αναρχικού Μ. Μπούκτσιν, ο κουρδικός λαός στράφηκε προς ένα ελευθεριακό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας. Αυτό περιλαμβάνει συμβούλια, λαϊκές συνελεύσεις για τις λήψεις αποφάσεων, με στόχο η άσκηση εξουσίας να γίνεται από κάτω προς τα πάνω. Πολλοί τομείς της κοινωνικής ζωής έχουν μετατραπεί, συμπεριλαμβανομένων της υγείας και της εκπαίδευσης, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα νέο νομικό σύστημα στο οποίο προσφεύγουν ακόμα και άτομα που διαφωνούν με τη δημοκρατική αυτονομία.

Επίσης, έχει ξεκινήσει η οικοδόμηση συνεταιρισμών ως μέρος της δημιουργίας εναλλακτικής οικονομίας.

Σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι γυναίκες είναι ενεργές σε όλες τις διεργασίες, έχοντας κατακτήσει στην πράξη την ισότητα των φύλων, σε ένα ιδιαίτερο πατριαρχικό καθεστώς όπως είναι αυτό της Μέσης Ανατολής.

Να μην αφήσουμε τη περιοχή της Μεσογείου έρμαιο των γεωπολιτικών παιχνιδιών των μεγάλων αλλά και των περιφερειακών δυνάμεων, που έχουν ήδη βάλει, τις πολεμικές τους μηχανές να δουλεύουν, των θρησκευτικών φανατισμών που απειλούν να βυθίσουν για άλλη μια φορά την ανθρωπότητα στο σκοτάδι και των εθνικισμών που οδηγούν τους λαούς σε αλληλοσφαγή.

Είναι επιτακτικό να σταθούμε δίπλα στον αγώνα των λαών της Ν.Α. Τουρκίας. Η άμεση εκδήλωση της έμπρακτης διεθνιστικής αλληλεγγύης -σε όσους αγωνίζονται για έναν κόσμο χωρίς διαχωρισμούς μεταξύ εθνοτήτων, φύλου, θρησκείας, χρώματος, για έναν κόσμο που οι άνθρωποι θα έχουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Συλλαλητήριο Διεθνιστικής Αλληλεγγύης: Τρίτη 2/2 18:00 πλ. Αγοράς.

Πρωτοβουλία για την Διεθνιστική Αλληλεγγύη.

Το κείμενο σε pdf