Βόλος : Δημιουργία Αναρχοφεμινιστικής συνέλευσης

0
171

Η συλλογικότητα femanifesta συστάθηκε τον Νοέμβρη του 2015 βάσει της ανάγκης μας να εκφραστούμε ελεύθερα σε έναν καθαρά γυναικείο (με τον όρο αυτό νοούνται και  οι trans και οι cis) και όχι αναγκαστικά μονόφυλο χώρο. Για εμάς ο αναρχοφεμινισμός κρίνεται αναγκαίος, καθώς αναγνωρίζουμε τη συμβολή του ιστορικά, και σε κοινωνικό επίπεδο και στον α/α χώρο. Παρ’όλα αυτά δεν θεωρούμε πως ο αντισεξισμός είναι κεκτημένο του α/α κινήματος, αφού τα πατριαρχικά και σεξιστικά κατάλοιπα συνεχίζουν να διαιωνίζονται. Η μη κατανόηση της ύπαρξης του σεξισμού μέσα στους χώρους μας είναι προβληματική, αποτελεί αυταπάτη και μας θέλει συνένοχες. Γι΄αυτό ένας από τους σκοπούς της ομάδας είναι η αυτομόρφωση πάνω σε έμφυλα και όχι μόνο, ζητήματα στηρίζόμενες στην αξία της διαθεματικότητας. Βάση του κοινού μας ιδεολογικού υποβάθρου είναι η οριζοντιότητα και η ισότητα όλων των μελών της ομάδας. Άλλο συνεκτικό/συνδετικό στοιχείο αποτελεί η ανάγκη για δημιουργία σχέσεων μεταξύ μας βασιζόμενες στις κοινές μας εμπειρίες και βιώματα, γνωρίζοντας πως δημιουργούμε έναν χώρο στον οποίο μπορούμε κι εμείς να εκφραστούμε ελεύθερα.

Είναι γεγονός πως στις ήδη υπάρχουσες ανδροκρατούμενες συνελεύσεις του α/α χώρου είμαστε αποκλεισμένες και περιθωριοποιημένες.Μας έχει γίνει πλήρως κατανοητό ότι υπάρχουν άτυπες εξουσιαστικές σχέσεις που αιτιολογούνται με βάση την πεποίθηση πως ο αναρχικός αγωνιστής χαρακτηρίζεται από τη μαχιμότητά του στο δρόμο και την επιβλητική μάτσο συμπεριφορά. Το κριτήριο αυτό είναι καταπιεστικό για τα υπόλοιπα φύλα αφού αποτελεί προϊόν στερεοτυπικής κοινωνικοποίησης των ανδρών. Εμείς επιδιώκουμε τον αυτοκαθορισμό και όχι την ομοιότητα με τους άντρες. Mε το να αποκλείουν πολλ@ αναρχικ@, αγώνες όπως ο φεμινιστικός, ο queer, κ.α. ως ρεφορμιστικούς ή αγώνες περιττούς που θα λυθούν όταν επέλθει η επανάσταση, οι λευκοί cis ετεροσεξουαλικοί άντρες και όχι μόνο περιορίζουν τον αναρχικό αγώνα στον δικό τους αγώνα, ενάντια στους δικούς τους εκμεταλλευτές, σε έναν μονόπλευρο, εξουσιαστικό και ελιτίστικο αγώνα και τέλος οτιδήποτε άλλο στο οποίο ως αναρχικ@ υποτίθεται πως αντιστεκόμαστε.

Ο ρόλος του κινήματος δεν είναι να ορίζει στις γυναίκες τον τρόπο που θα διεκδικήσουν χώρο και ορατότητα, αλλά να σταθούν όλ@ αλληλέγγυ@.Όσ@ ασκούν κριτική σ’ αυτήν την επιλογή (δημιουργία αμιγώς γυναικείας ομάδας) είχαν και έχουν τη δυνατότητα να δομήσουν αντισεξιστικές και φεμινιστικές συνελεύσεις βασιζόμεν@ στις δικές τους ανάγκες. Το έμφυλο μας αφορά όλ@ και δεν αποτελεί μόνο γυναικείο ζήτημα καθώς η πατριαρχία είναι κοινός εχθρός. Στόχος της ομάδας είναι η διάχυση φεμινιστικού, αντισεξιστικού, αντιομοφοβικού, αντιτρανσφοβικού, αντιρατσιστικού, αντιεξουσιαστικού λόγου και δράσεων.

ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΠΙΕΖΕΙ

ΚΑΤΩ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

femanifestA ♀ Ⓐ

e-mail: [email protected]

Αναδημοσίευση από athens.indymedia.org