20 Ιουλίου 2001, Γένοβα: η δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι

0
1143

Λάβαμε 20/07/2019

ΣΎΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΌ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΌΤΩΝ ΤΗΣ 20ης ΙΟΥΛΊΟΥ 2001: η δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι στην ΠΛΑΤΕΊΑ ΑΛΙΜΌΝΤΑ 17.25

Παρασκευή 20 ιουλίου

Η πορεία των Ανυπάκουων, που ήταν «οπλισμένοι» με ασπίδες από πλεξιγκλάς, τα σώματα καλυμμένα με πολυστερίνη, αφρώδες πλαστικό και πλαστικά μπουκάλια, αφήνει το Στάδιο Carlini, και κινείται αργά κατά μήκος της οδού για την οποίαν είχε δοθεί άδεια από την αστυνομία.

Στη μέση της οδού Tolemaide δέχεται σκληρή και ξαφνική επίθεση από τους Καραμπινιέρους, που υποστηρίζονταν από τέσσερα θωρακισμένα. Η πορεία είχε εγκριθεί από το Αρχηγείο της Αστυνομίας μέχρι την Piazza Verdi, (την πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το σταθμό Brignole). Ως εκ τούτου, τους έμεναν ακόμη περίπου 500 μέτρα δρόμου μπροστά τους. Η κόκκινη ζώνη, που προστατεύονταν από σιδερένια κιγκλιδώματα, είναι πολύ μακριά.

Η επίθεση σπρώχνει προς τα πίσω για κάποια μέτρα τους διαδηλωτές, οι οποίοι, υποχωρώντας, συμπιέζονται προς το Corso Γκαστάλντι. Δεν υπάρχουν οδοί διαφυγής: από πίσω 10.000 άνθρωποι σπρώχνουν μη κατανοώντας τι συμβαίνει, από τη μία πλευρά το σιδηροδρομικό ανάχωμα, από την άλλη συνεχείς σειρές κτιρίων.

Εν τω μεταξύ, στην πλατεία Manin όπου συγκεντρώθηκαν οι Pax Christi, Mani Tese , Lilliput, κλπ, η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα και επιτίθεται στους ειρηνιστές που είχαν τα χέρια τους, λευκά βαμμένα, ψηλά. Τους χτυπούν και τους τραυματίζουν ιδιαίτερα τις γυναίκες.Επιστρέφοντας προς την οδό Tolemaide, μετά από κάθε επίθεση στην πορεία των Ανυπάκουων, τα θωρακισμένα και οι στρατιωτικοί κάνουν πίσω, υποχωρώντας μέχρι την γωνία με το Corso Torino. Μερικά από τα παιδιά της πορείας τους ακολουθούν, ρίχνοντας πέτρες και προσπαθώντας να σπάσουν τα τζάμια των θωρακισμένων.

Ένα φορτηγάκι, αφού διέτρεξε με μεγάλη ταχύτητα, πάνω και κάτω, εκείνο το τμήμα του δρόμου, απειλώντας να παρασύρει τους διαδηλωτές, μπλοκάρει ξαφνικά σε αντίστροφη πορεία ενάντια σε έναν κάδο. Ο οδηγός διαφεύγει αφήνοντας μόνους τους συναδέλφους του. Οι καραμπινιέροι που έχουν αναπτυχθεί ακριβώς μπροστά δεν παρεμβαίνουν σε βοήθειά τους.Τα αγόρια επιτέθηκαν στο θωρακισμένο, εμφανώς θυμωμένοι, με πέτρες και σιδερολοστούς, μην εμποδίζοντας πάντως τους καραμπινιέρους που βρίσκονται μέσα στο όχημα να απομακρυνθούν. Στη συνέχεια το πυρπολούν. Η αστυνομία απωθεί την πορεία προς την οδό Tolemaide.

16.30 περίπου – ο Κάρλο ενώνεται στην πορεία των Ανυπάκουων, η οποία εδώ και ώρα είναι μπλοκαρισμένη από μπροστά, εξαντλημένη από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, όλοι μες την ζαλάδα από τα δακρυγόνα, κανόνια νερού τους έχουν αποκάμει, προσπαθεί λοιπόν η πορεία να ξεφύγει προς τους παράδρομους και να επιστρέψει στο Carlini.

ο Κάρλο φοράει ένα μπλε παντελόνι φόρμα, ένα λευκό μπλουζάκι και ένα μπουφάν γκρι φόρμας δεμένο στη μέση.

Σε αυτό το σημείο οι δυνάμεις της τάξης, καραμπινιέροι και αστυνομία, επιτίθενται και πάλι στο μπροστινό μέρος της πορείας: Θωρακισμένα εφορμούν με 70 χιλιόμετρα / ώρα επάνω στους νέους, κρουνοί πετούν νερό, πυροβολισμοί, δακρυγόνα με αέριο CS , κλομπ Tonfa.

Τα παιδιά απαντούν πετώντας πέτρες, πετώντας πίσω κάποια δακρυγόνα, φτιάχνοντας μικρά οδοφράγματα με κάδους για ανακύκλωση χαρτιού και πλαστικού.

Ο Carlo φοράει μπλε κουκούλα.

Από την πλευρά της οδού Tolemaide ανοίγονται δύο στενά δρομάκια, που οδηγούν στην πλατεία Alimonda.

17.15. Μια ομάδα περίπου είκοσι καραμπινιέρων που υποστηρίζεται από 2 defender τοποθετείται σε ένα από αυτά τα δύο δρομάκια. Φεύγουν τα δακρυγόνα, που ρίχνονται στη μέση της πορείας.

Οι διαδηλωτές αντιδρούν.

Οι στρατιωτικοί, ξαφνικά, αρχίζουν να οπισθοχωρούν, μέχρι να διαφύγουν άτακτα προς την Via Caffa, μέσω της πλατείας Alimonda. Μια ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας τους κυνηγά. Τα δυο θωρακισμένα συνεχίζοντας με την ανάποδη, υπερβαίνουν ένα πρώτο κασόνι, το οποίο βρίσκεται στη μέση του δρόμου μπροστά από την Εκκλησία της Rimedio.

Ένα defender, καταλήγει σε ανοιχτό χώρο, ελίσσεται και φτάνει κοντά στους συναδέλφους στην οδό Caffa, το άλλο σταματά κοντά σε έναν κάδο μισοάδειο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Μια διμοιρία της αστυνομίας, με defender και θωρακισμένα, έχει αναπτυχθεί στη Via Caffa λίγα μέτρα μακριά από τo defender. Μια μαζική ανάπτυξη των δυνάμεων της αστυνομίας και τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκεται στην Piazza Tommaseo, στην πλατεία όπου καταλήγει η οδός Caffa, 300 μέτρα μήκος.Ορισμένοι διαδηλωτές φτάνουν στο defender που είναι σταματημένο στην πλατεία Alimonda, ορισμένοι από αυτούς έρχονται πίσω προς την οδό Tolemaide, άλλοι αρχίζουν να ρίχνουν πέτρες ενάντια στις δυνάμεις της αστυνομίας που έχουν αναπτυχθεί στη Via Caffa, άλλοι ρίχνουν πέτρες και χτυπούν με ξύλινες σανίδες το defender.

Ένα άτομο σηκώνει από το έδαφος ένα πυροσβεστήρα, που εμφανίστηκε στη σκηνή αυτή τη στιγμή, και τον ρίχνει από κοντινή απόσταση, ενάντια στο defender, ο πυροσβεστήρας χτυπά το πίσω παράθυρο και πέφτει, σταματώντας στον εφεδρικό τροχό. Μια μπότα εμφανίζεται από το πίσω παράθυρο και τον κλωτσά κάνοντας τον να κυλίσει στο έδαφος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω από το defender 4 φωτογράφοι και πέντε διαδηλωτές. Ένα όπλο εμφανίζεται από το πίσω παράθυρο. Ένα παλικάρι με μια γκρι μπλούζα βλέπει το πιστόλι, γέρνει και φεύγει τρέχοντας. Ο Κάρλο, πλησιάζει, σκύβει για να σηκώσει τον πυροσβεστήρα, σηκώνεται γυρνώντας για να βρεθεί σχεδόν μπροστά στο πίσω μέρος του defender …… Σηκώνει τον πυροσβεστήρα πάνω από το κεφάλι του …

Αυτή τη στιγμή, ο Carlo βρίσκεται σχεδόν 4 μέτρα μακριά από το πίσω μέρος του παραθύρου του τζιπ. Είναι 17:25. Φεύγει η πρώτη βολή. Ο Κάρλο πέφτει κατά γης προς τα εμπρός, παρασυρμένος από τον πυροσβεστήρα που προσπάθησε να σφεντονίσει, και κυλά πλάγια δεξιά προς το defender.

Οι διαδηλωτές της πλατείας, διαλύονται τρέχοντας ενώ φεύγει και ένας δεύτερος πυροβολισμός. Τα φώτα οπισθοπορείας του τζιπ είναι αναμμένα. Κάποιος φωνάζει «στοπ, σταματήστε» στο Defender που περνά δυο φορές πάνω στο σώμα του Κάρλο, την πρώτη φορά με την όπισθεν πάνω απ’ τη λεκάνη, τη δεύτερη προς τα εμπρός πάνω στα πόδια.

Έχουν περάσει πέντε δευτερόλεπτα από τον δεύτερο πυροβολισμό όταν το τζιπ βρίσκεται ήδη στην οδό Caffa, πέρα από την ανάπτυξη της αστυνομίας. Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται κοντά στο τζιπ αρχίζουν να φωτογραφίζουν επαναλαμβανόμενα τον Carlo στο έδαφος, που πεθαίνει.

Πλησιάζουν κάποιοι διαδηλωτές που προσπαθούν να σταματήσουν το ξέσπασμα του αίματος που ρέει σε καρδιακό ρυθμό από τα αριστερά ζυγωματικά του Κάρλο.

Σε αυτό το σημείο, οι δυνάμεις της αστυνομίας προχωρούν, ρίχνοντας δακρυγόνα και διαλύοντας τους λίγους διαδηλωτές ακόμα στην περιοχή.Η αστυνομία περικυκλώνει το σώμα.

10 λεπτά αργότερα, φτάνει μια νοσοκόμα του GSF που προσπαθεί να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον Κάρλο αισθάνεται ακόμη τον χτύπο της καρδιάς του. Έρχεται μια δεύτερη νοσοκόμα.Οι νοσοκόμες βγάζουν την κουκούλα του Κάρλο και προσέχουν στο μέτωπο ένα μεγάλο, βαθύ τραύμα που δεν αιμορραγεί, μια πληγή, λοιπόν, που προκλήθηκε από ένα μπροστινό χτύπημα που δόθηκε στο μέτωπο μετά τη δολοφονία. Στον δεξιό κρόταφο του Κάρλο υπάρχουν εκδορές και πληγές.

Περισσότεροι από το ένας μάρτυρες θα διηγηθούν ότι είδαν αστυνόμους οι οποίοι άρπαξαν στις κλωτσιές το κεφάλι του Carlo πριν από την άφιξη των νοσηλευτριών του GSF.

https://www.youtube.com/watch?v=bC-dy_gp17c

Piazza Alimonda che ogni anno diventa piazza Carlo Giuliani, durante la manifestazione “Per non dimentiCarlo”. 20 luglio 2012 a Genova
ANSA/LUCA ZENNARO

Πρωτότυπη δημοσίευση 22/07/2016
aenaikinisi.wordpress.com