Ιταλία: Η δολοφονια του αντιφασίστα Dax – 16/3/2003

0
322

12765708_1706323696277439_1385190617_o

Με αφορμή τις επικείμενες δράσεις στην μνήμη των δολοφονημένων ιταλών αντιφασιστών που θα λάβουν χώρα τον Μάρτη στον Μιλάνο και στις οποίες θα συμμετάσχουν έλληνες σύντροφοι από την Καβάλα, παραθέτουμε μερικές πληροφοριές σχετικά με την δολοφονία το περιστατικό της δολοφονίας του συντρόφου αντιφασίστα Dax από φασίστες στο Μιλάνο στις 16/3/2003 που αποτέλεσε και έναυσμα για αυτές τις αντιφασιστικές δράσεις.

Ο Dax ήταν ένα αντιφασίστας αγωνιστής που συμμετείχε ενεργά στο κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο l’ORSO (Officina della Resistenza Sociale). Το βράδυ της 16ης Μαρτίου 2003 ο Davide και δύο άλλοι σύντροφοι από το κοινωνικό κέντρο ORSO αποχώρησαν από ένα τοπικό μπαρ στην περιοχή του Μιλάνου Ticinese, στην οποία περιοχή είναι γεμάτοι με κοινωνικά κέντρα, βιβλιοπωλεία και άλλους αντίστοιχους πολιτικούς χώρους. Λίγο μετά την έξοδο τους από το μπαρ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τρεις φασίστες (πατέρας και οι δύο γιοι του) οπλισμένους με μαχαίρια. Ο Dax μαχαιρώθηκε πάνω από δώδεκα φορές, ενώ οι φίλοι του τραυματίστηκαν επίσης. Καθώς η είδηση της επίθεσης μαθεύτηκε στη γειτονιά σχετικά με το μαχαίρωμα των τριων αγωνιστών, η αστυνομία κατέφθασε στο σημείο της επίθεσης παρεμποδίζοντας την άφιξη των ασθενοφόρων.

Τελικώς τα ασθενοφόρα κατάφεραν να περισυλλέξουν τους τραυματισμένους αγωνιστές. Ο ένας από αυτούς παρότι βαριά τραυματισμένος ήταν σε σχετικά σταθερή κατάσταση, ενώ ο δεύτερος θα χρειαζόταν επείγουσα χειρουργική επέμβαση, η οποία ως εκ θαύματος του έσωσε τη ζωή. Δυστυχώς ωστόσο ο Dax θα πέθαινε στο ασθενοφόρο, το οποίο βρισκόταν καθ ‘οδόν προς το νοσοκομείο San Paolo, αφήνοντας πίσω του μια σύζυγο, ένα παιδί και πολλούς φίλους.
Για να φορτίσουν ακόμα περισσότερο το κλίμα, ωστόσο, οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο νοσοκομείο στο άκουσμα του θανάτου του Dax, για να προσβάλουν και να προκαλέσουν τους δεκάδες φίλους και τους συντρόφους του Dax που είχαν έρθει στο νοσοκομείο, άρχισαν προσβάλουν ασυστόλως με φράσεις όπως “ένας λιγότερος”. Αποτέλεσμα αυτή της συμπεριφοράς ήταν η σύγκρουση των συντρόφων με τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα την είσοδο των ΜΑΤ στο εσωτερικό του νοσοκομείου, οι οποίοι και επιτέθηκαν ανελέητα στους συντρόφους, σπάζοντας  δόντια και μύτες, και τελικά γεμίζοντας τα επείγοντα περιστατικά με αίμα το κλείσιμο μιας έκτακτης ανάγκης δωμάτιο καλυμμένο με αίμα.

Επιπλέον, το 2009, παρά τα αποδεικτικά βίντεο και των μαρτυρίων του ιατρικού προσωπικού  σχετικά με την απροκάλυπτη αστυνομική βία, όλοι οι αστυνομικοί αθωώθηκαν ενώ δύο αγωνιστές καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο και οκτώ μήνες φυλάκιση, καθώς και σε πρόστιμα συνολικού ύψους € 130.000.

Η φασιστική βία συνεχίζει να υφίσταται στην Ιταλία, με αρκετές επιθέσεις σε αγωνιστές, αρκούμαστε να αναφέρουμε ένα περιστατικό φασιστικής βίας, όταν τον Δεκέμβριο του 2012 ο Stefano – ένας από τους φίλους του Dax – μαχαιρώθηκε στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου.

12767876_1706323702944105_1639426848_o

Μια από τις σημαντικότερες πορείες που έλαβαν χώρα στην μνήμη της Δολοφονίας του Dax αποτέλεσε η πορεία που έγινε στην επέτειο των δέκα χρώνων από την δολοφονία του παρακάτω παραθέτουμε μια μικρή ενημέρωση από εκείνη την πορεία καθώς και μερικά βίντεο από τα προλεταριακά μπάχαλα που την συνόδευσαν.

Το Σάββατο 16 Μάρτη 2013, περίπου 10.000 άτομα (5.000 σύμφωνα με την αστυνομία) πήρε μέρος σε μια διαδήλωση στο Μιλάνο για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Davide Cesare γνωστός και ως “Dax” από φασίστες.
Η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης μπλοκαρίστηκε, ενώ ένα τμήμα της διαδήλωσης επιτέθηκε σε τράπεζες και πολυτελή ξενοδοχεία με πέτρες, σφυριά και φωτοβολίδες. Άλλοι γέμισαν με συνθήματα τους τοίχους της πόλης: “Dax odia Ancora” ( “Ο Dax ακόμα μισεί”) ή “Dax Vive” ( “Ο Dax ζει”). Επίσης, η Scuola Militare Teuliè – μια από τις παλαιότερες στρατιωτικές ακαδημίες στον κόσμο – δέχθηκε επίθεση με τους συντρόφους να ανοίγουν με κλωτσιές τις πόρτες, να σπάνε παράθυρα και να πετάνε φωτοβολίδες εντός του κτιρίου και να  συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών.

Η διαδήλωση οργανώθηκε σε διάφορα μπλοκ, με ομάδες από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, όπως φοιτητικές οργανώσεις, αντι-φασιστικές ομάδες και κοινωνικά κέντρα, καθώς και των τοπικές καταλήψεις στέγης και επιτροπές ενάντια στις εξώσεις, αυτοοργανωμένα αθλητικά κέντρα (αθλητικές ενώσεις που έχουν τον αντιφασισμό και την αλληλεγγύη ως θεμελιώδεις αρχές τους) καθώς και ομάδες μεταναστών.
Η διαδήλωση πέρασε από όλη την πόλη, μερικές φορές αγνοώντας τη διαδρομή που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως με την αστυνομία. Ενώ τελικά κατέληξε στο Corvetto, μια περιοχή της εργατικής τάξης στα νοτιο-ανατολικά της πόλης, όπου ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο είχε καταληφθεί πριν από τη διαδήλωση και χρησιμοποιήθηκε για μια συναυλία το βράδυ, με μερικά από τις πιο γνωστές hip-hop μπάντες της Ιταλίας. Πέραν από τις παραπάνω δράσεις του Σαββάτου 16/3, υπήρξε επίσης μια φοιτητική διαδήλωση την Παρασκευή 15/3 και καθώς και μια ημέρα “Αυτοοργανωμένου Αθλητισμού για τον Dax” την Κυριακή.

Μετάφραση kostav

Πηγή strugglesinitaly.wordpress.com

Βίντεο από την πορεία στις 16/3/2013

http://static.youreporter.it/video_Corteo_Milano_antifa_16_03_2013_2