Κόρινθος: Φόλες, κακοποίηση, αδιαφορία από μια άρρωστη κοινωνία

0
209

Λάβαμε 04/08/2018

Σήμερα το πρωί, Σάββατο 4/8, βρεθήκαμε μαζί με συντρόφους/ισσες στον κεντρικό πεζόδρομο της Κορίνθου και μοιράσαμε δεκάδες κείμενα στον κόσμο σχετικά με τις φόλες αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση των αδέσποτων και όχι μόνο ζώων από την κοινωνία.
Ακολουθεί το κείμενο που μοιράσαμε.

ΦΟΛΕΣ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΌ ΜΙΑ ΑΡΡΩΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί στον ελλαδικό χώρο μια ραγδαία αύξηση περιστατικών κακοποίησης (πάσης φύσεως) ζώων. Φυσικά δεν είναι κάτι που μας προκαλεί από μόνο του μεγάλη έκπληξη μιας και η κακοποίηση ζώων αποτελεί εδώ και χρόνια ακόμα μια ελληνική πρωτιά. Όμως, ζώντας σε μια συντηρητική επαρχιακή πόλη όπως η Κόρινθος δεν θα μπορούσε να μας περάσει απαρατήρητο πως τις τελευταίες τουλάχιστον εβδομάδες τα περιστατικά κακοποίησης ζώων σε δημόσια σφαίρα, κυρίως με την μορφή δηλητηριάσεων μέσω της φόλας είναι πλέον καθημερινά. Ο μέχρι τώρα απολογισμός αυτής της άρρωστης τακτικής; Πάρα πολλά νεκρά ζώα (σκύλοι, γάτες, πτηνά) και ακόμα περισσότερα που σώθηκαν τελευταία στιγμή, χάρη στην εγρήγορση διάφορων συντρόφων, αλληλέγγυων και καθημερινών καλοπροαίρετων πολιτών. Αυτό ήταν και το έναυσμα για εμάς ώστε να ανοίξουμε έναν κύκλο συζητήσεων πάνω στο θέμα -tabboo για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας- της ευρύτερης κακοποίησης των ζώων.

Για εμάς, το να κακοποιεί κάποιος ένα ζώο είτε οικόσιτο είτε όχι, αδέσποτο ή μη, δεν περιορίζεται μόνο στην φυσική βία που ασκεί ο άνθρωπος σε αυτό, η οποία προφανώς είναι και η πιο έκδηλη. Για εμάς οποιαδήποτε δράση η οποία θέτει το όποιο ζώο υποδεέστερο του ανθρώπου αποτελεί κατάπτυστη και κατακριτέα. Αυτή η πράξη μπορεί να γίνει είτε άμεσα (φυσική βία, φόλες κλπ.) είτε με πιο “έμμεσους” τρόπους, όπως η μη φροντίδα και περίθαλψη ενός ζώου, η εγκατάλειψη, η μαντροποίηση, η εργαλειακή χρήση, η μη στείρωση και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Όμως, για ποιο λόγο κάποιο ανθρώπινο ον να επιλέξει να βλάψει άλλα όντα τα οποία δεν έχουν ΟΥΔΕΜΙΑ επιθυμία να κάνουν το αντίθετο; H απάντηση για εμάς είναι ξεκάθαρη… για τον ίδιο λόγο που ένας “ισχυρός” άνθρωπος επιλέγει να εκμεταλλευτεί και να υποβιβάσει έναν “αδύναμο”. Με λίγα λόγια, είναι η ίδια η φύση του καπιταλισμού η οποία “επιβάλλει να επιβληθείς”, είτε στον οικονομικά ασθενέστερο, είτε στον σωματικά πιο αδύναμο. Είναι αυτή η συνθήκη η οποία επικροτεί την πατριαρχία και την έμφυλη βία, η συνθήκη που ωθεί πολλούς να θεωρούν το έθνος τους ανώτερο από άλλων, η συνθήκη που οδηγεί άλλους να βιαιοπραγούν απέναντι σε ζώα γιατί “γαβγίζουν το βράδυ” ή γιατί “χέζουν στο πεζοδρόμιο τους” (λες και το πεζοδρόμιο τους ανήκει..). Είναι ακριβώς Η ΙΔΙΑ συνθήκη η οποία μολύνει τις ζωές μας σε όλα τα επίπεδα. Και εμείς με αυτή τη συνθήκη έχουμε θέμα…

Για να πιάσουμε το θέμα πιο ειδικά, δυστυχώς η Κορινθία δεν φημίζεται για την ”φιλοζωία” της. Ο καθένας μπορεί να ανατρέξει και να βρει δεκάδες περιστατικά κακοποιημένων ζώων, από κατοικίδια ζώα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εγκατάλειψη στις γύρω χωματερές, μέχρι πυροβολημένα, απαγχονισμένα και πνιγμένα αδέσποτα στον Ισθμό. Αυτό δείχνει πως το μεγάλο κύμα φολών δεν είναι η αρχή, αλλά μάλλον η συνέχιση μιας κουλτούρας υποτίμησης οποιασδήποτε μη ανθρώπινης ζωής που διαιωνίζεται χρόνια. Όμως για ποιον πραγματικά λόγο συμβαίνει αυτό; To πλέον εύκολο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να το καταλογίσουμε ξεκάθαρα στο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και την απαράμιλλή ελληνική βλαχιά, που θεωρεί πως τα ζώα είναι υπηρέτες των ανθρώπων. Σίγουρα, κάτι τέτοιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό, άλλωστε είναι γεγονός ότι από εκεί που τα περισσότερα από τα χωριά της κορινθίας από τα οποία μας έρχονται και τα περισσότερα κρούσματα βαναυσότητας από καθε λογής βλαχο-φασιστοειδη απέναντι σε ζώα ,που λόγο του οπισθοδρομισμου που κατέχονται δίνουν πάτημα σε τέτοιες συμπεριφορές . Όμως, η ασέβεια απέναντι στα ζώα δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των λιγότερο μορφωμένων ή των οικονομικά ασθενέστερων. Δεν είναι λίγες οι φορές που σύντροφοι έχουν παρατηρήσει παρατημένα /εκδιωγμένα “καθαρόαιμα” σκυλιά σε παραθεριστικές περιοχές που κοσμούνται από εξοχικά επιφανών, οικονομικά ισχυρών “ανθρώπων”, οι οποίοι μόλις αντιλήφθηκαν πως το “ακριβό” κατοικίδιο δεν είναι παιχνίδι και ένδειξη οικονομικής άνεσης ή πως ένα cane corso των 300 ευρώ θα φτάσει τα 50 κιλά, το εγκατέλειψαν στην μοίρα του, είτε για να καταλήξουν να τρέφονται από τα σκουπίδια με πιθανότητα να αποκτήσουν σοβαρότατες ασθένειες, είτε απλά να καταλήξουν κάτω από τις ρόδες οποιουδήποτε αμαξιού. Αυτό αποδεικνύει πως η εκμετάλλευση από άνθρωπο σε ζώα είναι το ίδιο ριζωμένη μέσα μας όπως και η εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, χάρη στον σύγχρονο καπιταλιστικό τρόπο ζωής ο οποίος μέρα με την μέρα προσπαθεί να εισβάλει μέσα μας όλο και περισσότερο ηθικά, αφού πλέον έχει καταφέρει να μας δεσμεύσει σχεδόν εξ ολοκλήρου οικονομικά.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα κατοικίδια οικόσιτα ζώα, θεωρούμε κατάπτυστη οποιαδήποτε στέρηση ελευθερίας του ζώου (αλυσόδεμα, ελάχιστο ζωτικό χώρο). Όλα τα κατοικίδια είναι πλασμένα από την φύση να αποτελούν συντροφιά και παρέα του ανθρώπου, είναι κοινωνικά όντα και για εμάς αποτελεί αρρώστια κάποιος να τα θεωρεί και να τα εκπαιδέυει σαν φύλακες, (ξύλο, στέρηση ελευθερίας, ομοκρεατοφαγία) κάτι το οποίο θα αποβεί καταστροφικό τόσο για την ψυχολογία του ζώου, όσον και των γύρων του. Στη συνέχεια, θεωρούμε δεδομένη την όσο το δυνατόν καλύτερη φροντίδα και περίθαλψη κάθε ζώου, μιας και έτσι επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν καλύτερη διαβίωση του κατοικίδιου μας, όσο και η μεταξύ μας σχέση με αυτό. Επιλέον, αποτελεί επιτακτικής σημασίας θέμα η στείρωση των κατοικίδιων μας (απ’την στιγμή που έχουμε αποφασίσει πως δεν θα αναπαραχθεί). Μόνο έτσι προλαμβάνουμε την αύξηση των αδέσποτων, τα οποία θα αναγκαστούν εκτός απρόοπτου να ζήσουν μια αβέβαιη ζωή, μακριά από μια ανθρώπινη συντροφιά.

Όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσαμε να μην ασκήσουμε κριτική στην μηδενική (όπως και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που “καλείται” να διευθετήσει) κρατική -άρα και δημοτική- ενασχόληση με το θέμα. Ο δήμ(ι)ος κορινθίων όχι μόνο δεν έχει βοηθήσει ουσιαστικά όσον αφορά τα θέματα εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώων, δηλαδή με τα αδέσποτα και τις φόλες, αλλά μάλλον συνηγορεί σε αυτό. Δεν πιστεύουμε πως είναι τυχαίο πως όποτε επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα με τα αδέσποτα των χωματερών, ο δήμος “δεσμεύεται” την επίλυση του προβλήματος αλλά παρόλα αυτά αρκείται απλά στην τοποθέτηση σκυλόσπιτων σε αυτά τα εγκαταλελειμμένα μέρη, ενώ την ίδια στιγμή προμήνυε δαπάνη αρκετών χρημάτων για την επίλυση του προβλήματος. Εδώ, κάτι μας βρωμάει… Επίσης δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση που όποτε αρκετοί μαγαζάτορες του κέντρου παραπονιούνται στον δήμο για την αύξηση των αδέσποτων, αμέσως επιστρέφουν οι φόλες (κάθε φορά και σε πιο “εξελιγμένη” μορφή) και οι βασανιστικοί θάνατοι αρκετών ζώων. Γι αυτό εμείς ως Αναρχικοί, δεν τρέφουμε αυταπάτες για την οποιαδήποτε κρατική διευθέτηση οποιουδήποτε προβλήματος. Αντ’ αυτού καλούμε τα ενεργά και συνειδητοποιημένα κομμάτια αυτής της αλλοτριωμένης κοινωνίας να αναλάβουν οι ίδιοι/ες δράση απέναντι σε αυτή την γενικευμένη υποτίμηση που δέχονται τα ζώα στην περιοχή μας από ορισμένα ανθρωπόμορφα τέρατα. Πιστεύουμε πως δεν απαιτείται κάποιο ιδιαίτερο προνόμιο πέρα από την αλληλεγγύη ώστε να αφήσει ο/η καθένας/μια έξω από την πόρτα του/της δροσερό νερό για τα αδέσποτα, να συμπεριφέρεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια στο κατοικίδιο που θα τον/την συντροφέψει για χρόνια, να μεταφέρει οποιοδήποτε ταλαιπωρημένο ζώο βρεθεί στον δρόμο του/της στο κοντινότερο κτηνιατρείο …ή ακόμα και να στοχοποιήσει όποιον/α βασανιστή/ρια ζώων πέσει στην αντίληψη του/ης με όποιον τρόπο θεωρεί καλύτερο.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να κάνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΟ πως ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ / ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ πέσει στην αντίληψη μας πως έχει άμεση ή και έμμεση σχέση με τις τελευταίες δολοφονίες ζώων στην Κόρινθο εγγυόμαστε πως θα έχει άσχημα ξεμπερδέματα. Ο λόγος που δεν έχουμε προβεί ακόμα σε περαιτέρω ενέργειες είναι γιατί θέλουμε να είμαστε ΑΠΟΛΥΤΑ σίγουροι/ες, μέχρι οι υποψίες και τα στοιχεία που έχουμε για άτομα και επιχειρήσεις να διασταυρωθούν 100%. Παρόλα αυτά είμαστε σίγουροι πως η μικρή έκταση της Κορίνθου θα συντομεύσει κατά πολύ τις διαδικασίες μας…

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΦΟΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΘΑ ΣΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΦΑΤΕ

Αναρχική Συλλογικότητα Σειρήνες & ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ/ΙΣΣΕΣ

[email protected]