Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΙστορικά13 Οκτωβρίου 1977: η Raf καταλαμβάνει ένα αεροπλάνο της Lufthansa

13 Οκτωβρίου 1977: η Raf καταλαμβάνει ένα αεροπλάνο της Lufthansa

στις 13 oκτωβρίου 1977 οι γαλλικές αρχές ενημερώνουν πως το Boeing 737 Lufthansa LH181, σε πτήση από την Palma di Maiorca προς την Γερμανία, με 86 επιβάτες και πέντε μέλη του πληρώματος, έχει καταληφθεί, βρίσκεται υπό ομηρία.

οι αεροπειρατές είναι δυο γυναίκες και δυο άνδρες, όλοι παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους ο Capitano Mahmoud που ήταν ο leader της ομάδας. το αεροπλάνο κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο του Fiumicino, στην Ρώμη. αφού εφοδιάζεται με καύσιμα, το boeing συνεχίζει το ταξίδι του που το φέρνει να πετάξει πάνω από πολλές Χώρες του νότου. παρά την αντίθεση των αρχών, το αεροπλάνο σταματά στην συνέχεια στο αεροδρόμιο του Dubai, απ’ όπου οι αεροπειρατές κάνουν γνωστές τις απαιτήσεις τους. κυριότερη είναι η απελευθέρωση των μαχητών της ομάδας Baader-Meinhof, που κρατούνται στην Γερμανία.

την επομένη μέρα, το αεροπλάνο κατευθύνεται στην Υεμένη, όπου εκτελείται ο κυβερνήτης και πιλότος του Boeing, διότι μίλησε στις αρχές του τόπου. το αεροπλάνο, που τώρα κυβερνά ο δεύτερος πιλότος, φθάνει τελικά στο Mogadiscio στην Somalia.

στις 19 της 17ης οκτωβρίου ξεκινά η επιχείρηση των γερμανικών δερμάτινων κεφαλών. οι πόρτες κινδύνου του αεροπλάνου τινάζονται στον αέρα και η παρέμβαση ξεκινά. η ομάδα επίθεσης χωρίζεται αμέσως στα δυο, για να αντιμετωπίσει το μπροστινό και πισινό μέρος του αεροσκάφους. δυο αεροπειρατές σκοτώνονται αμέσως, στο ξεκίνημα της επιδρομής.

στις 02:08 δυο επιπλέον ομάδες του στρατού ανατινάζουν την μπροστινή και πισινή είσοδο, ξεκινώντας να εκκενώνουν το αεροσκάφος από τους ομήρους από τσουλήθρες έκτακτης ανάγκης. η μάχη γιεξάγεται κυρίως στην καμπίνα του πιλοτηρίου του αεροπλάνου, όπου είχε ήδη σκοτωθεί ο Capitano Mahmoud. ο τέταρτος και τελευταίος αεροπειρατής πέφτει νεκρός από πολλά χτυπήματα πυροβόλου όπλου, που έριξε ο ίδιος ο Wegener, που διοικούσε την επιχείρηση.

όταν το blitz τελείωσε, στις 02:12, όλοι οι όμηροι είχαν ελευθερωθεί. από τους τέσσερις αεροπειρατές θα επιβιώσει μονάχα η Suhaila Andraws, κι ας ήταν χτυπημένη επτά φορές από την αντιτρομοκρατική ομάδα της γερμανίας. για περισσότερο από έναν χρόνο θα κρατηθεί φυλακισμένη στο Mogadiscio, για να αφεθεί ελεύθερη να θεραπευτεί από τα τραύματά της. κατέφυγε στην Norvegia, θα την βρουν μονάχα το 1993 θα εκδοθεί στην Γερμανία και θα εκτίσει ποινή 12 χρόνων.

λίγες ώρες αργότερα, το ίδιο βράδυ, έρχεται το νέο πως οι Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Jan-Carl Raspe είχαν βρεθεί νεκροί στα κελιά τους. σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, είχαν αυτοκτονήσει στην φυλακή του Stammheim . η Irmgard Möller, μαχητής της Raf, κρατούμενη στην ίδια φυλακή, είχε τέσσερις πληγές από μαχαίρι στο στήθος όμως διασώθηκε στο νοσοκομείο; πάντα αρνήθηκε κάθετα την κρατική εκδοχή της συλλογικής αυτοκτονίας.

via aenaikinisi.wordpress.com

Must Read